sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Puutarhan talvi

 

Talvi puutarhassa

En nyt ryhdy tässä sen enempää päivittelemään tänä talvena sataneen lumen määrää, toteanpahan vain, että sitä on ollut riittävästi. Kuten selvästi voit huomata, tuossa suunnilleen keskellä kuvaa on polttopuupino. Ehkä ensi talveksi rakennellaan niille kunnollinen katos...





























Syksyllä (kerrankin!) päätin suojata pihan hedelmäpuiden rungot huolellisesti, koska alasleikattu orapihlaja-aita ei ole kasvanut vielä täyteen korkeuteensa ja pupuilla on vapaa pääsy pihaamme. Koira-aidan tolpat pilkistelevät tuolla taka-alalla hangesta, lumen syvyys on siis n. 60 cm. Puiden ympärillä olevat verkot ovat 80 cm korkeat, mutta alimpia oksia nekään eivät ole tietenkään suojanneet. Onneksi tästä oksasta voidaan luopua muutenkin, se on turhan alhaalla. Kunhan lumitilanne vähän helpottaa, käyn sahaamassa sen poikki.

Tämä omenapuu on kokenut kovia. Se istutettiin entiseen pihaani seitsemän vuotta sitten nimikkopuuksi pojanpojalle. Kun muutin uuteen kotiin, se siirrettiin, eikä muuttokuormaan päässyt juuristo ollut kovinkaan laaja, mutta ahkeralla kastelulla se selvisi ja lähti kasvuun.

Toissa talvena, kun alasleikattu orapihlaja-aita ei suojannut pihapiiriä, enkä vaivautunut suojaamaan runkoa, rusakot järsivät rungon kuoren aika huolellisesti. Haavanhoitoaineella tästäkin selvittiin. Onneksi (toivottavasti) pihallamme ei ole näkynyt myyriä ja runko on ollut turvassa, yhden oksan menetys ei tunnu missään, uusia kasvaa tilalle.

Jos mieheltä kysytään, lumentulossa ei ole ollut mitään positiivista, hän on vastannut kolaamisesta, mutta jos laventeleilta kysytään, vastaus on toinen:


Puutarhan talvi




























Siellä ne ovat, lähes metrisen kinoksen alla turvassa. Kasvualusta on hiekkainen, hyvin läpäisevä ja siinä ne ovat oleet nyt neljä vuotta ja voivat hyvin.


Lumitilanne naapurin katolla ja meidän orapihlaja-aidalla.




























On tässäkin kasassa ollut kolaaminen... 

Vaikka hanget ovat vielä korkeat, on aika ryhtyä suunnittelemaan myös kevättä ja kesää. Kylvöt aloitettiin mustilla salkoruusuilla. 




















Nuori apulainen pitää uskomattomana sitä, että niin pienistä siemenistä voi kasvaa niin suuri, upeasti kukkiva kasvi. Tuntuu se minustakin uskomattomalta.





























Hyvin ovat pärjänneet talven yli tässä. Aina se puhti loppuu syksyllä ja jotain jää. Varaston ovelle olisi ollut 2 m... Oikealla oleva kasvin raasku on puistokultapalmu. Olen luovuttanut niiden suhteen. Nyt kokeillaan uutta:





























Huonearalia, Fatsia japonica


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!