sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Kiinalainen uusi vuosi

Jos länsimainen uusi vuosi ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, kiinalaisten uusi vuosi tarjoaa mahdollisuuden uuteen alkuun. 


Kuvalähde poetryclubs.com

2020 on metallirotan vuosi. 

Se alkoi 25.1. ja päättyy 11.2.2021. Rotta on kiinalaisen horoskoopin rotaatiossa ensimmäinen merkki ja rotan vuosi merkitseekin uudistumisen aikaa. Vastaanottavaiselle rotan vuosi tarjoaa uusia kokemuksia ja menestystä omasta horoskooppimerkistä riippumatta. Metallielementti yhdistetään menestykseen ja tuotteliaisuuteen. Elementtinä metalli on vahva, päättäväinen ja peräänantamaton.

Kuvalähde Hong Kong tatler

Kiinalainen uusivuosi eli chunjie (kevätjuhla) on kiinalaisen kulttuurialueen merkittävin vuosittainen juhlapäivä. Sitä vietetään kuukalenterin mukaisen vuodenkierron alkaessa.
Punainen väri symboloi vaurautta ja hyvinvointia ja sen uskotaan myös pitävän paha loitolla. Siksi se on tärkeä väri kaikissa juhlissa.

Kuvalähde dw.com

Monissa kaupungeissa pääsee katsomaan kiinalaisen uuden vuoden kulkueita. Tänä vuonna sellaiset järjestettiin ainakin Helsingissä ja Porissa.
Leijonatanssi

Lohikäärmetanssin ohella uuden vuoden kulkueissa ja juhlissa nähdään myös leijonatanssi. Perinteinen leijonatanssi perustuu Nian-nimisen hirviön myyttiin. Legendan mukaan se hyökkäsi kylään aina uuden vuoden aattona. Kyläläiset päättivät valmistaa suuren leijonan pelottaakseen hirviön pois. Yksi tanssija kannattelee päätä ja muut liikuttavat sen vartaloa. Esityksessä kaksi leijonaa taistelee keskenään rumpujen ja gongien säestyksellä. Esityksen uskotaan tuovan onnea.

Meillä "oma", länsimainen, aurinkokalenterin mukaan vietettävä uusi vuosi meni hiljaisesti sairastellessa, eikä tätä kiinalaistakaan nyt ihan niin riehakkaasti juhlittu kuin kiinalaiset itse, mutta vähän kuitenkin pitkän työpäivän päätteeksi.

Riikka Pöntysen blogissa on hyvät vinkit kiinalaisen uuden vuoden viettoon. Löydät ne täältä: Kiinalainen uusi vuosi ja perinteet.

Meillä kyllä siivottiin, mutta rahakuoret, kolikkokupit sängyn alla ja appelsiinien vaihtaminen muiden muassa jäivät kyllä väliin. Ehkä ensi vuonna?

Punaisia tulppaaneja

Tuoreet kukat symboloivat syntymää ja uuden alkua. Nämä tulppaanit tarttuivat matkaan marketista. Sävy ei ollut ihan toivomani, mutta bonuksena terälehdistä löytyi valkoista, joka värinä edustaa metallia.

Samasta syystä katoin sushiaterian valkoisille, pyöreille lautasille enkä mustille, suorakaiteen muotoisille, kuten yleensä tapanani on. Metallirotan vuosi on kuulemma myös "vetinen", pellavaliina sai kaveriksi mustan kaitaliinan. Ja tietysti punaiset servetit.


Kiinalaista uutta vuotta pitäisi viettää notkuvien pitopöytien äärellä. Sekin symboloi vaurautta. Yhdeksän aikaan illalla en kuitenkaan sellaisia jaksanut ruveta järjestelemään, syömisestä puhumattakaan, joten tyydyimme teemalla "less is more" susheihin. Herkkuahan nämäkin ovat ja tälle vuodelle toivonkin ennemmin laadukasta, terveellistä ja hyvää ruokaa, kuin täyteen ahdettua vatsaa...


Vuoden Kuohuviini 2019

Myös juomapuolella panostin laatuun. Viinilehden valinta vuoden kuohuviiniksi on osunut kyllä ihan nappiin.

Viettipä kiinalaisten uutta vuotta kuinka tahansa, pääasia on, että se sujuu itselleen mieluisissa merkeissä ja tekee niitä asioita ja on niiden ihmisten kanssa joita toivoo tulevallekin vuodelle.

Hyvää uutta vuotta vielä uudemmankin kerran siis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!