maanantai 23. syyskuuta 2019

Saunan fengshui

kuvalähde pxhere.com








Kiinalaiset eivät tainneet saunasta tietää mitään, eikä sille taida olla suoraan suositeltua paikkaa baguassa. Saunan fengshuista löytyy muutenkin aika vähän tietoa, mutta kuuntelin fengshuiarkkitehti Kristiina Mäntysen luennon aiheesta. Se löytyy Youtubesta Kristiina Mäntynen "Sauna ja fengshui. Luento on tunnin mittainen, tähän olen koonnut tiivistelmäksi tärkeimmät asiat:

  • Saunan paras paikka olisi vähän erillään kaikesta muusta talon elämästä ja mahdollisimman kaukana pääovesta tai portista. 
  • Saunassa istutaan yleensä "komentopaikalla" selkä seinää, "vuorta" vasten, seinät suojaavat myös sivuilla. Se tekee saunassa olemisesta mukavaa ja turvallista. Ikkunaa ei suositella lauteiden kohdalle varsinkaan takaseinälle.
  • Jos pystyy päättämään saunan paikan esim. rakennusvaiheessa, paras paikka olisi maan alueilla, joilla energia on alas päin painuvaa.
  • Saunaan suositellaan häikäisemätöntä, epäsuoraa valaistusta.
  • Saunassa toteutuu yingin ja yangin idea: kuuma (löyly) ja kylmä (vilvoittelu, suihku, avanto tai lumihanki) vuorottelevat. Optimaalisinta on jos vilvoittelumahdollisuus on myös ulkona.
  • Puukiukaasta tulee negatiivisia ioneita, sähkösaunasta positiivisia, siksi puusaunan ilma tuntuu raikkaammalta ja paremmalta. Sähkösaunan ilmaa voi parantaa tuulettamalla saunan nopeasti ja tehokkaasti juuri ennen löylyyn menoa. Myös avoin suola-astia parantaa ionien tasapainoa: kuiva suola tuottaa negatiivisia ioneita.
Yhteenvetona ymmärsin, että saunassa saa toteuttaa itseään "taolaisittain": tehdään kuten itsestä hyvältä tuntuu. Sauna on nautintoa ja rentoutumista varten, saunassa aika saa pysähtyä.









Meillä sauna sijaitsee baguan alueilla 6 ja 7, talon takaosassa, kaukana pääsisäänkäynnistä ja pihaportista. Saunasta pääsee myös ulos suojaisalle takapihan patiolle. Mies käy talvella avannossa ja pääseekin nyt kotona (halutessaan) pyörähtämään hangessa. 

Tälläkin alueella on puolensa:
  • Metallin energia on sisäänpäin kääntynyttä ja tiheää. Saunassa mietitään syntyjä syviä, tai ei mietitä yhtään mitään, ja suljetaan muu maailma pois mielestä.
  • Metalli kuvaa iltaa ja syksyä, niitä hetkiä kun saa nauttia työnsä tuloksista. Mitä tekee suomalainen saatuaan työn päätökseen? No, menee saunaan.
  • 6. sektori on avuliaiden ystävien ja yhdessäolon aluetta. Suomalainen saunoo myös ystävien kanssa, varsinkin jos he ovat olleet avuliaita ja käyneet auttamassa vaikka rakennustalkoissa.
  • Selän peseminen, ja pestäväksi antaminen, kuvastaa luottamusta ja ainakin itse miellän sen toista hoivaavaksi ja auttavaksi teoksi. Symboliikkaa siis siinäkin!


Elementit vaikuttavat myös terveyteemme. Metallin alue on ihon, hengitysteiden ja keuhkojen elementti. Saunassa vanha nahka lähtee, saamme hengittää lämmintä, kosteaa ilmaa, puhdistumme. Metalli on elementtinä myös rohkaiseva ja innostava, "saunakokoukset" metallin alueella voisivat toimia siis hyvinkin!
  • Sauna on "palkinto", joka elvyttää ja puhdistaa ruumiin ja mielen.
Metallin alueella kannattaisi suosia valkoista ja harmaata, mutta meidän sauna on musta. Tai ainakin lähes. "Savusaunan musta", grafiitin harmaa.

































Musta on voimakas väri, jonka käytössä fengshui neuvoo olemaan harkitsevainen. 
Mustaan liittyy, ainakin länsimaissa, paljon negatiivista symboliikkaa: kuolema, pimeys, suru, vakavuus ja synkkyys. Kirkollisissa yhteyksissä se on hautajaisten, sielunmessun ja pitkäperjantain liturginen väri. Mustaa on käytetty myös mm. fasismin, anarkismin ja natsisimin tunnusvärinä. Kaikki aika pahoja juttuja.

Mustaa pidetään kuitenkin myös juhlallisena ja mystisenä värinä. Itse koen sen rauhoittavana värinä joka antaa ajatuksille tilaa samoin kuin valkoinen. Juhlallisuus, mystisyys ja rauhoittavuus sopivat saunaan oikein hyvin.





Kuten suomalainen sauna yleensä aina, meidänkin saunamme seinät ja katto ovat puuta (puu) ja lattia laattaa (maa). Värinä kaikissa kolmessa on musta (vesi), vaaleat, puunväriset lauteet edustavat tietysti puuta, muoto maata.


Koska ollaan metallin alueella, halusin tuoda sitä, kiukaan lisäksi, vielä vähän enemmän löylyhuoneeseen valkoisena värinä. Valitsin laudeliinoiksi hamam-pyyhkeet. Ne ovat edullisia, niissä on kaunis, hillitty ja suomalaisittainkin perinteinen raitakuvio. Puuvillaiset liinat on helppo pestä pesukoneessa vaikka jokaisen saunomiskerran jälkeen ja vieraita varten säilytettävät menevät pieneen tilaan liinavaatekomeroon.




Kiuas tuo tilaan metallia ja tulta, kiuaskivet maata. Valkoiset, pyöreät kiuaskivet olisivat sopineet myös tällä alueella olevaan saunaan, mutta ne olisivat olleet ehkä hieman kornit tällaisessa "perinteisessä", yksinkertaisessa saunassa.


Violetti väri tuli saunaamme ihan sattumalta, sitä ehdotti saunan rakentaja: muuri maalattiin tummalla purppuralla. Päätös väristä oli jo tehty, mutta ajattelin että onhan asia vielä tarkistettava:
"Purppura on taiteellinen väri joka yhdistetään myös henkisiin arvoihin ja mietiskelyyn. Tumma purppura on rauhallinen ja sopii esimerkiksi mietiskelynurkkaukseen." 

Kyllä se saunaan, jos minne, sopii, varsinkin luovuuden alueelle.

Vielä hankin saunaan metallilyhtyjä (sähkövalo ei miellytä), metallinen kiulukin pitää varastosta etsiä. Ja saunatuoksuna tietysti koivu...



Kuvalähde pxhere.com
























Tietoa fengshuista olen hakenut internetistä. Suomenkielisinä tietolähteinäni ovat toimineet mm. Riikka Pöntysen, Hannupekka Huovilaisen ja Energiakeskus Indigon sivustot. Englanninkielistä materiaalia netistä löytyy myös pilvin pimein...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!