perjantai 12. huhtikuuta 2019

Kurkistus lattian alle



Siinä ne kimmelsivät ilta-auringossa, lattian alta kaivetut erilaiset eristeet.


Tämä huone on työhuone ja se päätettiin "uhrata" ensimmäisenä. Tiesimme suunnilleen mitä tuleman pitää: sotkua ja pahaa hajua. Saima-parketin alla arvelimme olevan alkuperäisen lautalattian, mutta oliko parketti liimattu vai kelluva, sitä emme tienneet.


Kun alkuun päästiin, parketti lähti irti aika helposti. Sen alla oli aaltopahvi askeleristeenä. Aaltopahvissakin oli vieno tervan tai pien tuoksu, toinen puoli oli hieman tahmea ja musta. Aatopahvin alta löytyi se kaunis, alkuperäinen lautalattia, mutta se on uhrattava.


Myönnetään. Synti ja häpeä tuhota tämä lattia, mutta ei mahda mitään. Laudoille olisi ollut ottaja, mutta ovat tiukkaa tavaraa, ponteista naulattu kiinni - ei toivoakaan saada niitä ehjinä irti. Parketinkin olisimme laittaneet kiertoon, mutta ei sekään ehjänä lähde.


Laudoituksen alla oli foliopaperia, sitten villaa. Ihmettelin aina talvella tietokoneella istuessani, mksi varpaani olivat ihan umpijäässä, vaikka lattiat muualla talossa ovat ihan ok. Nyt selvisi syy: villat ovat loppuneet ihan viime hetkillä, kukaan ei ole viitsinyt lähteä hakemaan lisää, puute on paikattu rutistellulla voimapaperilla. Kreosoottipintaa peitti vielä tervapaperi tms., joka on estänyt villojen takertumisen tahmeaan pintaan.


Ja siinä sitä nyt on: kreosoottia. Hyvin on toiminut, kaikki lattiamateriaalit, eristeet ja koolingit ovat rutikuivia, mutta haju on karmaiseva. Yllättävän hyvin hajut ovat kuitenkin pysyneet poissa asunnosta, vaikka kyllä täällä sellainen vieno tuoksu on ollut koko ajan. Työhuoneen ikkuna on nyt raollaan ja ovi pidetään visusti kiinni, mutta huomaa kyllä muuallakin asunnossa että hajun lähde on otettu esiin. Kun purkutyöt jatkuvat, koko talkooporukka saa suojalasit kuivien, lentelevien puunsäleiden varalta, ja hengityssuojat.


Lattian alta löytyi myös muovinen viivotin, papiljottipinni ja rukkaset.
Sitä eniten pelättyä, kosteaa villaa tai puurakenteita ei löytynyt. Kuntotarkastuksessa
oli mainittu juuri tämä nurkka riskialtteimpana, koska ulkopuolen alimmat laudat ovat sen verran auringon paahtamat ja sateen piiskaamat, että ne pitäisi ehkä jossain vaiheessa vaihtaa. Nyt uskallan laittaa lattialämmitysjärjestelmän tilaukseen. 


Pitäisiköhän nämä rukkaset laittaa vitriiniin vai takaisin lattian alle?

Jos aihe kiinnostaa, Kannattaa lukea myös
"Mikä ihmeen kreosootti"




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!