keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

No ei mene niinkuin "Huvilassa ja Huusissa"

Äkkisiltään tehtävä kuulostaa selkeältä ja yksinkertaiselta. Esim: "kaivetaan piharakennuksen pohjat".

Sitten alkaa hässäkkä...

Jos elämä olisi tv-ohjelma, me poistuisimme viikonlopuksi kylpylään nauttimaan hieronnasta, savinaamioista ja kuplivasta, latoisimme muutaman (10?) tonnin tiskiin ja saapuisimme paikalle nauttimaan valmiista lopputuloksesta. Mutta eihän se niin mene.

Ensin pitää raivata. Puutarhakompostori oli tulevan työkaluvajan kohdalla ja se piti tietysti siirtää. Jotta kompostorin voi siirtää, se pitää tyhjentää...


Kompostorissa oli toissavuoden puutarhajätettä ja viimetalvista bokashia. Onneksi olimme kevään ensimmäisinä lämpimämpinä päivinä rakentaneet kasvulavat ja valmis multa saatiin kuljetettua suoraan lopulliseen sijoituspakkaansa.

Tämä nurkka on ollut vähän sellainen "unohdettu". Siellä on säilytetty polttopuita (jotka onneksi nyt ovat loppu) ja sinne on raijattu kaikenlaista heinää ja risua (houkuttelemaan lehtokotiloita). Kaikki piti nyt siivota.

Maassa näkyy selvästi kompostorin vanha paikka.

Sen alla oli ihanaa mustaa, muhevaa multaa.

Kevytpeite on ollut suojaamassa polttopuita,  eurolavojen päällä niitä on säilytetty ja vanhat aidanpätkät ovat olleet estämässä koiran karkaamista naapurin puolelle. Risupino on peräisin orapihlaja-aidan harvennuksesta ja ne on säästetty nuotiopuiksi. Takana näkyvä kompostori on naapurin.

Kun kompostorin nurkka oli siivottu ja tasoitettu, laitoimme kompostorin omalle paikalleen. Osan ohuemmista risuista ym. sekalasen sälän laitoin sen pohjalle jotta ilma kiertää vähän paremmin ja päälle ladoin hieman multavaa, mutta sammaleista ja saven sekaista pois kaivettua maata. Tekeytymässä olleen bokashin kippasin perään ja päälle taas samoja multakokkareita.

Pikkuisen talikkoa ja kansi kiinni.


Olen aloittanut bokashoinnin vasta viime syksynä ja tuossa isossa kompostorissa on ollut multatehdas viime talven. Tässä eristämättömässä kompostorissa aiemmin talvella sinne laitettu bokashi oli kerennyt jo multaantua, vain viimeisin oli vielä sellaista, että en tohtinut sitä viedä suoraan kasvulavoihin. Paikka taitaa olla aika hyvä: talvella ja keväällä aurinko pääsee lämmittämään multatehdasta, mutta kesällä se on kevyessä varjossa.

Multatehdasta jatkan nyt niin, että täytän ensin toisen pään, noin suunnilleen, ja aloitan toisen pään myöhemmin. Toki kompostit saattavat hieman sekoittua, mutta toiveena ja ideana on siis se, että toisessa reunassa olisi jo valmiimpaa tavaraa kun toisessa reunassa vasta aloitellaan. Tosin, jos multaantuminen tapahtuu niin nopeasti kuin sen on luvattu tapahtuvan, saatan saada multatehtaan tyhjennettyä kokonaan talvea vasten.

Mihinkäs sitten tämä kaikki pois kuorittava maa... Tasoitteeksi potagerin käytäville:

Multapuoli ylöspäin, vähän tamppaamista ja messumatto päälle. Osan kaivuujätteestä laitoin alimmaksi kerrokseksi kasvulaatikoihin, osalla tasoitin istutusalueilla olevia kuoppia ja masemoin kylpyhuoneen lattiasta piikatusta betonijätteestä tehtyä kukkulaa.

Uskomaton määrä kastematoja!

Ilman niitä ja pörriäisiä puutarhanhoidosta ei tulisi mitään. Jokainen liero jonka sormiini sain, päätyi pakkosiirtolaiseksi kasvulavaan. Ovat siellä hyödyllisempiä kuin käytävien alla. Vaikka kyllä niitä sinnekin taisi riittää.

Aikamoinen työhän tässä kaikessa oli. Bobcatillä vanhan maan pois kaivaminen olisi ollut nopeaa, mutta koska alue on ihan pihan perällä, en halunnut minkäänmoista kaivuria pyörimään sammaleiselle nurmikolle. Jälki olisi ollut sellaista, että uutta kasvua olisi saatu odottaa ensi kesään...

Multapaakkujen raijjaamisessa ja perkaamisessa on tietysti myös oma hommansa, mutta eipä tarvitse euroja kantaa puutarhamyymäläänkään. Säästyneillä rahoilla voi sitten ostella vaikka kesäkurpitsan ja tomaatin taimet ja muuta mukavaa.



2 kommenttia:

  1. Puutarhassa riittää aina hommia. Minä aloitin bokashoinnin runsas kuukausi sitten ja nyt on ensimmäinen multatehdas valmistumassa ja toinen ämpäri alkaa kohta olla täynnä. Olen niin innostunut tästä hommasta ja olen blogissanikin siitä kertonut.
    Mukavia keväthommien tekoja sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle!
      Bokashointi sopii ainakin minun uteliaalle ja kärsimättömälle luonteelleni oikein hyvin :)

      Poista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!