maanantai 8. kesäkuuta 2020

Blogihaaste: Millainen puutarhuri olet?

Mikä puutarhassasi on parasta?

Vaikka puutarha on ollut minulla vasta kaksi kesää, se on kuitenkin vanhempi kuin minä. Vanhojen puutarhojen etu on vanhat, suuret puut. Korkeat männyt, valtava kanadanjättituija, hyvin muodostunut, valtava kirsikkapuu ja sateenvarjoksi leikattu omenapuu tarjoavat hyvän rungon puutarhan rakentamiselle.

Vaikka ne toisaalta rajoittavat, tarjoavat ne myös hauskan haasteen toisin kuin tyhjä rakennustontti keskellä peltoa. Jättituija toimii myös ruokapöydän suojaa ja varjoa antavana katteena.

Parasta on myös se, että se on kesken.



Mitkä ovat lempikasvejasi ja lempielementtejä puutarhassasi?

Lempikasvini ovat enimmäkseen varjon kasveja. Hostat ja havut kuuluvat ykkössuosikeihin, samoin muut ikivihreät. Kukkien pitää mieluiten olla valkoisia. Myös kylmä vaaleanpunainen ja tumma sinilila saavat armon.



Olen pyrkinyt siihen, että kaikilla istutusalueilla olisi havuja ja muita ikivihreitä. Ne antavat puutarhalle näköä ja ryhtiä myös syksyllä ja talvella kun mitään muuta ei ole ihasteltavana. Havuja olen sijoitellut myös sisäänkäyntien läheisyyteen ja niille kulkureiteille joita käytetään myös talvella.

Hostat eri lehtimuotoineen ovat paitsi kauniita, myös helppohoitoisia. Ylipäätään varjon paikat ovat kiinnostavampia kuin suorassa paahteessa olevat. Olen aina hämmästellyt sitä, että suuret, vanhat puut kaadetaan, jotta "tontille saadaan valoa". Toki sitäkin pitää olla, mutta varsinkin kesällä sitä huomaa hakeutuvansa varjon paikkoihin oleskelemaan. Varjossa värit ovat syvempiä ja kasvitkin viihtyvät "vaeltavan varjon" suojassa.



Millaisesta puutarhasta haaveilet?

Haaveilen puutarhasta joka on hieman "salainen". Sellainen, jossa voi kulkea paikasta paikkaan ja löytää aina jotain kivaa. Köynnöskäytävä, syreenimaja... semmoiset.

Haaveissa on pergola pation ylle. Sitä peittää alppikärhö, villiviini tai tuoksuköynnöskuusama.

Mitkä ovat mukavimmat puutarhatyöt?

Kanttaaminen ja valmiisiin istutusalueisiin istuttaminen.

Olen perustanut lähes kaikki istutusalueet entiselle nurmikolle. Kanttaamalla saan niille siistit, helposti leikattavat reunat, mutta ennen kuin istutusalue on valmis uusille kasveille, vaatii se työtä - ja mieluiten yhden kasvittoman kesän...

Mitkä ikävimmät?

Monivuotisten rikkaruohojen kitkeminen istutusalueilta. Ja lehtokotiloiden kerääminen.


Miten vietät aikaa puutarhassa?

Tekemällä jotain. Jos otan kahvikupin ja menen "istuskelemaan ja nauttimaan", viimeistään viiden minuutin kuluttua kahvikuppi on jossain ja minä olen nyhtämässä voikukkaa juurineen jonkun perennan tai pensaan juurelta. Niin siinä aina käy, enkä enää muuta yritäkään.

Aamulla tapanani on käydä puutarhakierroksella koiran kanssa. Silloin katsastan tilanteet ja nautin aamun hiljaisuudesta, valosta ja luonnon äänistä. Samalla pohdin mitä haluaisin eri paikoissa nähdä. Joskus oikean ratkaisun teko vie pitkäänkin. Jopa vuoden. Yleensä maltan olla istuttamatta mitään sellaiseen paikkan josta en oikein tiedä mitä siltä haluaisin.

Kun ystäviä tulee kylään, maltan istuskella. Kun katselen ihmisiä puutarhassa juttelemassa hämärtyvässä illassa, kaikki on kaunista ja täydellistä ja ne hetket ovat yksi tärkeimmistä syistä rakentaa puutarhaa.


Mitä suunnitelmia sinulla on puutarhalle?

Lisää kasveja, monet istutusalueet ovat vielä puolityhjiä. Tänä vuonna olen hankkinut liljoja ensimmäistä kertaa elämässäni. Ensimmäiset tulivat kaupanpäällisinä, puuliljat taas olivat alennuksessa ja päätin kokeilla.

Kasvihuoneen ikkunat odottavat kunnostusta ja pieni metsäpuutarha mäntyjen lomaan voisi myös olla kiva.

Mitä olet oppinut puutarhanhoidosta?

En tiedä onko minusta tullut kärsivällisempi, mutta puutarha pakottaa siihen. Ei ole vaihtoehtoja ja se on minulle ihan "oikein".

Puutarhan hoitamisesta äitini on opettanut eniten. Häneltä olen oppinut miten tehdään suurikin puutarha niin, että ylläpitotyötä ei ole liikaa. Myös puutarhojeni estetiikka on hyvin saman tapaista kuin hänellä.

Mitä syötävää sinulla kasvaa puutarhassa?

Omenoita, päärynöitä, kirskikoita, herukoita, karviaista (tosin vain rungollinen pikkupensas), yrttejä, salaattia, papuja, muutama peruna.


Mitä puutarhassa kokataan?

Tähän mennessä ei remonttien takia ole mitään ihmeellistä kokattu, aika simppeliä perusgrilliruokaa, mutta kunhan saadaan kunnon grilli, ehkä grillimenukin laajentuu. Yrteistä teen kermaviilikastiketta. Joskus, kun onni potkaisee, saadaan äitien leipomia herkkuja.



Millaisista puutarhakalusteista pidät?

Yksinkertaisista ja helppohoitoisista, kierrätetyt ja uusiokäyttöisetkin kelpaavat. Talon vanhoista vesiputkista ja lauteista rakenneltu pitkä pöytä on kiva. Putkia purettaessa miehet vähän naureskelivat kun sanoin, että kyllä minä niistä jotain keksin. Oltaisiin ehkä vieläkin ilman kunnollista pihapöytää jos en olisi keksinyt. Pöydän pitää olla suuri, ainakin kahdeksan pitää mahtua sen äärelle istumaan, mieluiten kymmenen.



 
Rottinkituolitkin kelpaisivat, mutta huonoksihan ne ulkona menevät. Tässä on yksi päässyt juhannukseksi ulkoilemaan, penkki on vanha, Vinhalla sudittu saunan pesuhuoneen penkki.



Vinkkisi muille puutarhureille
  • Käytä katetta
  • Kanttaa istutusalueiden reunat
  • Istuta havuja
  • Tee yhtenäisiä istutusalueita
  • Uskalla tehdä istutusalueita myös keskelle pihaa, ei vain reunoja kiertämään
  • Istuta kasvit niiden vaatimiin valo- ja maaperäolosuhteisiin
Nämä ovat myös tärkeimmät neuvot jotka olen äidiltäni saanut.

Mitä puutarha sinulle merkitsee?

Puutarhan suunnittelu tarjoaa mahdollisuuden - suunnitella. Pidän suunnittelemisesta ihan todella paljon. Kohde voi olla remontti, matka, kasvihuone, ihan mikä vain, kunhan saan suunnitella. Aina ei suunnitelman toteutumisellakaan ole niin väliä.

Puutarha palkitsee odotuksen lähes aina. Joskus joutuu odottamaan pidempään, joskus visio käy toteen nopeastikin. Kun näkee kasvien viihtyvän, toipuvan, kasvavan ja muodostavan sellaisia harmonisia kokonaisuuksia joista on haaveillut, tarjoaa se visuaalista tyydytystä siinä missä onnistumisen iloakin.

Ja tietysti puutarha tarjoaa mahdollisuuden ruumiilliseen työhön, joskus raskaaseenkin. istumatyötä tekevälle se tekee hyvää.

Millainen puutarhuri siis olet?

Laiska, ahkera, suunnitelmallinen, impulsiivinen. Kärsivällinen ja kärsimätön. Kierrättäjä. Joskus pitää kyllä käydä niityllä, ojanpenkalla tai metsässäkin.

Jos olet osallistunut blogihaasteeseen, tai päätät osallistua, jätäthän kommenttiin
blogilinkkisi, kävisin mielelläni lukemassa!


2 kommenttia:

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!