torstai 21. toukokuuta 2020

Pihatalo Cello Sund vol 4 - pintakäsittely

Onni on rautakauppa melkein naapurissa.

Tai no - miehen mielestä kirous. Minusta siellä on aina kiva käydä. Viihdyn rautakaupassa paljon paremmin kuin esim. vaatekaupassa.

Toukokuun ensimmäisellä viikolla siellä piipahdettiin useampaankin otteeseen. Maanantaina haettiin lisää maisemointikangasta, tiistaina värikarttoja ja keskiviikkona sitten pintakäsittelyaineet ja äitienpäivähortensia myöhempää käyttöä varten.

Mökistä tulee ulkoa harmaa, sisältä valkoinen ja oven väriksi tumman sininen.

Oikean harmaan sävyn valitseminen on yksi ihmiselämän suurimmista haasteista.

Päärakennuksen tuleva harmaan sävy on ollut valittuna. Tarkemmin sanoen sävyvaihtoehtoja ei ole enää ollut kuin kaksi. Tuumasimme, että pihamökki saa olla suunnilleen saman sävyinen, mutta pykälää tummempi. Loppusuoralle pääsivät Tikkurilan Puutalot -värikartasta Kuura (Q843) päärakennuksen vaaleammaksi sävyksi ja sen kaveriksi Halli (Q845) piharakennuksen väriksi. Toiset vaihtoehdot olivat myös Tikkurilan sävyjä: 618X, vaalea, ja 615X, tumma.Rautakaupan vähän isompien värimallien kanssa mentiin vielä ulos. Niitä katseltiin pystysuorassa, vaakasuorassa, valossa, varjossa, vierekkäin ja erikseen. Kuura ja Halli taittoivat aavistuksen siniseen, päädyimme jälkimmäisiin.

Oven sävyksi valittiin ensin upea, hieman utuinen tumma sininen, Koli. Sävy vaihtui, mutta siitä tuonnempana...Rakennuspaketin mukana tulevissa ohjeissa on kolmet eri pintakäsittelysuositukset. Tähän rakennukseen pätevät ne ensimmäiset, muut voi unohtaa.

Ensimmäinen käsittely tehdään ns. pohjusteella. Sen tarkoitus on hidastaa kosteuden imeytymistä puuhun ja estää homeiden ja muiden mikrobiaksvustojen ilmestyminen pinnoille. Se parantaa myös varsinaisen pintakäsittelyaineen tarttumista. Litralla saa käsiteltyä höylättyä puuta 10-12m2. 9 l riittää jos käsittelyn tekee yhteen kertaan.

Tässä kohtaa muutama "Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon" -tyyppinen vinkki.
  • Tunnollinen ja viitseliäs käsittelee kaikki elementit pohjusteella jo ennen kasaamista. (Muut sitten, kun rakennus on pystyssä. Paljon hankalampaa. Paljon.) Tästä on myös se etu että pontitkin tulevat suojattua.


Pystyimme sentään vielä irrallaan olevat lattialaudat, peitelaudat ja listat käsittelemään molemmin puolin ennen paikoilleen laittoa...
  • Koska pohjuste on todella voimakkaan hajuista, valmiit seinät kannattaa käsitellä viimeistään ennen katon laittamista, muuten jopa avonaisella puolella on todella epämiellyttävää työskennellä. Silmiä kirvelee ja käy henkeen. Hengityssuojain ja suojalasit olisivat ihan hyvä lisä työvarusteisiin tässä kohtaa.


Meillä ei tehty niin. Hengissä selvittiin, mutta ei ollut kivaa...

Pintakäsittelyt keskeytyivät toukokuisen takatalven ajaksi. Täällä meillä märkää lunta tuli kymmenisen senttiä, eikä mitkään ulkona tehtävät työt maittaneet yhtään. Lumien sulettua päästiin jatkamaan töitä.


Lisää hyviä neuvoja:
  • Oikein fiksu, tunnollinen ja viitseliäs käsittelee myös kattovasat ja kattopaneelien alapinnat lopullisella käsittelyaineella, oli se sitten mikä tahansa, jos on tilaa, aikaa ja/tai säät suosivat. Räystäiden alusia ja kattovasoja ei ole kiva maalata tikkailla, kattokin värjäytyy nopeammin ja helpommin kun voi työskennellä vaakasuoralla, itseään alempana olevalla alustalla...

Harmaan ja valkoisen rajapinnat teipattiin, pieni sivellin ja tikkaat, ei siinä muu auta. Minä keikuin tikkailla, mies veteli harmaata takaseinään.

Harmaan näkeminen luonnonvalossa kaupan värimallien jälkeen on aina vähän jännittävää. Olimme kyllä tyytyväisiä sävyyn.Kuvassa hieman sinertää, luonnossa ei niinkään. Työt keskeytyivät äkillisen rankkasateen vuoksi, joka pikkuhiljaa muuttui raekuuroksi.

Kattovasojen päät ja viistotukset kannattaa tuputella useaan otteeseen. Näissä kohdissa puun solukko on auki ja kosteus ja homeet pääsevät helposti pujahtamaan sisään.


Valkoisen puunsuojan peittävyys ei ole tietenkään yhtä hyvä kuin tummempien sävyjen. Hieman ohennetulla puunsuojalla saattaa paikoitellen tarvita kolmekin käsittelykertaa paikasta ja omasta vaatimustasosta riippuen. Harmaalle riitti kaksi kerrosta.

Jos ei muuta, ainakin listat kannattaa ehdottomasti käsitellä ennen kiinnittämistä.


Seinää vasten tulevat pinnat sivelin peittävällä puunsuojalla kertaalleen, reunat koitin saada siistiksi ennen kiinnittämistä ja ulospäin näkyvät, leveät pinnat vetelin kahteen kertaan. Jos paranneltavaa jää, ne on helppo sutia vielä ihan viimeiseksi vaikka ovat jo paikoillaan.


Ovi

Oveen valittiin vesiliukoinen ovi- ja ikkunamaali (Unica Akva) koska siihen haluttiin täysin peittävä väri ja hieman kiiltävämpi pinta kuin seinissä on. Tämä maali tarvitsee erilaisen pohjustuksen kuin peittävä puunsuoja:


Ovet käsiteltiin samalla pohjusteella kuin muutkin elementit, annettiin kuivua hyvä tovi, ja sitten pohjamaalia pintaan. Käytin Teknoksen Futura Aqua 3 -tartuntapohjamaalia. Pienin purkki, 0,45 l riittää mainiosti, sitä jää vielä muihinkin projekteihin. Hintaa purkilla on hieman alle 20 €.

Jos haluaa maalata tämän piharakennuksen talomaalilla, se pitää myös pohjamaalata kokonaan. Aika kova homma... En yhtään ihmettele, että tarjolla on valmiiksi pohjamaalattuja seinälautoja ja paneeleita. Pohjamaali on melko paksua ja tahmeaa ja hidasta levittää. Nykyiset peittävät puunsuojat ovat todella peittäviä, eli vaikka haluaa maalatun näköisen pinnan, peittävä puunsuoja riittää kyllä siihen.


Pohjamaalin tarkoitus on parantaa varsinaisen maalin tarttumista puun pintaan.

Ovi- ja ikkunamaali (tai talomaali) ei imeydy puuhun samalla tavoin kuin peittävät tai kuultavat puunsuojat, siksi sen käyttäminen on tärkeää.


VINKKI:

Muoviteippi on kalliimpaa kuin tavallinen maalarinteippi, mutta sen etuna on se, että se ei jymähdä kiinni ikkunalasiin vaikka olisi siinä pidempäänkin. Jo pelkkien kuivumisaikojen takia ovien käsittely ja maalaus vie paljon pidempään kuin esim. seinän käsittely. Pienellä investoinnilla säästää pitkän pätkän hermoja siinä vaiheessa kun teipit irrotetaan.


Kun pohjamaali oli kuivunut levitin ensimmäisen kerroksen maalia. Näytti aika vaalealta... Pohjamaali tietysti kuulsi läpi ensimmäisestä kerroksesta enkä menettänyt toivoa vielä tässä vaiheessa.

Maalasin yhden oven toisen puolen vielä kertaalleen ja laitoimme oven paikalleen nähdäksemme kuinka sävy muuttuu pystyasennossa ja omassa ympäristössään, mutta sävy oli edelleen liian "sininen".

Päätimme yhdessä että väri vaihdetaan. Toiveena yötaivaan sininen.

Olin ostanut maalia pienimmän purkin, 0,225 l, ja käytin sen kuitenkin loppuun. Tuolla määrällä sain maalattua ovet kertalleen (ja sen yhden puolen kahteen kertaan). Takaisin rautakauppaan. Keräsin värimallit kaikista tummimmista sinisistä ja kävin niitä katselemassa ulkonakin. Löytyihän se oikea: Teknoksen sisämaalisävyistä T1482, ihan täydellinen.

Maalamiseen ja pintakäsittelyyn kuluu aikaa huomattavasti enemmän kuin rakentamiseen. Ainakin meillä! Eri puunsuoja- ja maalikerrosten pitää antaa kuivua, pintakäsittely on tarkkaa puuhaa eri värien rajapinnoilla, valkoista saa vedellä kolmeenkin kertaan jos haluaa peittävän värin. Siihen väliin kun sattuu vielä takatalvi, jäämereltä puhaltava hyinen tuuli ja muutama raekuuro, näissä hommissa voi vierähtää viikko, kaksikin...

Mutta lopputulos palkitsee. Vielä on rapsuttelua, sisustamista ja portaiden tekoa, mutta niiden kanssa ei tarvitse nyt hätiköidä: katto on pään päällä ja seinät suojattu.

"Sisustus" on väliaikainen, autotallista haalittu.

Rahan ja pintakäsittelyaineiden menekkiPohjuste 9 l

Harmaa peittävä puunsuoja  9 l (jäi vähän yli)
Ulkoseiniin kaksi kerrosta, umpinaisen puolen lattiaan yksi kerros.

Valkoinen peittävä puunsuoja 14 l
Sisäseiniin, sisäkattoon, kattovasoihin, otsalautoihin ja listoihin ohennettuna kolme käsittelykertaa, lopputulos lähes peittävä.

Oven pohjamaali 0,45 l (ei mennyt läheskään kokonaan)

Ovimaali 0,9 l
valkoisen pohjamaalin päälle tumman värin joutui maalaamaan kolme kertaa jotta peittävyys oli tasainen.

Vähän siveltimiä ja teippiä, kokonaiskustannus n. 500 €.


Tähän mennessä projekti on kaikkineen maksanut n. 3200 €.

Ei kaupallista yhteistyötä, kaikki tarvikkeet omalla rahalla ostettuja.Kaikki aiheeseen liittyvät bloggaukset löydät tunnisteen Pihatalo alta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!