sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Uusi jätelaki ja bokashi

Hyvä uutinen: EU:n jätesäädöspaketin tärkeimpiä tavoitteita on vähentää jätteen määrää, lisätä mahdollista uudelleenkäyttöä ja biojätteen kierrätysastetta. Suomi pyrkii osaltaan tavoitteeseen mm. jätelakiin kirjatulla kotikompostoinnin ilmoitusvelvollisuudella.

Jos asuu taloyhtiössä (vrt. kerrostalo, rivitaloyhtiö) biojäteastioista huolehtiminen ja ilmoitusvelvollisuus koskee taloyhtiötä, mutta omakotitalossa ja vapaa-ajanasunnolla jokaisen perhekunnan on huolehdittava asiasta itse.



Tämä ei siis käy enää laatuunsa! Puutarhajätteen voi edelleen kompostoida myös avokompostorissa, eikä siitä tarvitse ilmoittaa, mutta biojäte kuuluu jyrsijäsuojattuun kompostoriin.

Lisää ja tarkemmin säädöksistä voit lukea täältä:

Mitä bokashoijan tulee sitten ottaa huomioon uusien säännösten myötä?

  • Bokashiämpäri ei ole vielä komposti. Valvojia ei kiinnosta se, miten kukakin säilyttää biojätettä työpöydällä, keittiön jäteastiassa, kellarissa tai vaikka autotallissa. Eli niin kauan kuin biojäte on bokashiämpärissä, ei huolta.

jätelaki bokashointi

  • Kun tullaan multatehdasvaiheeseen, bokashiprojekti muuttuu viranomaisen silmissä, ja muutenkin, varsinaiseksi kompostoinniksi.
  • Multatehtaan tulee olla jyrsijäsuojattu, eli pohjasta umpinainen, myös päältä suojattu esim. tiheällä verkolla ja raollaan olevalla kannella, koska multatehdas vaatii ilmaa.
  • Jos multatehtailet esim. autotallissa tai muussa tilassa, johon jyrsijöillä ei ole pääsyä missään olosuhteissa, multatehdas voi olla myös avonainen.
  • Jos kompostitarkastaja sattuu sinun kotiisi, näytä multatehdas.



Leikkonarsissit päätyivät päällimmäisiksi bokashiämpäriin. Sen verran hentoisia ovat, että en lähtenyt niitä pilkkomaan, mutta esim. ruusujen varret kannattaa pätkiä ennen bokashiin laittoa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!