torstai 21. maaliskuuta 2019

Lattiamateriaalin valinta kosteisiin tiloihin

Lattiamateriaalit... Siinäpä sitä miettimistä. Vaikka värin tietäisi, materiaalivalinta voi olla vaikea. Ja vaikka tietäisi materiaalin, värivalinta voi olla vaikea ja varsinkin laattojen kohdalla valikoima on loputon.

Meillä on mietitty laattoja: suuria, pieniä, kennoja, marokkolaisia. Ne on hylätty muutamastakin syystä. Tummiin laattoihin ja saumoihin jymähtää kalkki. Vaaleat saumat taas ovat ihan mahdottomat pitää puhtaina. Pienissä laatoissa saumaa tulee suhteellisen paljon ja sauma on vesieristyksen kannalta se heikoin lenkki. Suuret laatat ovat hankalia kaatojen kanssa, eivätkä oikein sovi talon tyyliinkään. Suihkuhuoneen läpi kuljetaan myös saunanlämmitykseen ja puulämmitteisen saunan lämmityksessä tulee aina roskaa yrittipä olla kuinka varovainen tahansa. Ja sitten on velä se punainen juttu, jota ei meinaa saada millään pois...

Nyt olemme suihkutelleet rapistuneella, halkeilleella betonilattialla ja suihkun kohdalla on ollut sellainen halpa solumuovimatto. Maton pohja on aivan punainen... Se voi olla ruostetta, mutta se voi olla myös ns. "punahometta".

Olen törmännyt ilmiöön aiemminkin ja tiedän, että se on vaaratonta niin ihmiselle kuin rakenteillekin, mutta kaunista se ei ole. Kutsumanimestään huolimatta se ei ole home, vaan bakteeri Serratia marcescens. Se viihtyy hyvin varsinkin suihkuverhojen alaosassa ja siinä suihkuhuoneen nurkassa jossa sitä ruokitaan shampoolla ja saippualla.

Bakteeri saattaa pesiytyä kylpyhuoneeseen siivouksesta huolimatta. Hyvä ilmanvaihto ja lattian kuivaaminen lastalla suihkun jälkeen ehkäisevät kasvuston syntyä. Jos punaista kuitenkin jo löytyy nurkista, se lähtee parhaiten pois vesi-etikkaliuoksella. Sekoita puolet vettä, puolet etikkaa. Suihkuttele liuosta suihkupullolla ongelmakohtiin, anna vaikuttaa puolisen tuntia ja jynssää pois. Ennaltaehkäisyyn sopii myös teepuuöljy. Sitä voi sekoittaa veteen ja käyttää desinfiointiaineen tapaan siivouksen yhteydessä. Teepuuöljyä saa luontaistuotekaupoista, mm. täältä yrttiapteekki.com/teepuuöljy

Takaisin asiaan. Kiillotettu, musta tai tumanharmaa betonilattia oli myös yksi vaihtoehto. Mikrosementti oli vaihtoehtona turhan kallis ja työläs, betonilattian teko taas tuntui kovin vaikealta kaikkien googlettelujen jälkeen. Milloin oli kuivunut liian nopeasti ja oli tullut halkeamia, milloin tasoitusjälki oli ollut epätasaista, suorastaan kuhmuraista. Ryhmissä varoiteltiin liukkaudesta ja lian pinttymisestä. Hinnan selvittäminenkin oli hankalaa. Lähetin kolme tarjouspyyntöä/tiedustelua eri firmoihin: näistä kukaan ei ole edes vastannut. Ehkä töitä on liikaa tai tarpeeksi? Loppujen lopuksi palasin alkuperäiseen suunnitelmaani, Altron turvalattioihin...


Altron lattioita on montaa eri vahvuutta ja käyttöluokkaa, värejäkin löytyy joka makuun. Neliöhinta on melko kova, svh 62 €/m2. Periaatteessa Altron mattojen kanssa ei tarvitsisi vesieristettä, mutta nykyiset säädökset vaativat sen kaikkien materiaalien kanssa. Laskin huvikseni paljonko laattalattia maksaa vesieristeen, kiinnitys- ja saumauslaastin kanssa olettaen että kyseessä on keskihintainen, tai hieman edullisempi, lattialaatta ja neliöhinnassa pääsin suunnilleen samaan. 

"Entisessä elämässä" meillä saneerattiin kodinhoitohuone ja pikkuvessa, joiden laattalattiat olivat jo aikansa eläneet. Näissä tiloissa laattoja ja vanhaa vesieristystä ei purettu pois, vaan pinta tasoitettiin tasoitteella ja matto liimattiin vanhan lattian päälle. Säästyi pitkä penni.

Kodinhoitohuoneeseen tuli vähän tylsä, vaalea matto, mutta pikkuvessassa pääsin revittelemään: sinne valistin ihanan, kimmeltävän mustan... Kyseinen väri löytyy Altro X25:n väreistä, ja vaikka se on kestoltaan hieman "ylimitoitettu", ulkonäkö oli tärkein. Altron mattoja myyvät ainakin RTV:t, saattaa tilaustavarana saada toki muualtakin.

Asennukseen tarvitaan ammattimies: matto on jäykkää ja paksua, sitä joudutaan joskus lämmittämäänkin jotta se saadaan asettumaan aloilleen. Matto liimataan lattiaan ja mahdolliset saumat hitsataan. Maton leveys on 2m.

"Altro Contrax 20 (CX20) on ftalaattivapaa liukastumisen estävä turvalattia: joustava ja suuntavapaa muovimatto, joka sisältää piikarbidi- sekä kvartsikiteitä maton pintaosassa. 
Tyypillisiä käyttökohteita ovat muun muassa WC:t, pesuhuoneet, pukuhuoneet, kuraeteiset, käytävät, myymälät – alueet, joilla turvallisuus ja hygieenisyys ovat tärkeitä."

Tarkat tuotetiedot ja asennusohjeet löytyvät mm. RTV:n sivulta Altro X25.


Tähän kuvaan olen yrittänyt epätoivoisesti vangita kvartsikiteiden kimmellyksen
aamuaringossa. Mission impossible...


Valmistajan kuva, "Blackberry".

Alla olevaan pohjakuvaan olen merkinnyt tilat, joihin matto tulee. Arkena käytämme useimmiten pihaovea ja kuljemme saunan eteisen (myös "kodinhoitohuone") kautta sisään, suoraan keittiöön. Myös koira käyttää enimmäkseen tätä ovea sisään ja ulos rampatessaan.

Kuten kuvasta näkee, tilat ovat melko pieniä ja suorassa yhteydessä toisiinsa. Mm. keittiön molemmat ovet on poistettu kulun helpottamiseksi. Tästä syystä halusin keittiön, eteisen, suihkun ja saunan lattioiden olevan samanlaisia, Altron voi laittaa myös saunaan. Laminaatti keittiössä tuntui vähän vaaralliselta. Toki moni laittaa laminaatin sinnekin, mutta yleensä keittiön lattia onkin sitten se ensimmäisenä vaihtoon menevä. Nyt ei tarvitse murehtia tiskiveden roiskumista tai koiran vesikupin kaatumista. Mattoa laitetaan myös pikkuvessaan ja tuulikaappiin, ovatpahan nekin sitten huolettomia käytössä. Autotalliin tulee "perinteinen", maalattu betonilattia. Ihan sellainen harmaa...



Ovathan nämä aika dramaattinen pari. Molemmat kuvat valmistajan.
Laminaatti Manor Oak Classic, Tarkett, n. 30 €/m2.
Altro-lattiapäällysteet, RTV 


VINKKI:
Tarkista laminaatin käyttöluokka ennen ostopäätöstä! Tämän kyseisen laminaatin käyttöluokka on 32. Se tarkoittaa erittäin hyvää kestävyyttä kotikäytössä. Julkisissa tiloissa se kestää esim. toimisto- ja kokoustilakäytön, mutta tanssiparketiksi siitä ei ole.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!