keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Lastulevyseinien tasoittaminen - jokaiselle jotakin



Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää... Yksi remontin ikävimmistä töistä on ollut tapettien irrottaminen. Suurin osa tapeteista irrotettiin jo silloin, kun alkuperäiset lattiat olivat paikallaan, mutta patterien takaa niitä ei tietenkään saatu pois ennen pattereiden irrottamista. Samaan aikaan kun patterit lähtivät, lähti myös lattia, eikä rapsuttaminen tuntunut ajankohtaiselta. Nyt se oli kuitenkin tehtävä, vaikka eipä siinä enää paljoa hommaa ollut.




























Sähkäri halyytettiin tekemään johdotuksia ja rasioiden pohjia, jotta tasoittaminen sujuu luonnikkaasti, eikä putkia törrötä pitkin seiniä. Sähkömies oli vielä paikalla kun tulin töistä. Pahoitteli, että ei ollut löytänyt roskapussia. Nätisti oli laittanut kaiken kuitenkin yhteen läjään: "Meidän firmassa on tapana siivota omat jäljet, asukkaan on kivempi tulla töistä kotiin kun ei tarvitse ruveta ensimmäisenä siivoamaan." Wow. Vaikka olisin minäkin ne siivonnut, enkä olisi edes harmitellut.


Pohjatöitä on aina ennen kuin mikä tahansa työvaihe käynnistyy. Ihan kuten kipsilevyt, myös lastulevy- ja Haltex-seinät voivat kaivata nauhoitusta ennen tasoitteen levittämistä. Meillä väliseinät ovat lastulevypintaisia, ulkoseinissä on pehmeämpi Haltex. Lastulevyt eivät ole eläneet, eivätkä ruvenneet pullistelemaan, mutta ulkoseinien levytys kaipasi muutamaa ruuvia. 

Kaikki levysaumat ja nämä kohdat, joissa patterit ovat olleet kiinni, kiinnitettiin uudelleen. Minä jaksoin ruuvata ruuvit hartian korkeudelle, ylemmät ruuvasi mies. Akkuporakone painaa niin paljon, että painamiseen ei enää voimat riittäneet kun nosti käsiä ylemmäs... 

Nämä olivat sitten ne seuraavat työkalut, nauhaa ja tasoitetta. Tämä tasoite on tarkoitettu oikeastaan korkeapaineruiskulle ja on vähän "lirua", mutta aivan kelpoa ja käyttövalmista. 




Nyt sopii tasoittajan tulla. Katonrajat on rapsutettu, levypinnat hiottu ja saumat nauhoitettu.

Tässä vaiheessa myös siivoaminen on tärkeää. "Rapatessa roiskuu" ja pöly lentää. Töiden tekemistä helpottaa kovasti, jos joku pitää huolen siivoamisesta. 

VINKKI:
  • Työ sujuu usein pienemmilläkin työkaluilla ja tottumattomalta usein joutuisammin ja helpommin, kun ei tarvitse käyttää voimia niiden kannattelemiseen. Nauhoittaminen alkoi käydä huomattavasti kevyemmin ja nopeammin kun vaihdoin leveämmän lastan tuohon ihan kapeaan.
  • Nauhoittamisessa on tärkeintä se, että nauha kiinnittyy alustaan kunnolla, eikä siihen saa jäädä ryppyjä tai ilmakuplia. Rauhassa kun tekee, onnistuu "harrastelijapohjaltakin".

Varsinaisessa tasoituksessa käytetään sitten näitä oikein järeitä ja vehkeitä ja ammattilaisen tehdessä valmista ja tasaista syntyy aika nopeasti. Vaikka muissa töissä pystyin avustamaan, tähän en puuttunut...

Ensin laitetaan rouheampi tasoite (Weber Vetonit L)  joka hiotaan ja päälle sitten vielä hienompi tasoite (Weber Vetonit LR+). L-tasoite maksaa n. 16 € ja LR+ 17 € säkki. Meillä karkeaa tasoitetta meni n. 8 säkkiä, hienompaa 4. Menekki riippuu tietysti seinien pinta-alasta ja pohjasta: mitä "kuoppaisempi" pohja, sen enemmän pohjatasoitetta menee.. Luulenpa, että myös tasoittajan taidot vaikuttavat siihen.


Meidän onneksemme perhepiiristä löytyy ammattilainen, joka jaksaa ja viitsii tulla työpäivän jälkeen vielä tänne meidän työmaalle hommiin. En tiedä montako viikkoa olisi itsellä mennyt tasotteitten kanssa tuhratessa, eikä lopputuloskaan olisi ollut välttämättä hirveän häävi. Viikonlopun aikana molemmat tasoitekerrokset olivat valmiit makuuhuoneissa, olohuoneessa, ruokailutilassa ja eteisessä. "Tavallista tehdään, mutta priimaa pukkaa."

Kun iltahämärissä näin tämän kertaalleen tasoitetun huoneen, menivät käsivarret ihan kananlihalle. Niin monta kuukautta on katseltu lastulevyä, sitten epämääräistä remonttisälää, hypitty koolinkien yli ja villojen päällä, että tuntuu kuin huone olisi jo ihan valmis. Vaikka eihän se ole, mutta voiton puolella kuitenkin!


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!