tiistai 2. kesäkuuta 2020

Äkämäpunkki mustaherukassa?

Illansuussa pihatalon terassilla istuskellessani ihailin pientä, kaunista, vanhaa mustaherukkapensastamme. Sitten huomasin kellastuneita lehtiä ja ihmettelin että voiko se kärsiä kuivuudesta. Tämä vaihtoehto tuntui epätodennäköiseltä ja ryhdyin tutkimaan asiaa tarkemmin.

Oksilta löytyi tuollaisia ruskeita palluroita ja pahat aavistukset valtasivat mielen... Se perhanan äkämäpunkki? Googlasin ja kysyin vielä varmuuden vuoksi puutarhakavereilta. Diagnoosi:

Äkämäpunkki

Äkämäpunkki (Cecidophyobsis ribis) vaivaa tieteellisen nimensä mukaisesti mustaherukkaa (Ribes nigrum). Pienet, matomaiset punkit ovat alle millin mittaisia ja elelevät mustaherukan silmujen sisällä. Punkit talvehtivat silmuissa ja keväällä naaraat alkavat munia "pesässään". Kun toukat kasvavat, kasvavat myös silmut. Toukokuussa punkit tulevat pesäkoloistaan ja valloittavat pensaan. Tuuli saattaa kuljettaa niitä myös pitkiäkin matkoja muihin herukkapensaisiin. 

Äkämäpunkki levittää suonenkatovirusta joka kellastuttaa lehdet. Lehdet ja silmut kärsivät kasvuhäiriöistä ja lehdet muuttuvat kippuraisiksi ja kellertäviksi. Pensas tekee huonommin satoa koska kukkien rakenne muuttuu: kukinnoissa on 10-12 terälehteä normaalin viiden asemesta, mutta heteet puuttuvat. Viruksen seurauksena satoisuus heikkenee pysyvästi.

Turvonneet lehtisilmut pitäisi poistaa jo kevättalvella, mutta vielä ehtii jos on ripeä! Minä otin jakkaran ja tyhjän jogurttipurkin ja istuin reilun tunnin siivoamassa oksistoa.

Punkit viihtyvät oksiston kaikissa osissa. Lehtisilmuja löytyi vanhemmista oksista ja aivan oksien kärjistä. Yllä olevassa kuvassa näkyy pois napsaistun silmun jättämä jälki.

Siellä se on... Piilossa.

Kun nyt pensaassa istuin, siivoilin pois myös alempia oksia. Vanhoissa oksissa näkyy edellisten vuosien kuivuneita, melkein mustia lehtisilmuja.

Pois kerätyt silmut ja saastuneet oksat poltetaan. Tässä ne ovat; matkalla nuotioon.

Viime kesänä pensas teki kokoonsa nähden kohtuullisen, mutta melko vaatimattoman sadon ja valtaosa lehdistä oli aivan terveitä. Tästä voin päätellä että virus ei ole levinnyt vielä (ehkä) koko pensaaseen. Viime vuonna en ehtinyt muilta remonttikiireiltäni pensasta vahtimaan, mutta tänä vuonna ja ensi keväänä seuraan sitä tarkasti. Jos äkämäpunkin turvottamia silmuja ilmestyy pensaan oksiin vielä ensi keväänä, se saa valitettavasti lähtöpassit.

Saastuneelle alueelle ei tulisi istuttaa uutta pensasta ainakaan vuoteen. Jos tästä pensaasta aika jättää, tilalle istutan jonkun koristepensaan. Marjasato on turvattu yhdellä uudella mustaherukalla ja yhdellä viherherukalla. Ne on istutettu onneksi vähän kauemmas ja vasta tänä keväänä. Toivottavasti ovat turvassa...

Jos pensas ei ole kovin pahasti äkämäpunkkien valloittama, on olemassa pari vaihtoehtoa niiden torjumiseksi ja hävittämiseksi:
  • Punkkien turvottamien lehtisilmujen poisto viimeistään huhti-toukokuussa
  • Saastuneiden oksien poistaminen
  • Pensaan alasleikkaaminen syksyllä
Oksat on poltettava tai vietävä kaatopaikalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!