lauantai 23. toukokuuta 2020

Visiitti Mäkisenmäen arboretumin taimistolle Iitin Vuolenkoskelle

Mikäs on ajellessa Suomen toukokuussa läpi kauniin, kumpuilevan maalaismaiseman. Tällaisen elämyksen saa matkalla Mäkisenmäen arboretumiin ja taimistolle Iitin Vuolenkoskelle.

Toukokuun ensimmäinenä oikeasti lämpimänä päivänä hypättiin äidin kanssa autoon ja lähdettiin kohti vielä tuntematonta... 



Pienessä taimimyymälässä on tarjolla puita ja pensaita, havuja, perennoja, kesäkukkia ja yrttejä. Puita ja pensaita tullaan hakemaan kauempaakin, kesäkukkapuolella on varmaankin ajateltu palvelella erityisesti lähiseudun asukkaita, mutta jos tänne asti lähtee, kätevää on shoppailla nekin samalla.


Verkkokaupassa voi tutustua valikoimaan ja soittamalla ja varaamalla varmistaa että omat suosikit ovat saatavilla ja noudettavissa.

Surukuusia ja käärmekuusia, kaikkea jännää.

Melkein yhtä suloisia kuin siilit tai kissanpennut...




Jotkut puut ylettyvät melkein taivaaseen asti.




Koristeomenpuita, myös riippaversioita.

Muutama hortensia on aina paikallaan...

Orvokkien väriloistoa.

Yrttejä on monipuolinen valikoima.
Vietnamin korianteri oli uusi tuttavuus, sellainen lähti matkaan.


Puutarhatyökalut tai -koristeet eivät kuulu valikoimaan, mutta lähinnä kasvien tukemiseen tarvittavia tarvikkeita löytyy pieni valikoima.


Omat ostokset olivat melko vaatimattomat. Tai eivät oikeastaan... Kolme jasmiketta tarjoavat ihanaa, tuoksuvaa kukkaloistoa tulevina vuosina. Pikkujasmike Philadelphus 'Manteau d'Hermine',  kerrottukukkainen, sitruunantuoksuinen pikkujasmike Philadelphus x lemoinei 'Snowbelle' ja tähtijasmike Philadelphus lewisii 'Waterton' pääsivät jo illalla perennapenkkiin. Olen sijoittanut ne kaikki lähelle eri oleskelualueita jotta niiden tuoksustakin pääsee nauttimaan täysin siemauksin.

Äiti lupasi minulle syntymäpäivälahjaksi valitsemani havupuun. Lahjapuuksi valitsin nopeakasvuiseksi kuvatun tuijan. Lajike on Thuja occidentalis 'Degroot´s Spire'. Sen kasvutapa poikkeaa hieman tavallisista tuijista ja toivon, että siitä kehkeytyy näyttävä, pilarimainen puu pihaportille. Kiitos!

Leukotti, Leucothoe 'Rainbow', on minulle uusi tuttavuus. Se on ikivihreä, lamoavakasvuinen pieni pensas jossa on tummanvihreät, kirjavat lehdet. Ikivihreät ja havut ovat perennaistutuksissa hyviä, ne tarjoavat vehreyttä ja silmäniloa ympäri vuoden, ja yritänkin niitä aina muistaa lisäillä vähän sinne sun tänne. Toivottavasti pysyy hengissä, kestäväksi kyllä luvataan.

Kirjavalehtiset yrtit sulostuttavat nyt kylpyhuoneen lattian piikkausjätteestä muovattua kumpua.

Ihana tuoksu!





Bloggaus ei sisällä kaupallista yhteistyötä, toivon vain, että Mäkisenmäelle löytää moni ja nuori, asialleen omistautunut puutarhuri menestyy vaikka puutarha-alalla on kova kilpailu.

Jos rautakauppojen ja ketjujen "steriilit" puutarhaosastot on jo nähty, mutta esim eteläisestä naapurimaasta, Virosta, löytyvät kotoisat puutarhamyymälät viehättävät, kannattaa lähteä elämysmatkalle Vuolenkosken Huutotöyryyn.

Tässä vielä linkki Maaseudun tulevaisuuden artikkeliin Jannesta ja hänen suunnitelmistaan parin vuoden takaa:







1 kommentti:

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!