Nyt on se aika vuodesta kun kauppojen vihannesosastoilla laarit notkuvat mitä kauniimpia, pulleampia ja värikkäämpiä kurpitsoita. Painavat toki melkoisesti kauppakassissa, ovat tyhjää täynnä ja paksukuorisia, mutta herkullisia. Eivätkä ne ole hinnallakaan pilattuja.
Helpoin tapa kokeilla kurpitsan valmistamista ruoaksi lienee kurpitsakeitto. Tämä annos riittää neljälle alkuruoaksi, mutta jos ja kun ryhtyy, kannattaa keittoa tehdä kerralla enemmän ja laittaa vaikka pakkaseen.
Pyhäinpäivän mausteinen kurpitsakeitto
2 kpl hokkaido-kurpitsoja
1sipuli
pala inkivääriä (nyt mehukkaimmillaan!)
chiliä maun mukaan
puolikkaan limen mehu
1/2 tl kurkumaa
mustapippuria
1 vihannesliemikuutio
Paahtamiseen suolaa ja oliiviöljyä
1. Lohko kurpitsat, poista siemenet ja laita lohkot uunipellille. Uuniin lämpöä 200° , aikaa ne tarvitsevat n. 20 - 30 min. (Kurpitsapalat voi myös kuullottaa pannulla ja keittää kypsiksi, mutta jos tekee isomman satsin, uuni on helpompi.)
2. Kurpitsapalojen jäähtymistä odotellessa kuullota sipuli ja käytä myös muut mausteet pikaisesti pannulla.
3. Kaiverra kurpitsan hedelmäliha lusikalla kuoresta, laita kaikki ainekset kattilaan, lisää vettä tarpeen mukaan ja sekoita sauvasekottimella tasaiseksi.
4. Hauduttele vielä hetki miedolla lämmöllä ennen tarjoamista.
(Laita keiton päälle kansi tai vahdi sitä haukkana: kun soppa alkaa pulpahdella, se voi pulpahdella ihan kattoon asti...)
Kurpitsa on samalla tavalla makea kuin porkkana ja bataatti. Kun maistelin sosetta valmistuksen aikana, se kaipasi mielestäni vähän happoa. Kaapista löytyi lime ja lisäsin sen mehun keitokseen. Lime ei sinänsä maistu, mutta tasapainottaa makua.
(On muuten maailman paras sitruspuserrin...
Philippe Starckin 1990 Alessille suunnittelema "Juicy Salif")
VINKKI:
Pakasta kurpitsasosetta melko paksuna ja lisää siihen vasta lämmittäessä vettä, kermaa tai vaikka kookosmaitoa.
Sosetta voi käyttää myös lisukkeena perunamuusin tapaan esim. possu- tai kalaruokien kaverina.
Koska annoksessa tulisi olla erilaisia suutuntumia, paahdoin lehtikaalilastuja keiton kanssa tarjottavaksi.
Huuhtele lehtikaali ja leikkaa tai revi lehdet sopivan kokoisiksi suupaloiksi. (Paksu lehtiruoti kannattaa jättää pois.)
Levittele lehdenpalat uunipellille, ripsauta päälle öljyä ja suolaa.
Uuniin lämpöä 150° ja noin vartissa sinulla on pellillinen maukkaita, rapeita lastuja.
Vegaaniseen tai tarvittaessa maidottomaaan versioon saa täyteläisyyttä nokareella Oatlyn iMat Fraichea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!