torstai 17. syyskuuta 2020

Syksyn viimeisiä kukkijoita

Syksy alkaa hiipiä puutarhaan, mutta vielä jotkut monivuotiset kukkivat. Tässä ovat elämäni ensimmäiset puuliljan kukat.


Puuliljat ovat idänliljojen ja trumpettilijojen risteytyksiä. Nämä sipulit istutin vasta tänä vuonna alkukesästä, eli korkeutta on vielä vaatimattomasti, mutta kasvupaikka on valittu niin, että saavat vuosien mittaan kasvaa niin korkeiksi kuin haluavat.

Lajikenimi on tietysti painunut unholaan...


Myös päivänliljat (Hemerocallis 'Joan Senior') kukkivat edelleen, mutta ovat moneen kertaan jaettuja ja kasvustoltaan toistaiseksi melko vaatimattomia: kukkivat kukka kerrallaan...


Kiinalainen ruohosipuli kukkii perennapenkissä. Tähän kohtaa puutarhaa oli alunperin tarkoitus tulla potager ja yrttitarha. Suunnitelmat muuttuivat, mutta nämä saiva jäädä paikoilleen.


Kiinalaista ruohosipulia kutsutaan myös valkosipuliruohoksi. Sen lehdissä onkin mieto valkosipulin aromi. Se talvehtii näilläkin leveysasteilla, aivan kuten tavallinen ruohosipuli.

Gladiolukset ovat kärsineet rankkasateista ja tuulesta. Koska niiden kukat aukeavat yksi kerrallaan, alhaalta ylöspäin, niiden kukinnasta saa nauttia pitkään ja olen raaskinut leikata niitä maljakkoonkin.


Näillä keleillä niistä pääseekin nauttimaan sisällä paremmin.


Myös salkoruusut jaksavat vielä pinnistellä.

Ylimmät nuput ovat lähes kahden metrin korkeudessa. Lumikärhö 'Summer Snow' on kyllä kiitollinen kasvatettava. Sitä ei tarvitse itseasiassa edes kasvattaa, ihan itsekseen on venynyt kuusimetriseksi, runsaasti ja pitkään kukkivaksi köynnöstunneliksi.

Neilikkaruusut ovat kukkineet (ja kasvaneet huimasti korkeutta) koko kesän. Ne pitäisi siirtää talon pohjoispuoleelle "ruusutarhaan", mutta eihän näitä voi vielä leikata alas...

Ensi viikolla käyn pelastamassa naapurista pioneja kaivinkoneelta. Jospa ruusut siirtyisivät sitten samassa yhteydessä.


Rhododendron -parka ei vuodenajoista mitään ymmärrä. Yhden kukan jo teki ja vielä nuppua vääntää. No, suuren tuijan suojassa selvinnee talven yli.

Vielä pari pientä ponnistusta sadonkorjuun ja istutusten tiimoilta, sitten pääsevät sekä puutarha, että puutarhuri, talvilepoon.



2 kommenttia:

  1. Kiva tuo kiinalainen ruohosipuli, laitanpa korvan taakse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa :) Vähän vaihtelua tavalliselle ruohosipulille.

      Poista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!