keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Keittiön fengshui (oma)




Sektori 1: ura, eteneminen, elementti vesi
Väri: sininen, musta. Ilmansuunta: pohjoinen. Vuodenaika: talvi. Numero:1.







Keittiömme sijaitsee talon pohjoisimmassa osassa baguan sektorilla 1. Sen elementti on vesi, vuodenaika talvi ja se edustaa uraa ja etenemistä. Kun alue on tasapainossa, se edistää uuden aloittamista ja auttaa muokkaamaan elämää itselle mieluisaksi ja tyydyttäväksi.


Feng shui -oppien mukaan keittiön tulisi sijaita talon takaosassa tai ainakin talon keskiviivan taaemmalla puolella. Meillä se on (sattumalta) juuri näin.

Vesielementtiä keittiössä riittää. Musta lattia ja sen aaltoilevat koristeet ja mustat alakaapit edustavat vettä. 







































Koska keittiön kohdalla talossa on puuttuva alue ikkunan takana, sitä voimistamaan hankittiin peilipintainen, hopeanhohtoinen ikkunavalaisin joka toki valaisee myös työtasoa.

Tähän korjaus: keittiössä EI ole puuttuvaa aluetta, mutta ei mene valaisinkaan vaihtoon! Jätän tuon virheellisen tekstin kuitenkin tuohon, ehkä joku saa siitä vinkin omalle puuttuvalle alueelleen...

Vesi saa kasvua metallista. Metallia huoneeseen tuovat teräksiset kodinkoneet ja työtaso, kuten tietysti myös tiskipöytä ja valkoiset seinät ja katto.


Veden vihollinen on maa. Neliskulmaiset elementit edustavat maata ja niitä on tietysti vaikea välttää keittiössä. Onneksi suurin osa suorakaiteista on joko neliöitä tai pystysuoria suorakaiteita (puu), koska vaakatasossa olevat suorakaiteet olisivat maaelementin voimakkaimpia edustajia. 




Jotta ei menisi ihan vedeksi ja metalliksi, on keittiöön tuotu myös puuta. Suunnittelin keittiön värityksen jo ennen kuin rupesin tutkailemaan baguaa ja kyllähän sen jo järkikin sanoo, että pelkkä musta, valkoinen ja teräs voivat olla hyvin kalseita ja keittiön yleisenergiasta voi tulla pysähtynyttä ja kylmää.



Fengshui ja työtehoseura ovat eri mieltä tulen ja veden vierekkäin olemisesta. Fengshuin oppien mukaan niiden tulisi sijaita eri seinillä, työtehoseuran mielestä lieden ja vesipisteen tulisi olla lähekkäin. Käytännön elämän kannalta työtehoseuran ajatus on järkevämpi: kukaan ei halua liikkua yhtään ylimääräistä askelta täyden perunakattilan kanssa, ei varsinkaan lähteä taaksepäin hellalta. Onneksi tähänkin löytyy keino: puuelementti näiden kahden välissä vähentää elementtien ristiriitaa. Tuli, vesi, metalli ja puu sulassa sovussa.

Sanotaan, että liian mustan (tai tumansinisen) käyttö voi tehdä myös asukkaista sisäänpäin kääntyneitä ja emotonaalisesti kylmiä, eikä se ole tietenkään hyvä juttu. Musta lasketaan punaisen ohella yhdeksi voimakkaimmin vaikuttavista väreistä ja sen vaikutuskin voi olla kaksijakoinen: se voi olla positiivinen ja mystinen, toisaalta surullinen. 

Itse koen mustan levollisena, itsenäisenä värinä, joka pärjää hyvin myös itsekseen. Toki kun sen yhdistää johonkin muuhun väriin, mihin tahansa, sen upeus ja valloittavuus korostuvat. Fengshuissa sen käyttöä ei kuitenkaan suositella lastenhuoneisiin tai ruokailuhuoneisiin tai tiloihin, jotka liittyvät paranemiseen.




Erityisen kaunis musta on mielestäni erilaisten luonnonmateriaalien kanssa. Bambuhyllyt, työtaso ja työtason alla olevat korit, laatikot ja leikkuulaudat, sekä tietysti puiset keittiövälineet, tuovat puun energiaa huoneeseen.

Tiskipöydän nurkassa on kaistale maan (8) aluetta. Sinä on luonteva kohta vedenkeittimelle ja kahvimyllylle. Ehkä jotain keraamista olisi syytä keksiä tähän kohtaan? Yläkaapista kyllä löytyvät espressokupit ja raskaat, suorakaiteen muotoiset, mustat keraamiset lautaset.

Keittiön toisessa päässä on pieni alue metallia (6, matkat, ystävät). Seinällä on kello, joka on myönnytykseni muodikkaalle kullalle. Alue taitaa olla aika ok ja murehdin vain sitä, että uuni ja mikro ovat tällä alueella. Onneksi en ole innokas leipuri, uuni on 99,9 % ajasta kylmillään...

Keittiön fengshui vaikuttaa koko asuntoon ja siellä asuvien ihmisten koko elämään. Vanha keittiö jonka kanssa elimme lähes vuoden, oli silkkaa ”maata” höystettynä puulla: ruskeaa, ruskeaa ja ruskeaa, sekä ruskeaa. Mainitsinko jo ruskean? Maa on veden vihollinen. Nyt on mielenkiintoista nähdä muuttuuko elämämme mitenkään. Vanhan keittiön löydät bloggauksesta "No, kaipaahan se pientä laittoa".

Olen koonnut tähän eri lähteistä yleisiä neuvoja ja ohjeita joita keittiössä kannattaa noudattaa sijaitsipa se millä baguan alueella tahansa:

Pidä keittiö siistinä ja järjestyksessä
Sotkuinen, likainen keittiö, jossa tiskipöytä notkuu likaisia astioita ja täysinäiset roskapussit odottavat viejäänsä oven pielessä, ei inspiroi ketään. Päin vastoin: se masentaa ja lamaannuttaa. Jo pelkkä näky vie voimat ennen kuin käy hakemassa voimia jostain muualta sotkun siivoamiseen.

Jätteet ovat keittiössä väistämättömiä, mutta nekin voi pitää järjestyksessä. Lajittelemalla. Meillä kolmemetrisestä keittiön seinästä vajaa metri on pyhitetty pelkille roskille. Lajittelu on helppoa ja mukavaa kun eri jätejakeille on omat selkeät paikkansa. 

Älä säilytä keittiössä turhaa tavaraa
Tästä oli puhetta keittiötä asennettaessa kun mies ihmetteli mitä jääkaapin yläpuolella olevassa, alle 20 cm korkeassa kaapissa voi säilyttää. Niissä yläkaapeissa säilytetään perinteisesti tyhjiä kaupan salaattirasioita jotka on pesty käytettäväksi pakastusrasioina ja vanhoja lehtiä ”joita luetaan vielä”. Niistä saattaa löytyä myös rikkinäisiä, korjausta odottavia sulkapallomailoja tai vanhoja kuittimappeja. Ne kaapit ovat kuin se eteisen lipaston ylälaatikko, tai se kuppi, johon kerätään taskun pohjalle jääneet kolikot, tyhjät paristot, kumirenksut ja kaiki muu tavara, jolle ei okeastaan ole omaa paikkaa, mutta jotka jostain syystä halutaan kuitenkin säilyttää, mutta joita ei kuitenkaan koskaan oteta takaisin käyttöön. Ne kaapit pitäisi lailla kieltää… Meillä kaapissa säilytetään pinoa tarjottimia ja leivinpaperi- ja foliorullia joita tulee ostettua aina "varmuuden vuoksi".

Päästä keittiöön niin paljon luonnonvaloa kuin mahdollista
Pidä keittiön verhot auki ja tuuleta keittiö hyvin ja usein. Huolehdi myös keittiön hyvästä valaistuksesta.




Yrtit parantavat keittiön fengshuita
Varsinkin voimakkaasti tuoksuvat yrtit toimivat tehokkaasti. Valitse sellaisa yrttejä joiden tuoksusta pidät. Metsäinen rosmariini, pirteä timjami ja huumaava, kevään tuoksuinen basilika ovat keittiöyrttejä parhaasta päästä: kauniita ja ihania nuuskuteltavia.

Viherkasvit ja leikkokukat parantavat keittiön fengshuita
Jos keittiö on pohjoisen puolella tai muuten hämärä, yrttien kasvattaminen ilman keinovaloa voi olla haastavaa. Onneksi on olemassa monia viherkasveja jotka viihtyvät myös varjossa tai puolivarjossa. Tällaisia ovat mm. peikonlehti ja rönsylilja.

Säilytä keittiössä tuoreita, terveellisiä ja värikkäitä ruoka-aineita
Painon pudottaminen ja terveellisesti syöminen on helppoa silloin, kun kaapista ei löydy niitä huonoja vaihtoehtoja. Värikkäiden ruokien syömisessäkin on oma jujunsa: eriväriset vihannekset, hedelmät ja marjat sisältävät erilaisia ravintoaineita jotka ovat hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille. Tästä aiheesta olen kerännyt tietoa työn puolesta tänne: Syö värejä!



Keittiön vaikutus vaurauteen
Keittolevyt ja kattilat symboloivat tulonlähteitä. Käytä kattiloita ja keittolevyjä vaihdellen. Näin annat mahdollisuuden uusille tulonähteille.

Tietoa fengshuista olen hakenut internetistä. Suomenkielisinä tietolähteinäni ovat toimineet mm. Riikka Pöntysen, Hannupekka Huovilaisen ja Energiakeskus Indigon sivustot. Englanninkielistä materiaalia netistä löytyy myös pilvin pimein...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!