keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Remonttikriisit I ja II



Toinen näistä oli pahempi kuin toinen: lattiakriisi. Tai pikemminkin "lattiapaniikki".

Olin jo talvella löytänyt oikeastaan ihan sattumankauppaa sen "täydellisen" lattiamateriaalin. No, ei ihan täydellinen, kalanruotoparketti olisi ollut, mutta tämä oli hyvä vaihtoehto:

Kuvakaappaus valmistajan sivulta





























Olin kolunnut kaikki mahdolliset kotikaupunkimme rautakaupat, selaillut esitteitä, kahlannut läpi netin ylitsevuotavan runsasta tarjontaa, ei meinannut lattiaa löytyä. Aito kalanruotoparketti asennuksineen ei mahtunut budjettiin, sauvaparketit ovat edullisia, mutta en välitä niistä. Kalanruotoa ei laminaateissa kauheasti ole tarjolla. Tämän bongasin heräteostoksena ostetusta sisustuslehdestä. Tilasin näytepalan ja luonnossa laminaatti näytti ihan yhtä ihastuttavalta kuin kuvissa.

Palaa ihailtiin koko talvi ja kevät. Sitä on siirretty huoneesta toiseen, sitä on katseltu erilaissa valo-olosuhteissa ja aina se on vain näyttänyt yhtä hienolta.

Iloisena menin RTV:lle tilaamaan laminaattia, se asennettaisiin juhannuksena. "Valmistus on lopetettu, sitä ei enää saa." MITÄ???? Maailman kaunein laminaatti ja valmistus on lopetettu??? Myyjä koitti etsiä netistä korvaavaa tuotetta, mutta sanoin, että tunnen ne, eikä korvaavaa ole. Mikään ei ole vetänyt tälle vertoja, ei edes melkein.

En tietenkään ruvennut siellä rautakaupassa kiljumaan tai kiukuttelemaan, mutta sanoin, että nyt pitää mennä kotiin miettimään, remonttimaailmani on romahtanut.  


Menin autoon, lähdin ajamaan. Ajoin sata metriä ja päätin mennä tien sivuun parkkiin ja koittaa onneani soittamalla Netrautaan, siellä sitä oli ollut myynnissä. Soitin asiakaspalveluun ja sieltä samaa viestiä: ei ole.

Nyt mietin, että ei se laminaatti ole voinut yht'äkkiä loppua koko maailmasta, kokeilenpa onneani suoraan Tarkettilta. Jospa siellä olisi vielä 60 m2 laminaattia nurkissa pyörimässä. Soitin asiakaspalveluun ja ystävällinen naishenkilö ymmärsi remonttimaailmantuskani oikein hyvin. Hän kävi katsomassa Tarkettin Saksan varaston tilanteen, josta laminaatit tavallisesti tulevat Suomeen. Ei mitään... Sitten kokeiltiin Ruotsin varastoa ja sieltä löytyi!

Koska Tarkett ei myy suoraan kuluttajille, tein U-käännöksen ja ajelin pikapikaa takaisin RTV:n pihaan. Myymäläpäällikkö teki tilauksen Tarkettille, soitti vielä perään ja varmisti että kaikki ok. Sieltä ne nyt sitten lähtivät Ruotsista tulemaan  tänne meille.


Kotona oli vielä pakko käydä netraudan sivulla toteamassa tilanne. 
Uskottavahan se oli, loppu mikä loppu.

VINKKI:
Jos olet pitkään etsinyt jotain ja löydät sen, minkä ihan oikeasti haluat, tarkista saatavuus jos et halua hankkia tuotetta välittömästi. Näitä ikäviä yllätyksiä sattuu asiakkaille kuulemma aika paljon. Remontointi, ja varsinkin rakentaminen, ovat usein melko pitkän aikavälin projekteja ja suunnitelmia tehdään monasti vuotta, jopa kahta, ennen varsinaista työvaihetta tai asennusta. Malleja, kuoseja ja värejä tulee ja menee markkinoilla tiuhaan tahtiin ja jos odottelee liian pitkään, haluamaansa ei enää välttämättä saa. Olisin toki voinut tilata laminaatin jo vaikka puoli vuotta sitten, meillä on käytössä nosto-ovellinen, melko suuri varasto, mutta siellä ovat jo huonekalumme, irtaimistomme, uudet kodinkoneet ja saunan paneelit. En halunnut tunkea varastoa ihan täyteen. Tällä tarinalla oli onnellinen loppu, olisi voinut käydä toisinkin. Sitä en halua edes ajatella...

Toinen kriisi sattui tälle samalle viikolle: "käsienpesuallastragedia".

Vessamme on äärettömän pieni. Siis todella pieni: Leveyttä on metrin verran, syvyyttä 1,7 m. Alkuperäisessä suunnitelmassani vessan viemäröintiä olisi siirretty keskeltä hieman oikealle ja vesisäilön koteloinnin syvyys oli 20 cm.

Altaaksi olin valinnut IDO Glow 600:n: tilava, modernisti retro, selkeä ja yksinkertainen. Tilasin sen tarjouksesta aiemmin keväällä odotamaan wc-remontin edistymistä siihen vaiheeseen että altaan asennus on ajankohtainen.

No. Suunnitelmat muuttuivat hieman matkan varrella ja tätä en ollut ottanut huomioon.
a) Vesisäiliön kotelointia syvennettiin. Sen päälle tulee pienen wc:n ainoa säilytystila, 50 cm korkea, koko seinän levyinen kaappi.
b) Viemäriä ei koskaan siirretty silloin, kun lattiat olivat auki ja se olisi ollut melko helppoa koska "se on niin vaikeaa".

Oma mokani altaan mittoja tutkaillessa oli se, etten mitannut ihan oikeasti ja konkreettisesti sitä tilaa, joka jää altaan ja seinän väliin kulkutilaksi. Se olisi ollut epämukavan kapea.

Tilanne:
Olemme olleet kuutisen viikkoa ilman vessaa. Kaikki kiljuvat ja huutavat ja kaksi miestä mallailee allasta (sitä isoa alkuperäistä) ahtaan vessan seinälle. Minä yritän kuikuilla heidän takaansa, että kuinka paljon liian iso se allas nyt oikein on, jotta voisin arvioida minkä kokoinen allas olisi parempi. Enkä näe mitään, koska kaksi miestä täyttää wc:n aika tehokkaasti. Kaiken pyörittämisen jälkeen kuitenkin todetaan yksimielisesti, että allas on liian iso ja uusi pitää hankkia. Kello on yhdeksän illalla ja putkimies on tulossa aamulla asentamaan pönttöä ja allasta. Mistä allas?
Koko illan käyn netissä läpi erilaisia vaihtoehtoja: leveitä, mutta syvyydeltään pieniä tasoaltaita, malja-altaita, erilaisia seinään kiinnitettäviä altaita jne., jne. Yksi ongelma on nimittäin se, että myös peili on tilattu ja se on 60 cm leveä...

Lopulta päädyin saman altaan 50 cm leveään versioon, jonka syvyys on vain 36 cm. Se mahtuu. Soitin läheiseen rautakauppaan heti seitsemältä aamulla, pyysin keräämään altaan, pullovesilukon ja kannakkeet valmiiksi kassalle niin, että mies nappaa ne tauolle tullessaan kyytiin ja kamppeet ovat paikalla putkimiehen tullessa. Ajattelin, että ratkaisen 50 ja 60 cm:n aiheuttaman mittadilemman myöhemmin. Pääasia, että saadaan vettä vessaan ja vessanpönttö toimivaksi niin, että putkimiehen täytyy käydä  paikalla wc-projektia varten vain kerran.

Putkimies tuli aamulla kuten oli luvannut. Kun tulin töistä kotiin, meillä oli toimiva vessa. "Lattiamateriaalina" on tosin vielä lattialämmityslevyt, mutta mitäpä siitä...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!