maanantai 20. heinäkuuta 2020

Kellopasuuna; Brugmansia Suaveollens

Pitkäaikainen haaveeni on ollut brugmansian kasvattaminen kesäkukaksi, eikä kukaan varmaankaan varsinaisesti sitä ihmettele, on se vain sellainen komistus.

Brugmansia, enkelinasuuna, pasuunakukka
No, miksi piti odottaa vuosikaudet sellaisen saadakseen?

Brugmansian saaminen omaan puutarhaan, patiolle tai parvekkeelle vaatii hieman pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta, läsnäoloa ja huolenpitoa ja suojaisan, lämpimän ja vähintään puoliaurinkoisen sijoituspaikan. Aina jokin näistä tuikitarpeellisista elementeistä on puuttunut - syystä tai toisesta.

Brugmansia, enkelinasuuna, pasuunakukka
Tänä vuonna löytyi kaikkea tätä.

Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus

Jos kotona ei ole talvetettua brugmansian runkoa, sellainen pitää hankkia puutarhamyymälästä heti kun niitä on saatavilla eli huhtikuussa. Minä kyttäsin puutarhamyymälän sivustoa ja heti kun valkoista oli saatavilla, teimme pienen, noin sadan kilometrin mittaisen autoretken Valkealaan.

Esikasvatus tapahtui sisällä, eteläikkunan edessä. Jatkoa ajatellen arvelin, että pihanpuoleisen sisäänkäynnin edusta on sille hyvä paikka ja toukokuussa se pääsikin tähän suojaisalle seinustalle ulkoilemaan aina tuulettomina, lämpiminä päivinä. Kesäkuussa se sai olla ulkona jo ympäri vuorokauden.

Heinäkuun alussa alkoi kukinta.

valkoinen brugmansia, enkelinasuuna, pasuunakukka
Läsnäolo ja huolenpito

Brugmansia vaatii paljon vettä.

valkoinen brugmansia, enkelinasuuna, pasuunakukka
Näiden kuvien välillä on puoli tuntia ja kaksi litraa vettä. Aamulla annan yhden kannullisen, illalla toisen.

Jos on parikin yötä pois kotoa, brugmansia kannattaa nostaa ainakin puolivarjoon ja laittaa se vatiin jossa on vettä. Sen voi myös alunperinkin istuttaa altakasteluruukkuun tai käyttää mullassa kastelurakeita tai muuta kosteutta sitovaa ja sitä hitaasti luovuttavaa mullanjatketta jos tietää, että ei aina pääse sitä päivittäin kastelemaan..

Kuten kaikki runsaasti kukkivat kasvit, myös brugmansia kaipaa melko runsasta lannoitusta.

Varsinaisiin lannoitusohjeisiin en ole sen paremmin perehtynyt, mutta juhannukseen asti se on saanut viikottain tavallista kesäkukkalannoitetta ja muilla kastelukerroilla bokashinestettä jos sitä on ollut saatavilla, eli n. kolmena, neljänä kastelukertana viikossa.

Kesäkukkalannoitteet sisältävät typpeä joka auttaa alussa kasvuun, kaliumia, joka lisää satoa ja fosforia, joka kukittaa. Bokashineste puolestaan on typetöntä, eli se ei sinänsä voimista pituuskasvua, mutta edesauttaa kukintaa.

Lisää bokashinesteen käytöstä lannoittamisessa voit lukea bloggauksesta Bokashinesteellä ja -mullalla lannoittaminen (klikkaa).

Kasvupaikka

Brugmansiassa on todella voimakas tuoksu. Siis todella. Tuoksuyliherkän kannattaa koittaa päästä koehaistamaan kukka ennen oman hankkimista. Varsinkin lasitetulla parvekkeella tuoksu voi olla jopa ylitsepääsemättömän voimakas ja aiheuttaa päänsärkyä..

Kellopasuuna on myös tappavan myrkyllinen ja pieninäkin määrinä sen kerrotaan aiheuttavan aistiharhoja. En epäile yhtään. Tämä kannattaa muistaa varsinkin lapsi- ja lemmikkiperheissä.

Pitkään tuoksuttelin hajua aina ohi kulkiessani. Se oli jotenkin tuttu, mutta en saanut päähäni mikä tuo tuttu tuoksu on. Hyttysen ininän myötä tajusin: brugmansia tuoksuu aivan hyttyskynttilöiltä! Jos citronella-tuoksu ei miellytä hyttyskynttilöissä, kannattaa tämä jättää hankkimatta tai ainakin sijoittaa se paikkaan, jossa sitä ei tarvitse tuoksutella koko aikaa.

Karkottaako tämä tuoksu hyttysiä? En osaa sanoa, voi olla.... Sijoituspaikkaa miettiessä kannattaa ottaa myös huomioon se, että tuoksu voimistuu entisestään iltaa kohden.

Kauneus on katoavaista

Kuten meillä ihmisillä, myös brugmansialla rupsahtaminen alkaa pikkuhiljaa... Ensin kukkien reunat alkavat saada ruskeaa, mutta tällainen pieni "vika" ei vielä suuressa kukassa paljoa haittaa. Suurimmillaan kukat voivat olla jopa 30 cm pitkiä.

Vähitellen ruskeus leviää ja sitten, ihan yhdessä yössä, koko kukka on aivan mennyttä kalua ja roikkuu todella surkean näköisenä.


Ei muuta kuin sakset käteen. Leikkasin samalla pois myös alimpia lehtiä jotka eivät olleet kovin hääppöisessä kunnossa, vievät vain turhaa vettä ja kasvuvoimaa elinvoimaisemmilta.

Aika monta kukkaa lähti, mutta ei hätää! Uusia, eri vaiheessa olevia nuppuja ja kukintoja löytyy neljässä eri kasvuvaiheessa.

On se ihana. Päiväksi brugmansia pääsee koristamaan patiota, mutta tuulisella säällä ja sateella se saa pysytellä turvassa katoksen alla.

Mm. Kekkilän kasvikirjastosta löytyy paljon tietoa kasvista ja hyvät, selkeät ohjeet kellopasuunan esikasvatukseen, hoitoon ja talvettamiseen: Kekkilä/kasvikirjasto/kellopasuuna (klikkaa).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!