perjantai 22. marraskuuta 2019

Violetti kasvisruokaviikko


Tällä viikolla olemme viettäneet taas kasvisruokaviikkoa. Yritin maanantain kauppareissulla tehdä mahdollisimman ilmastoystävällisiä valintoja ja valita kotimaisia vihanneksia ja juureksia. Kun rupesin purkamaan kauppakassia kotona, huomasin, että aika punaista ja violettia ruokaa syödään tällä viikolla.

Punakaali on kiehtovan näköistä. Pirkka-lehdestä osui silmiin pikakimchin ohje ja ajattelin kokeilla sitä.

Tätä versiota ei löydy nettiresepteistä, mutta kiinankaaliversio löytyy: Pikakimchi.

Kimchi on korealainen hapankaali ja eroaa suomalaisesta versiosta lähinnä mausteiltaan. Pikakimchiin pehmeys saadaan kuumalla suolavedellä, happamuus etikalla. Vähän muuntaisin reseptiä valko- tai punakaalia käytettessä:
  • Pehmitä kovempia kaalilajeja esim. pyyhkeen välissä kaulimalla
  • Anna tekeytyä suolavedessä hieman pidempään
  • Lisää etikka jo liotusvaiheessa jotta maku imeytyy tasaisemmin ja paremmin kaaliin
Eihän tämä oikeaa hapankaalia päihitä, mutta jos se oikea ei oikein ole omaan makuun, tämä on vähän miedompi ja ihan kiva versio kaalisalaatista.

Seuraavaksi kävin sitten punajuurien kimppuun. Tähän aikaan vuodesta ne ovat vielä uskomattoman mehukkaita ja herkullisia. Olin hiljattain tehnyt foliossa hadutettuja, kokonaisia punajuuria ja nyt ajattelin kokeilla kasvispihvejä.


Käytin raastepihvien "perusmassana" aamulta jäänyttä kaurapuuroa. Kaurapuuro auttaa pitämään pihvit yhtenä kappaleena paistettaessa. Vihanneksina voi käyttää tietysti mitä vain juureksia tai esim. kesäkurpitsaa, mutta niistä kannattaa valuttaa ylimääräinen neste pois tai lisätä taikinaan ylimääräisen kosteuden imevää korppujauhetta. Suhteet suunnilleen seuraavasti:
  • 4 dl paksua, tuhtia kaurapuuroa
  • 4 dl vihannes- ja/tai juuresraasteita
  • 1 kananmuna
Halutessaan taikinaan voi lisätä juustoraastetta antamaan makua ja mehevyyttä, mausteita oman maun mukaan. Punajuuripihvit maustoin suolalla, mustapippurilla ja valkosipulilla.

Erivärisillä kasviksilla, vihanneksilla ja hedelmillä on erilaisia terveysvaikutuksia. Sinisävyiset ja violetit sisältävät antosyaaneja, jotka ehkäisevät ikääntymisestä johtuvia muutoksia, muistisairauksia, neurologisia sairauksia, diabetestä, jopa syöpää. Erityisen paljon niitä on luumussa, marja-aroniassa, mustikassa, mustassa viinimarjassa, tummissa rypäleissä ja munakoisossa. Punajuuren väriaine on betalaiini. Se toimii elimistössä hapettumiseen liittyvien sairauksien ehkäisyssä kuten muutkin antioksidantit.

Munakoisopaistos on meillä herkkua ja sitä syödään aika usein. "Tavallisella" viikolla siihen lisätään jauhelihaa, nyt tehtiin ilman. Munakoiso ei ole ilmastoystävällistä tai ekologista ruokaa. Se kuluttaa erityisen paljon ympäristöresursseja ja sitten se vielä rahdataan tänne Suomeen. Vähän huono omatunto, mutta niin ruokakaupassa aina...

Mitä pidempään paistos saa olla uunissa miedossa lämmössä, sen parempaa siitä tulee. Kun laitoin munakoisoviipaleet suolattuna kuivumaan uuniin ennen muiden ainesten lisäämistä, laitoin mukaan myös mustat ollivit. Paahtuneet, kuivuneet oliivit saivat osan mehevyydestä takaisin tomaattikastikkeessa hautuessa, mutta jäivät kivan napakoiksi.

Tomaattimurskaa, sipulia, merisuolaa, Herbamarea, chiliä, mustapippuria, basilikaa ja valkosipulia, ehkä hieman justoraastetta, ja sitten pariksi tunniksi uuniin muhimaan. Kesäkurpitsa sopii tähän tetysti myös joukon jatkoksi, ruokaisimpaan versioon voi lisätä myös perunaa.

"Violetille viikolle" kuuluu tietysti myös mustikka. Banaanista, mantelimaidosta ja mustikoista saa kevyen ja miedonmakuisen smoothien. Mantelimaito oli minulle uusi tuttavuus. Allergian takia mantelit eivät sellaisenaan kuulu ruokavaliooni, mutta mantelimaito näköjään sopii.

Ja sitten vähän perunaa... Suomalaista perusruokaa.

Soseeksi punajuripihvien kanssa, sosekeitoksi pakkaseen parsakaalilla ja juurisellerillä höystettynä. Juustotarjottimelta yli jäänyt vuohenmaitogouda antoi keitolle mukavaa lisäpotkua ja kannikka pääsi käyttöön eikä joutunut biojätteeseen.

Näille meidän kasvisruokaviikoille ei ole mitään sen kummempaa ideologista syytä, mutta välillä tuntuu hyvältä olla ilman lihaa ja vähän haastaa itseään ruoanlaitossa. Ja mitä vähemmän syö lihaa, sen vähemmän se houkuttelee. Kananmunakin maistuu kasvisruokaviikolla ihan - kanalta!

Kasvisruokaviikolla kauppakassit painavat paljon, mutta kukkaro ei kevene samassa suhteessa. Vähän hankalaa on kyllä suosia pelkästään kotimaista ellei ihan oikeasti syö pelkkiä juureksia ja kasvihuonevihanneksia. Myös mantelimaito on itseasiassa aika huono vaihtoehto: mantelipuuviljelmien keinokastelu kuluttaa miljoonia litroja vettä, eikä mantelimaidosta saa edes samoja terveyshyötyjä kuin kokonaisesta mantelista. Jos ei syystä tai toisesta voi tai halua käyttää lehmänmaitoa, kauramaito lienee maidonkorvikkeista ekologisin ja usein raaka-aine on Suomessa tuotettua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!