tiistai 22. tammikuuta 2019

Tämä se on!

Ei mennyt kuin muutama päivä ajelustamme meille entuudestaan tuntemattomalla kadulla, kun löysin myynti-ilmoituksen talosta joka vastasi toiveitamme täysin:

Se oli juuri sillä alueella kuin toivoimmekin sen oleva.
Yksikerroksinen.
Täydellisen kokoinen piha.
Päättyvä katu.
Naapureina samanmoisia pieniä omakotitaloja.
Tonttien rajoilla korkeat orapihlaja-aidat.

Plussina vielä edullinen vuokratontti, jonka vuokra-aika jatkuu niin pitkään, että meistä on jo aika jättänyt kun se päättyy, kaukolämpö ja vähintäänkin kotuullinen hintapyyntö.

Lähetin sähköpostia välittäjälle siltä istumalta ja sovimme näytön seuraavaksi päiväksi. Illalla piti kyllä lähteä ihanuutta kaselemaan paikan päälle. Nähdessään talon ja tontin mieskin unohti sanansa "ei sitten mitään remonttikohdetta!".


Emme tohtineet mennä porttia pidemmälle vaikka tiesimme talon olevan tyhjä. Huokailimme ja ihastelimme portilla aikamme ja lähdimme kotiin.

Seuraavana päivänä pääsimme kiinteistönvälittäjän kanssa katsomaan taloa sisältä. Auringonvalo tulvi sisään etelään antavista, seinän kokoisista olohuoneen ikkunosta.  Ruokailutila, pari sopivan kokoista makuuhuonetta... Vessassa sivusta painettava pytty! Keittiössä marokkolaishenkiset 70-luvun muovimatot lattiassa ja välitilassa, saunan eteisen muovimatossa kaukolämpöputken polttama tumma rantu, vessan betonilattia vähän rapistunut ja halkeillutkin, mutta pata ja puulämmitteinen kiuas. Olimme aivan ihastuksissamme.

Mutta se hinta. Miksi niin edullinen? Kuntotarkastusta lukemallahan se selvisi: talo on rakennettu kalliolle laatan päälle ja kosteuseristeenä on käytetty ajan tavan mukaan bitumia, joka sisältää kreosoottia. Kreosootti hengitysilmassa on myrkky siinä missä esim. formaldehydi.

"Kreosootti (kreosiitti, koliterva, karboliterva) on yleisnimitys useille korkean lämpötilan avulla puusta, kivihiilestä tai kreosoottipensaan pihkasta valmistetuille kemiallisille aineille. Näissä aineissa on jopa satoja erilaisia kemiallisia yhdisteitä, kuten polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteet), fenoleita ja kresoleita. Kreosoottia on pitkään käytetty puunkyllästysaineena suojaamaan esimerkiksi 
sähkö- ja puhelinpylväitä ja ratapölkkyjä."
-Wikipedia-

Vaikka kuntotarkastus äkkisiltään oli melko karua luettavaa, mitään muuta sen kummempaa tai erityisen poikkeavaa vikaa talosta ei ollut löytynyt varsinkin kun sen ikä otettiin huomioon. Pyysin kuitenkin raportin mukaan rauhassa luettavaksi ja avuksi remonttibudjetin tekoa varten.

Kun olimme lähdössä, kiinteistönvälittäjä sanoi, että mukavaa kun käy kerrankin katsojia, jotka eivät vain ryhdy luettelemaan (ilmiselviä) puutteita. Ja minä sanoin miehelle kun ovi sulkeutui perässämme, että "siellä olivat ne kitarat olohuoneessa, ne olivat merkki. Tästä talosta tulee meidän koti".



Koko illan istuin koneella googlailemassa kreosoottisaneerausmetodeja, materiaalien hintoja ja koitin laskea inhorealistisen remonttibudjetin jonka avulla voisimme päättää, lähdemmekö tekemään talosta tarjousta ja minkälaista. 

Kaikki lattiat ylös, uudet lattiat ja mahdollisesti eristeet. Keittiö, wc ja suihku kokonaan uusiksi. Sähkötöitä, viemärin sukitus. Sisäkattojen maalaus, uudet seinäpinnat ja ehkä lattialämmitys? Ikkunat ja katto oli onneksi uusittu hiljattain, niihin ei tarvinnut budjetoida mitään. Kun laskin kaiken ovh:lla ja lisäilin muutaman tonnin sinne, tänne, päädyin 40 000 €:een. Päätimme tehdä talosta täyden rahan tarjouksen varmistaaksemme sen, että tarjous hyväksytään  ja myyjä suostuu hieman odottamaan kaupantekoa. Meillä ei nimittäin vielä ollut rahoituksesta tiedossa muuta kuin sovittu aika lainaneuvotteluun.

VINKKI: Koita hoitaa asuntolainaneuvottelut jonain muuna ajankohtana kuin heinäkuussa.

Teimme siis ehdollisen, täyden rahan tarjouksen joka hyväksyttiin. Sitten vain jäätiin odottamaan pankin vastausta, joka tietysti vei normaalia kauemmin kesälomien takia.

Ne olivat elämäni pisimpiä päiviä ja viikkoja. Olin kuitenkin varma siitä, että saamme unelmiemme talon ja viihdytinkin itseäni kesän kuumina hellepäivinä kiertelemällä ilmastoituja rautakauppoja ja tutustumalla mm. erilaisiin lattiamateriaaleihin, laattavaihtoehtoihin, suihkuihin ja vessanpönttöjen uutuusmalleihin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!