keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Vihdoinkin: laminaatit (ja listat!!!)



Jokainen remontoija tietää, että yksi suurimpia ja nautinnollisimpia hetkiä on se, kun kotiin saadaan lattiat. On ihan mahtavaa, kun kodissa pystyy kävelemään ja voi nähdä, kuinka suuri merkitys lattialla ja lattiamateriaalilla ja -värillä on koko asunnon ilmeeseen.

Sisustaminen on tietysti paljon hauskempaa kuin lattioiden purkaminen, villoittaminen, levyttäminen tai lattialämmityksen asentaminen, mutta sisustaminen pintaremontin yhteydessä lähtee luonnollisesti lattian ja seinien värien ja materiaalien valinnasta.





























Kuvan hyllykkö on Askon basil-sarjaa.

Lattian valinta oli pitkä ja tuskallinen prosessi. Mieluisimmat vaihtoehdot olivat liian kalliita (aito kalanruotoparketti), sauvaparketit eivät miellyttäneet silmää ja vinyylilankkulattiat ja vastaavat tuntuivat mittasuhteiltaan vääriltä taloomme. Jäljelle jäi se "epämieluisin" vaihtoehto, laminaatti. Valinnan vaikeudesta ja yllättävästä helppoudesta (loppujen lopuksi) voit käydä lukemassa bloggauksesta "Lattia - parkettia vai laminaattia".

Lattiamateriaalit, erityisesti laminaatti, herättävät intohimoja suuntaan jos toiseenkin. Minä pidin laminaattia vaikeana, rumana ja kopisevana, keinotekoisen tuntuisena, epäaitona materiaalina. No mitä se laminaatti nyt sitten oikeastaan on?


Yleisesti: laminaatti on useammasta materiaalikerroksesta yhteen liittämällä, laminoimalla, aikaansaatu materiaali. Lähes mitä tahansa materiaalia voi laminoida.


Laminaatti keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1913. Sitä käytettiin alun perin sähköeristeenä ja laminaatti koostui kangaskudosten kerroksista, joiden yhteen sitomiseen käytettiin hartsia. Myöhemmin sitä alettiin valmistaa paksusta paperista ja sitomiseen käytettiin melamiinia. Pinnasta saatiin kova ja kulutusta kestävä, paperi puolestaan tarjosi mahdolisuuden pinnan kuviointiin painotekniikalla. 

Ensimmäiset lattiamateriaaleiksi tarkoitetut laminaatit valmistettiin 1927. 1930-luvulla arkkitehdit löysivät materiaalin, oivalsivat sen tarjoamat mahdollisuudet ja sitä ryhdyttiin käyttämään modernistisissa ja art deco -tyylisissä sisustuksissa.

Eurooppaan laminaatti tuli vuonna 1946. Sotien jälkeinen jälleenrakennus oli kiivaimmillaan ja laminaatti sopi moneen käyttötaroitukseen. Suomessa Serlachius rakennutti Kolhoon puutavara kyllästämön 1950 ja 1953 perustettiin IKI-levytehdas. 


Laminaattilattia koostuu ohuista laminaattilaudoista, joissa on ponttireuna. Laminaattilauta koostuu yleensä runkona toimivasta 6–8 millimetrin vahvuisesta HDF- tai MDF-levystä, jonka päällä on kova laminaattikerros: pohja, paperille painettu kuviokerros ja kova läpinäkyvä kulutuskerros. 

Koska nykyisissä lattialaminaateissa käytetään lukkopontteja, asennuksessa ei tarvita liimausta ja asentaminen on helppoa, nopeaa (ja hajutonta).
(Lähde Wikipedia)

Tätä "Amerikan ihmettä" tuli meille 64 m2 juuri parahiksi päivää ennen juhannusta. Ei tarvinnut miettiä mitä juhannuksena puuhailtaisiin, mahtavaa!


Askeläänieristeen ostossa sattui pieni moka: ostimme parketin alle tarkoitettua eristettä. Siitä ei suurta vahinkoa aiheutunut, periaatteessa samaa tavaraa, mutta jos on tarkkana ostoksilla, säästää jonkin verran rahaa, neliöhinnassa on vajaan euron ero.

En ryhdy tässä jakelemaan sen kummempia asennusvinkkejä tai -neuvoja, ainoastaan sen, että lähtö on tärkein. Jos se menee vinoon, menee koko homma ihan plörinäksi.

Meille valittu laminaatti on poikkeuksellisen leveää, 33 cm. Valmista syntyi siis suhteellisen nopeasti, mutta laminaattileikkuriin lankut eivät mahtuneet.

Tärkeimmät apuvälineet: imuri, radio ja vatupassi?

Työmaan kymppi  valvoi myös laminaatin asennusta.



Viherkasvit pääsivät vihdoin autotallin hämärästä valoon. 
Paketeissa oli aika paljon epäkuranttia tavaraa. Onneksi tilasimme yhden "ylimääräisen" paketin, muuten olisi käynyt köpelösti. Koska tämän kyseisen laminaatin valmistus on lopetettu, lisää olisi ollut vaikea saada. Vauriot olivat onneksi aina lautojen päissä, eli nekin pystyttiin osittain käyttämään.

Tarkettin laminaattia oli (kuulemma) helppo asentaa, mutta pontit ovat todella tiukkoja. Se on toki hyvä asia jatkon ja käytön kannalta.

Ilokseni voin kertoa, että myös jalka- ja peitelistat tulevat asennettua tähän remonttikohteeseen ihan pian seinien ja lattioiden valmistumisen jälkeen...

En kyllä ihmettele, että monella jäävät listat "roikkumaan". Kun remonttiväsymys iskee ja kodissa voi jo asua, mittaaminen, sahaaminen ja kaikki se hyppääminen voi tuntua ylivoimaiselta ponnistukselta.

Mutta kyllä se kannattaa...

Olen tyytyväinen lattioihimme. Pinta on silkkisen mattainen, väri luonnollinen, kuvio hillitty. Se antaa hienon, melko neutraalin, mutta kuitenkin oman paikkansa ottavan taustan kaikelle muulle, mitä kotiimme tulee. Täydellinen valinta, vaikka itse sanonkin.

En käsitä, että tämän laminaatin valmistus on lopetettu.



5 kommenttia:

  1. Olen lukenut tätä blogia tosi suurella mielenkiinnolla, me nimittäin mieheni kanssa ollaan remontoitu myös 60-luvun taloa tässä viimeinen puoli vuotta, ja aletaan olla loppusuoralla viimein.

    Voin samaistua vahvasti siihen, miten ihanaa on saada lattia taloon! Kun poistimme vanhan (kirsikanvärisen...) laminaatin sekä sen alla olleet kaksi kerrosta muovimattoa, piti meidän hieman hioa ja muutenkin korjailla alla ollutta betonilaattaa. Kuljettiin siinä sitten kolmisen viikkoa paljaalla betonilla, ja nyt voin kertoa, että laminaatti jalkojen alla ei ole ikinä tuntunut yhtä hyvältä <3

    Ja meille moni sanoi, että kattolistat jäävät sitten laittamatta juurikin siksi, että ilman niitäkin voi talossa asua, eikä enää remontti-intoa riitä. Meillä ne laitettiin heti kun pystyttiin (onnea on pikkutarkka ja keskeneräisyyttä huonosti sietävä mies), ja kylläpäs ne tekivätkin todella suuren eron huoneissa. Keskeneräisistä huoneista tulikin yhtäkkiä valmiita pelkillä kattolistoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että olet viihtynyt blogin parissa!
      Kyllä ne viimeistelytyöt ovat tärkeitä ja meidän onnemme on lankomies, joka on ammattilainen ja jaksaa tulla tänne melkein joka päivä omien työpäiviensä päätteeksi. Ja löytyy kikat ja konstit, taitoa ja vehkeet. Lanko tekee hienoa jälkeä ja aina yhden asian loppuun (tai ainakin järkevässä järjestyksessä). Onnea remonttinne loppusuoralle, meillä vielä keittiö, suihku, sauna ja saunan eteinen... Ulkoremontteja ajatellaan ehkä ensi kesänä :)

      Poista
  2. Hei, sattuisiko teillä olemaan ylijäämää tästä laminaatista? Meillä sattui rakennuksella vesivahinko ja osa makuuhuoneen lattiaa tuhoutui. Olemme aivan pulassa kun yritetään metsästää kivien ja kantojen alta paikkapaloja että saataisiin lattia ehjäksi. Kaikki palat olisivat avuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti kaikki on mennyt :(
      Todella ikävää että teillä kävi tuollainen vahinko ja todella ikävää, että tätä kaunista lattiaa ei enää valmisteta... En osaa muuta neuvoa kuin ottamaan yhteyttä suoraan Tarkettiin ja koittaa saada sitä kautta. Me saimme viimeisiä paloja Ruotsin varastolta.

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!