perjantai 23. elokuuta 2019

Vaatehuoneen fengshui


Vaatehuoneessa fengshun kannalta lienee oleellisinta järjestys ja käytettävyys. Jos vaatteiden etsiminen aamulla on hankalaa, päivä saa huonon startin. Meillä se on erityisen haastavaa: suurin osa vaatteista on mustia. Vaatehuoneet ovat usein myös huonosti valaistuja. Pahimmassa tapauksessa valo on aina selän takana. Meillä ei pienestä huoneesta valo lopu, katossa roikkuu miehen isoäidin kristallikruunu. 

















Osa vaatehuoneesta on puun alueella (3), osa maan sektorilla (8). Vaatehuoneeseen pääsee sekä makuuhuoneesta että työhuoneesta.

Hyllyt, laatikostot ja vaatetangot on sijoitettu huoneeseen niin että sinne on mukava tulla makuuhuoneesta: oikealla on lipasto, pyöreä peili ja tyhjää tilaa. 





(Kuva on otettu toisesta suunnasta, työhuoneen ovelta). Tälle alueelle neuvotaan laittamaan avoin astia jolla on kalliita, kauniita esineitä. Kalliita nämä eivät ole, mutta kauniita kyllä ja elefanttipatsaalla on tunnearvoa. Isäni on tuonut sen Intiasta vuosikymmenet sitten. Norsun selkä on veistetty reiälliseksi ja rei´istä näkyy elefanttiäidin vatsassa oleva elefantinpoikanen. Hankintahinta on varmasti ollut vain muutaman silloisen markan, mutta en ole koskaan lakannut ihmettelemästä ja ihastelemasta tuota pientä käsityön taidonnäytettä. Elefantti sopii alueen esineistöön muutenkin: se symboloi viisautta ja monissa kulttuureissa sitä pidetään myös onnea ja lapsionnea tuovana eläimenä. Jos haluat lukea lisää elefantin symboliikasta, täältä löytyy pieni artikkeli, (melko heikolla suomenkielellä mutta ymmärrettävästi): Elefantin symboliikka

Peili ja tarjotin tuovat tilaan metallia (muoto, materiaali), keraamiset purkit myös maata (materiaali). Harkitsin ensin hopean tai teräksen väristä tarjotinta, mutta päädyin messinkiin: keltainen on maan väri, metallisuudestaan huolimatta tähän tilaan siis parempi vaihtoehto. Purkeissa on ihana nypyläinen pinta ja niitä pitää aina vähän hivellä...

Tilassa onkin aika paljon metallia: seinät ja hyllyt ovat harmaat, katto valkoinen, samoin lipasto. Vaatehuone on kuitenkin väritykseltään linjassa muun asunnon kanssa ja noudattaa omaa sisustusmakuamme, toivottavasti muut elementit rauhoittavat metallin vaikutusta alueella.

Peili on isoäitini vanha. Se on ihan aito retropeili 60-luvulta, vanhempi kuin minä, mutta suunnilleen saman ikäinen kuin talomme. Fengshuissa kehotetaan välttämään peilejä, joissa on himmentymiä tai tummentumia, mutta pienistä vioistaan huolimatta halusin sen seinälle.,  tämähän ei ole mikään varsinainen "peilailuhuone", toivoin vain peilin tuovan pieneen huoneeseen avaruutta ja valoa.

Peilikuvassa näkyvät korit, jotka tuovat tilaan puuta. Niitä on rivistö ja ne tuovat 
puuelementtiä myös puun alueelle. Ensimmäisessä laatikossa makuuhuoneesta katsoen on villasukkia: pehmeät asiat ja materiaalit edustavat maata, samoin korien muoto: mittasuhteiltaan matala suorakaide.

































Maan värejä ovat keltaisen ohella ruskea ja beige. Lattia ja matto ovat ruskeita: lattia on puujäljitelmälaminaattia ja matto on perinteinen kaislamatto. Maton muoto edustaa myös maaelementtiä. Moni ajattelee, että laminaatti ei ole luonnonmateriaali, mutta kyllä sen lähes kaikki osat ovat luonnonmateriaaleja liimoja ja pinnoitteen sisältämää muovia lukuunottamatta. Laadukas laminaatti tuntuu jalan alla mukavalta ja näyttää hyvältä.




Maata edustavat siis neliömäiset ja horisontaalit muodot. Horisontaalisuus saadaan vaatehuoneeseen automaattisesti vaatehyllyillä ja -tangoilla.



Peilin yllä olevalla kapealla hyllyllä on huoneen ainakin toistaiseksi ainoa saviesine (maa). Se on poikani päiväkodissa tekemä kissan pää, jota olen säilyttänyt kohta kolmekymmentä vuotta. Puisissa rasioissa on pieniä aarteita ja muistoja ja nämä esineet sopivatkin erinomaisesti juuri tähän paikkaan: vaatehuoneen maan ja puun raja kulkee juuri tässä. Esineet edustavat myös perhettä, yksi rasioista on miehen isän peruja. Myös miehen isän kautta isoäidiltä periytynyt kristallikruunu sijaitsee tällä alueella. Ne symboloikoon perhettä ja sukua.




Fengshui neuvoo, että pukukorut kannattaa säilyttää maan alueella. Lipaston laatikossa onkin vaatimaton korukokoelmani... En ole kovin innokas korujen käyttäjä, mutta jotain on sentään kertynyt (ja vaihtunut) kätköihin. Nyt kun katselen kuvaa, hoksaan, että eniten olen mieltynyt erilaista kivistä tehtyihin koruihin: mustaa laavakiveä, turkoosia ja meripihkaa ja jotain valkoista kiveä. Hyvä, ne sopivatkin erinomaisesti maan alueelle.






Kun suunnittelin kotimme kalustusta, mietin mihin sijoittaisin kolme jo olemassa olevaa Malm -lipastoa. Kahdelle oli paikka työhuoneessa, mutta mihin kolmas? "No laitat sen tietysti vaatehuoneeseen", sanoi käytännönläheinen ystävättäreni. No tottakai!

Lipasto on mitä mainioin kaluste maan alueelle (muoto, tukevuus) ja erinomainen säilytyspaikka kaikille epämääräisille, harvemmin käytettäville asusteille ja vaatteille. Meillä tähän sarjaan kuuluvat mm. huivit, kravatit ja minun uima-asuni ja muut rantahepenet.

Vaatehuoneen puun alueella sijaitsee kahden tangon korkuinen syvennys henkareissa pidettäville vaatteille.








Ylemmällä tangolla on miehen paidat ja pikkutakit, alemmalla tangolla minun. Onneksi emme pidä punaisesta pukeutumisessa; tuli on puun vihollinen. Vaatelempivärimme, musta, ravitsee sitä ja saa puun kukoistamaan. Puiset, ruskeat vaateripustimet lisäävät alueen puuenergiaa.

Maan alueet ovat aina myös parisuhdealueita, toivottavasti yhteinen vaatehuoneemme pysyy järjestyksessä ja pystymme toimimaan siellä sulassa sovussa.

Tuli vielä puuttuu, se pitää kehitellä jostakin...

Oman vaatehuoneemme hyllyjen ja vaatetankojen paikat määräytyivät lähtökohtaisesti tilan ehdoilla, mutta toivoin sen olevan myös kiva, kaunis ja viihtyisä. Peilin kohdalla on paljon "tyhjää ja turhaa" tilaa, mutta se on juuri se kohta, joka tekee vaatehuoneesta persoonallisen ja vaikka vaatehuone on pieni, 160 x 160 cm, siinä on vähän jopa pukeutumishuoneen tunnelmaa. Jotain vihreää lipasto kaipaa kannelleen ja huonetuoksukin on harkinnassa, mutta perusasiat ovat nyt kunnossa ja viimeisen parin päivän aikana olen aina välillä käynyt sitä ihan vain ihastelemassa: monen kuukauden jälkeen meillä on taas koko vaatevarasto käytettävissä!

Kirpputorille lähti yksi jätesäkillinen ja kaksi banaanilaatikollista vaatteita ja kenkiä, kaatopaikalle puolikas jätesäkillinen. Nyt jäljellä on oikeasti oleellinen.


Vaatehuoneen fengshuissa tärkeintä kuitenkin on järjestys ja valaistus:
  • Luovu vaatteista joita et käytä
  • Luovu vaatteista jotka ovat rikkinäisiä tai muuten huonokuntoisia
  • Huolehdi siitä, että vaatteet ovat helposti löydettävissa ja käyttökuntoisia heti kaapista otettaessa
  • Järjestä vaatehuoneeseen riittävä valaistus jotta siellä käyminen on  miellyttävää ja löydät vaatteet helposti.



Tietoa fengshuista olen hakenut internetistä. Suomenkielisinä tietolähteinäni ovat toimineet mm. Riikka Pöntysen, Hannupekka Huovilaisen ja Energiakeskus Indigon sivustot. Baguan olen piirtänyt Riikalta tilatuilla ohjeilla.



Mukavaa luettavaa on myös suomenkielinen 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!