Projektista riippuen se voi olla remontin kallein osuus koska mitään et voi tehdä itse (paitsi purkaa vanhoja) ellet ole sähkömies
Meillä meni kaikki uusiksi: sähkökeskus, sulaketaulu, pistorasiat, kytkimet ja koko johdotus. Myös ulkovaloja lisättiin, samoin pistokkeita. Alkuperäisiä sähkötöitä voi käydä ihastelemassa bloggauksessa "Sähköt - säästää vai uusia".
Vanhoillakin sähköillä olisi pärjätty, mutta koska seiniä levytettiin uudelleen, kattoja paneloitiin ja koko talo käytiin läpi muutenkin, vanhojen sähköjen säästäminen olisi ollut hyvin hankalaa ja jotain olisi jouduttu tekemään uusiksi kuitenkin.
Pistorasioita ei voi olla liikaa...
Yritimme etukäteen miettiä mahdollisimman tarkkaan niiden tarpeen ja aika hyvin nykytilanne on vastannutkin tarpeitamme. Uudemmassa talossa asuva ei ehkä tule ajatelleeksikaan kuinka monta pistoketta 60-luvun talosta "puuttuu".
Ja onhan näissä uusissa sulaketauluissa pikkuisen enemmän paikkojakin. Vanha taulu ei olisi kestänyt nykykuormitusta
Jos ei itse ole rakennus- tai sähköalan ammattilainen eikä ole kokemusta mittavista remonteista, omien suunnitelmien lisäksi kannattaa kuunnella myös ammattilaista. Minä esim. kuvittelin että kaikki sähkötyöt joudutaan tekemään pintavetoina ym. hassua, mutta koska esim. lattiat avattiin lähes kauttaaltaan, sähkövedot saatiin tehtyä suurelta osin putkitettuina lattioissa ja väliseinien sisällä.
Ammattilaisilla on myös tieto "viimeisimmistä villityksistä". Meillä tyydyttiin ihan tavanomaisiin ratkaisuihin, himmentimet saunan eteisessä ja suihkuhuneessa ovat ainoa "ylimääräinen" luxus, vaikka eiväthän nekään enää nykyään niin eriskummallisen ihmeellisiä asioita ole. Mutta kivat ovat!
Markkinoilla on hienoja retrohenkisiä sähkökalusteita, mutta ne ovat melko hinnakkaita. ABB:n Impressivo on monipuolinen ja eleetön sarja. Pidän erityisesti suorista ja terävistä linjoista ja kulmista. Ne eivät kiinnitä kenenkään huomiota, eivät hyvässä eivätkä pahassa.
Sähkötöitä tehtiin huhtikuun alusta marraskuun loppuun - pikkuhiljaa. Ensimmäisellä käyntikerralla kartoitettiin katastrofin laajuus ja vedettiin ns. työmaasähkö, jotta asuminen autotallissa ja sähkötyökalujen käyttö oli mahdollista purkuhommista huolimatta.
Uudisrakennuksella työ käy joutuisammin kun työt voidaan tehdä tiiviimmällä aikataululla, saneerauskohteessa joudutaan odottamaan muiden työvaiheidenja eri tilojen valmistumista. Meillä oli kyllä onnea sähkömiehen suhteen: joustava, osaava, fiksu ja keskusteleva Martin. Fannikin (koira) rakasti Martinia.
Meidän tapauksessamme alkuperäinen arvio, 100 €/m2 piti hyvin paikkansa. Noin puolet laskusta muodostui työn osuudesta ja sen saamme lähes kokonaan kotitalousvähennyksenä.
Vaikka sähköremontti on melko kallis, kyllä se kannatti ilman muuta: tiedämme nyt, että sähköt on ammattilaisten tekemät, ei ole vanhoja, hapertuneita johtoja tai tee-se-itse-virityksiä. Ja jos ja kun haluamme lisätä esim pihavaistusta ym., sekin käy nyt uuden sähkökeskuksen myötä suhteellisen helposti.
Hieno juttu, että hinta-arvio piti paikkansa eikä yllätyksiä tullut. Meille olisi tärkeää myös löytä luotettava sähköasentaja, joka osaisi sen laskea suhteellisen tarkkaan. Sähköasennus on aina oma operaationsa, mutta meilläkin on kyllä tarkastuksia sekä uudistuksia vihdoin tehtävä.
VastaaPoistaKiitos postauksesta. Me olemme myös miettineet tuota sähkökorjausta. Uskon, että on pian ajankohtainen. Meillä on vanha talo, ja pelkään, että nuo vanhat viritelmät voivat olla jopa riski. https://www.sg-service.fi/sahkotyot-ja-urakat
VastaaPoistaSe on hyvä, että saitte sähköt uusittua samalla kun oli muutakin puuhaa. Sähköremontti varmasti on muutenkin aivan hyvä tehdä, etenkin jos ongelmia huomattu. Meillä on hieman samanlainen tilanne mökillä, että se täytyy tehdä jossain vaiheessa.
VastaaPoista