maanantai 4. toukokuuta 2020

Pihamökki Cello Sund vol 1 Toimitus ja terassin rakentaminen

Ei sisällä kaupallista yhteistyötä.

Tontin takalaitaan ollaan pystyttämässä pientä piharakennusta. Jo yli vuosi sitten iskin silmäni Cello Sundiin, se on aika täydellinen tarpeisiimme. Toinen puoli on avoin. Siellä oleskellaan kesällä ja talvella sinne säilötään terassikalusteet. Umpinaiselle puolelle tulee tilaa
 ruohonleikkurille, hakettimelle ym. kylmässä ulkovarastossa säilytettävälle tavaralle koska autotalli muunnetaan muuhun käyttöön. Seinustalle saadaan saunapuut ja talon taakse voi kesäksi kätkeä lumikolan, talveksi kottikärryt.

Läheisen K-raudan pihaan pystytettiin mallimökki ihan hiljattain, sitä on nyt käyty pällistelemässä vaikka puutavara jo odottaa omassa pihassa.

Pihamökki on tilaustuote ja mökin hinnan päälle tulee aina rahtimaksu. Oman rahdin voi laskea K-raudan nettikaupassa tai kysyä sen myyjältä. 

Mökkipaketti tuli reilussa viikossa.

Toimitettava paketti on noin kuusi metriä pitkä, korkeutta sillä on vajaa metri, leveyttä reilu metri ja painoa 800 kg. Kannattaa katsoa toimitukselle tasainen paikka johon sen voi jättää odottamaan sitä hetkeä kun rakentaminen aloitetaan. Meidän pihaan ei isolla autolla päässyt, jouduimme purkamaan kuorman ja kanniskelemaan sen ihan omin voimin uuteen paikkaan. Alkuperäisessä paketissa puutavara on hyvin suojattu kosteudelta, mutta jos joutuu purkamaan, kannattaa yrittää avata muovit mahdollisimman siististi ja suojata lasti myös alhaalta päin esim. kevytpeitteillä.

Tällaisen piharakennuksen pystyttämiseen tarvitaan ainakin taajamassa rakennus- tai toimenpidelupa. 

Myös rajanaapurilta tarvittiin suullinen lupa: toinen pääty on alle 4 m tonttien rajasta. Lupa-asiat kannattaa tarkistaa oman paikkakunnan rakennusvirastosta. Meillä tarvittiin jopa museon lupa, mutta tälle perinteiselle, eleettömälle rakennelmalle sellainen saatiin helposti.

Rakennushommat taitavat useimmiten alkaa kaivamisella ja kärräämisellä...  Tonttimme on melko lähellä peruskalliota eikä maa roudi. Kun mökin ja sen alla olevan terassin mitat ja paikka oli päätetty, tasoittelimme ja kaivoimme multa/savimaata pois 10 - 20 cm jotta hieman kumpuileva maasto saatiin tasoitettua.

Kaivannon pohjalle levitettiin maisemointikangas ja sen päälle mursketta. Meillä murskan koko on

0/55.

Kalliomurskaa myyvien yritysten sivuilta löytyy laskureita, joilla tarvittavan murskeen määrä on helppo laskea jos oma matematiikka loppuu kesken.

Alue, jolle mursketta levitettiin, on tietysti vähän isompi kuin itse terassi. Kunhan projekti on valmis, reunat viimeistellään vielä ja murskeella katettua aluetta lisätään mm. mökin taakse ja seinustalle, jolla polttopuita säilytetään.

Homma aloitettiin rakentamalla "laatikon" ulkoreunat. Apuun saatiin kokeneempi tekijä. Onneksi.

Pihamökin voi perustaa monella tapaa. Me päätimme rakentaa alle yksinkertaisen, maanvaraisen terassin. Se tuntui helpoimmalta vaihtoehdolta. Mökin eteen tulee n. 60 cm "istuskelureunaa" ja toiselle, avonaisen puolen sivulle 40 cm.

Pienikin terassi keventää mökin ilmettä.

Terassit voivat toki olla paljon leveämpiä ja syvempiäkin, mutta meillä on muitakin oleskelualueita ja nuo riittävät tämän paikan tarpeisiin.

Kun ulkoreunat olivat valmiit, merkittiin koolinkipuiden paikat. Meille valikoitui terassilaudaksi 120 mm leveä, ruskeaksi painekyllästetty terassilauta jolle koolausväliksi riittää 600 mm. Vaikka 90 mm lauta on edullisempaa, neliöhinta on suunnilleen sama ja ruuvaamista on huomattavasti vähemmän.

Ristimitan ottaminen on yhtä tärkeää kuin muukin mittaaminen. Ilman ristimittaamista rungosta tulee helposti "salmiakki" ja se ei ole kivaa. Kun ristimittaan oltiin tyytyväisiä (666!!!), kahteen vastakkaiseen kulmaan laitettiin kulmaraudat pitämään runko muodossaan.

Jos terassin runko peitetään otsalaudoilla, tukipuut on kätevin ruuvata kiinni kuten yllä olevassa kuvassa. Sitten alkaakin se palkitsevin osuus:


Kun miehet sirkkelöivät terassilautoja mittaansa, minä pääsin ruuvailemaan lautoja kiinni. Koska kestopuu kutistuu kuivuessaan, raoiksi jätettiin 2 mm. Rakojen mittaamiseen käytettiin 2 mm vahvuisia pieniä kulmarautoja. Ne pysyvät hyvin paikallaan eivätkä putoile lattian alle. Ruuvaaminen käy selän päälle, mutta tässäkään ei kannata lintsata tai yrittää päästä vähemmällä: kahdella ruuvilla kiinni.


Laatan ja runkopuun väliin kannattaa laittaa esim. tervapahvia, jotta laatalla seisova vesi ei pääse imeytymään puuhun. Vaikka käyttämämme kestopuu kestää maa- ja vesikosketuksen, puu ei kuitenkaan koskaan ole ikuista.


Betonilaattojen ja murskeen ansiosta terassin saaminen vatupassiin oli kohtuullisen helppoa.

Vatupassia ja rullamittaa ei voi käyttää liikaa jos haluaa kunnollisen lopputuloksen.

Tätä projektia ajatellen hankimme 10 m rullamitan ja yli metrin pitkän vatupassin. Molempia tullaan vielä tarvitsemaan moneen otteeseen.

Väliseinän kohdalla lautojen samanmittaisuuden kanssa ei ollut niin tarkkaa, Fanni kävi kuitenkin tarkistamassa tilanteen siellä alla noin muuten...


Koska Cello Sundin mukana tulee umpinaiselle puolelle lattia, emme laittaneet laudoitusta koko alueelle.

Talven ja syksyn märillä keleillä alapohja tuulettuu ja kuivuu paremmin, kun ilma pääsee kiertämään.

Näin se siihen suunnilleen tulee.

Puutavaran ja ruuvien hinnaksi tuli n. 500 €. Kaksi miestä, yksi nainen, pöytäsirkkeli, kaksi ruuviväännintä, rullamitta, vatupassi ja yksi päivä.

Kaikki aiheeseen liittyvät bloggaukset löydät tunnisteet Pihatalo alta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!