torstai 31. lokakuuta 2019

Onx pakko olla sohva?

Sohvia, sohvia, sohvia. Ihan kyllästymiseen asti.

Olen kohta vuoden etsinyt meille sohvaa 
a) joka sopii huoneen mittasuhteisiin
b) joka on tyyliltään ajaton
c) joka kestää meidän lisäksi myös pienen koiran
d) jossa voi tarvittaessa myös nukkua

Yksi on ostettu. Ihan kiva, mutta ei "meidän juttu" sittenkään. Epäilin sohvaa alun alkaen, muta mies tykkäsi, että pitää olla muhkea ja pehmeä, sellainen hankittiin. Yhtenä päivänä hän sitten seisoi keskellä olohuonetta ja totesi: "ei sovi tän huoneen mittasuhteisiin". 


Jes!

Fannille sohva on kyllä kelvannut oikein hyvin. Nyt sohva on myynnissä ja uutta etsitään.


HT Collectionilla on monta hyvän näköistä sohvaa, mm. tämä Air joka maksaa
n. 3000 €. Adealta löytyy myös hienoja malleja:


Baron kangasverhoilulla n. 4300 €.


Basel on hieman edullisempi, n. 2700 €

Eli kyllä upeita sohvia löytyy, mutta pitäisi löytyä myös muutama tuhatlappunen.
Ei löydy tähän hätään!


Paikka on jotenkin hankala. Olohuone on kohtuullisen pieni ja matala, mutta valoisa ja ilmeeltään moderni suurten ikkunoiden takia. TV on alun perin sijainnut keittiön vastaisella seinällä, mutta meillä se on nyt uudessa koteloinnissa merkityllä paikalla.

Keittiön seinää vasten olisi yksi hyvä paikka sohvalle, mutta sieltä tv:n katselu on hankalaa. Olen harkinnut myös kahta pienempää sohvaa: toinen keittiöseinälle lähinnä vieraita ajatellen, toinen merkitylle paikalle, mutta ei sekään tunnu hyvältä vaihtoehdolta: huoneesta tulee vähän ahdetun oloinen. Ikkunaseinälle sitä ei laiteta missään tapauksessa, eikä divaanisohvakaan ole vaihtoehto. Eikä kulmasohva (ehkä).

Olemme ajatelleet investoida himoittuun lepotuoliin ja rahiin, sohva pitäisi siis löytyä melko edullisesti, mutta se taitaa olla nyt poissuljettu vaihtoehto. Olisin mieluummin ilman sohvaa kuin sellaisen "semikivan" omistaja. Mutta jossakin pitäisi voida yhdessä katsella TV.tä ja lökötellä. Sanoin miehelle, että laitetaan vain sellainen runkopatja olohuoneeseen siksi aikaa kun unelmasohva löytyy. Somistetaan se kivasti tyynyillä ja torkkupeitoilla, kyllä sen väliaikaisuuden kestää...

Niin. Olipa "tuore" idea... Nykyään tämän tyyppisiä viritelmiä kutsutaan nimellä "day bed".

Kuvat ovat netin syövereistä, samat kuvat pyörivät eri paikoissa, eli en tiedä niiden originaalia alkuperää.


Aika ihana, mutta ehkä turhan romanttinen meille...


Wow! Tässä on tila käytetty hienosti hyväksi.


Kiva arkinen, tavallinen ja sopivasti väriä!


Tämä on ehkä eniten minun mieleeni.

Divaaneita ja päivävuoteita on ollut olemassa jo vuosisatojen ajan. Miksiköhän ne ovat kadonneet? Käytännöllisiä kapineita:

"Divaani on sohvan kaltainen huonekalu, jossa oleillaan makaavassa asennossa. Varsinkin antiikin aikoina ruokailu ja seurustelu tapahtui makuuasennossa, ja divaani oli huonekalu, joka suunniteltiin tämän käytännön sanelemana.
Huonekalun devan-sanasta johdettu nimi juontuu persian runokokoelmaa tarkoittavasta sanasta. Yksi kyseisen huonekalun käyttötarkoitus olikin mahdollistaa runojen luku maaten. Divaanissa on usein hieman korotettu pääty, joka helpottaa makuulta tapahtuvaa juomista ja nielemistä." - Wikipedia -


Suunnittelija Eileen Gray (1925), furniture4.life




Myös Mies Van der Rohen Barcelonasta löytyy day bed -versio.


Ja vielä sokerina pohjalla David Linleyn "Helix". Kannattaa piipahtaa
sivulla davidlinley.com, aikamoisia herkkuja.

Eli tyyleissä löytyy! Koska päivävuoteet ovat nyt muodikkaitakin, myös edullisempia versioita löytyy tutuista nettikaupoista.

Se runkopatjaviritelmä ei taida olla ollenkaan hullumpi ajatus. Niitä saa edullisesti käytettyinä ja todellakin: tyyliä voi halutessaan muuttaa vaikka viikottain vaihtamalla päiväpeitteen ja tyynynpäälliset ym. somisteet. Sitä on helppo siirrellä ja mallailla paikkaa. Ei tarvitse myöskään murehtia verholun likaantumista tai kulumista. Ja siinä voi nukkua. 

Katsellaan sitä sitten aikamme ja mietitään minkälainen meille tulisi joskus. Vai tulisiko sittenkin se sohva...

EDIT: Sohva meni kaupaksi. Tuttavan luota se sai uuden, hyvän kodin. Pikkuisen tuli takkiin, mutta riittävästi sen unelmien lepotuolin hankkimiseen. heidän nurkistaan löytyi myös joutava runkopatja, joka pääsee nyt meille "köyhän miehen päivävuoteeksi" siksi, kunnes tiedämme mitä oikeasti haluamme. Täydellistä!


2 kommenttia:

  1. Sohva on muuten vaativa kaluste! Meillä ei ihan olla sisustamisvaiheessa vielä (jos nyt vaikka olis lattiat eka :D), mutta välillä ajatukset on häivähtäneet siihenkin suuntaan. Kotimaisella Hakolalla on upeita sohvia ja olen iskenyt silmäni nahkaiseen Lazy-malliin, ongelmaksi koituu vain minua ja Lazya erottavat n. 4000 rahaa.

    Meidän tulevassa uudessa-vanhassa kodissa olohuone tulee entiseen makuukamariin joka ei todellakaan ole suurensuuri. Toki elämä jakautuu isolta osin viereiseen suureen tupaan, mutta tv:n katselu ja löhöily pitäisi saada sijoitettua pieneen huoneeseen. Haistan haasteita! Ja meitä on siis 4. Ja kaksi koiraa jotka olen ennen lapsia opettanut siihen että sohvalla saa olla - nyt perhekoon kasvettua alkaa sohvalla olla vähän ahdasta lasten ja kahden 45-kiloisen koiran kanssa. Nykykodissa meillä on iso kulmasohva, jonka äitini osti Vepsäläiseltä n. 18 vuotta sitten ja maksoi siitä muistaakseni yli 5000 e. Mutta laatu on laatua, sohva itsessään eikä edes istuintyynyt ole menneet miksikään vaikka on ollut kovassa käytössä kaikki nämä vuodet kahdessa eri taloudessa. Ainoastaan verhoilu on vähän kulahtanut ja vaalea väri on lemmikki- ja lapsiperheessä vaikea. Olen miettinyt jopa tämän uudelleenverhoilua uuteen kotiin, mutta luulen että samat mittasuhdeasiat tulevat vastaan.

    Summa summarum - mieluummin kerralla kunnollinen joka kestää aikaa ja käyttöä. Day bed on varmasti kelpo vaihtoehto pohdinta-ajaksi, kiitän vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin etten ole yksin :) Varmaan kannattaa sovitella vanhaa sohvaa ja sitten miettiä, missä kohtaa menee vikaan - jos menee. Vanhasta sohvasta voi olla paljonkin apua!
      Tsemppiä remonttiin, sitten aikanaan tätäkin aikaa on mukava muistella siellä sohvan syleilyssä...

      Poista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!