keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Lattialämmityksen asentaminen saneerauskohteeseen



Siinä sitä on, alumiinikalvolla päällystettyä XPS-uralevyä.
Levyt ovat 25 mm paksuja, höyhenen kevyitä. Levyjä on kolmea erilaista: ns. peruslevyä, levyä jossa on enemmän suoria uria rinnakkain ja uratonta levyä. Jokaisen levyn päässä on mahdollisuus U-mutkaan.





Tässä levyssä on roiloja vähän reilummin. Se tulee lattian siihen kohtaan jossa lämmitysputket menevät jakotukille.





Lattia lakaistaan ja imuroidaan huolellisesti. Tämä kuva on lavastettu, koska unohdin kuvata ennen putkien asennusta. Imuri on kyllä ollut käsillä koko asennuksen ajan, koska kaikenlaista roskaa tulee jatkuvasti ja on parempi, että varsinkin urat ovat puhtaat ja roskattomat.

Alustan on oltava tasainen ja suora (ongelmat kertaantuvat lattian korkeuden kasvaessa)..
Suunnittelijan tekemään kuvaan kannattaa tutustua huolellisesti.


Meidän tapauksessamme XPS-uralevyt kiinnitettiin lattiaan ruuveilla, alla on 22 mm pontillinen lattialastulevy.  Ruuvit ja nuo pylpyrät tulevat toimituksen mukana. Levyt kannattaa kiinnittää huolellisesti ja riittävän monesta kohtaa, jotta jäykkä putki ei nosta niitä irti alustasta. Jos XPS -levyt pömpöttävät, se näkyy ja tuntuu myös lopullisen lattiapinnan asennuksessa.

Jämäpalat säästettiin myöhempää mahdollista tarvetta varten. Ihan kapeat soirot menivät roskikseen, mutta "kunnollisilla" tehdään vielä mm. komeroiden pohjat.

Lopuksi seinän ja lattialevyjen väliin ruiskutettiin polyuretaania jotta levyt pysyvät hyvin ja tiiviisti paikoillaan, eikä jää liian suurta rakoa.

Levyjen asettelu käy melko nopeasti kun on alkuun päässyt. Kun poikani (30 v) näki upean "foliolattiamme", tuumasi hän että "laittakaa läpinäkyvä plexi vaan!". No, olisihan siinä sellaista futuristista tunnelmaa...

Jakotukki vielä tyhjillään. Putkimies merkitsi tulon ja menon.

HRK Konevuokraamosta vuokrasimme pyörivän putkitelineen. Jos putkea ryhtyy purkamaan maassa olevasta kelasta, se menee kierteelle ja asennus on vaikeaa, ellei mahdotonta. Tällaisen "karusellin" vuokra on alle kympin/vrk ja maksaa kyllä itsensä takaisin...

Lämmitysputken asettaminen uraan sujui helposti, eikä edes putkentaivuttimia tarvittu. Vaikka komposiittiputki on jäykkää, urien välit on mitoitettu niin, että putki taipuu nätisti myös mutkissa.

Joissakin kohdissa putken pysyminen urassa kannattaa varmistaa alumiiniteipillä. Jos jäykkä putki rupeaa pynkeämään urasta ylös esim. laminaatin asennuksen jälkeen, näkyy se lattiassa.

Ihan joka kohtaan ei ole valmsta uraa, mutta levyä on kohtuullisen helppo leikata ihan tavallisella mattoveitsellä. 

Pitkät suorat menivät vauhdikkaasti jalalla panamalla. Työn voi tehdä yksinkin, mutta kahdellekin riittää tehtävää. Toinen voi purkaa ja syöttää putkea kelalta hallitusti, se helpottaa työtä.

Lattialämmitysjärjestelmän kilpailuttamisesta voit lukea bloggauksesta

Meille Topway-lattialämmitysjärjestelmän toimitti Enfil Oy. Heiltä voi myös vuokrata asennuksessa tarvittavia työkaluja, mutta kuten sanottua, mattoveitsellä ja tavallisella ruuvivääntimellä selviää, vaikka näihinkin tarkoituksiin on omat laitteensa.

Tavaratoimitus tuli ajallaan, palvelu oli ystävällistä ja kaikkiin kysymyksiin sain nopeasti vastauksen, osan jopa sairasvuoteelta...  Alkuperäisestä toimituksesta puuttuivat kiinnitysruuvit ja aluslevyt, mutta ne saatiin työmaalle vuorokaudessa, eikä työn aloittaminen viivästynyt.

Seuraavaksi putkimies tulee liittämään putket jakotukeille, laminaattien asennus on jo aloitettu, kyllä tästä vielä koti tulee...

EDIT:

Kun putkimies tuli virittelemään putkia, huomattiin että jakotukki oli asennettu väärin päin. No, sellaista sattuu ja onneksi huomattiin ajoissa, käännettiin.

Jos olisin kerennyt hätiin, takaseinä olisi maalattu kokonaan, jakotukki asennettu suoraan ja merkinnät tehty "nätisti", mutta ei tuokaan nyt suuremmin haittaa, pienessä, avattavassa koteloinnissahan ne ovat siististi piilossa.



8 kommenttia:

  1. Hei, kiitos hienosta blogista tuotteillamme tehdystä lattialämmityssaneerauksesta. Voimmeko laittaa linkin blogiisi sivuillemme.

    Ari Loimuvirta / Enfil Oy

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa että olette jaksaneet pitää kirjaa kaiken remontoinnin lisäksi, mukavaa lukea kohtalotoverin kokemuksia. Mitä mieltä olette olleet lattialämmityksen toiminnasta, onko täyttänyt tehtävänsä kuten pitikin? Vastaavanlaista rakennetta olisi tarkoitus itsekin toteuttaa 60-luvun taloon ja valitettavan vähän löytyy käyttäjien kommentteja esim. lattian lämpötilan tasaisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Olemme olleet tyytyväisiä. Ainoa ongelma on se, että vanhan, vesikiertoisen patterilämmitysjärjestelmän pumppu ei meinaa oikein jaksaa pumpata ihan "perälle". Meidän tapauksessa nämä kaksi huonetta ovat työhuone ja makkari, jotka saavatkin olla vähän viileämmät, eli emme ole ryhtyneet pumpun vaihtoon. Syy on vain ja ainoastaan taloudellinen :) Uusi pumppu asennuksineen on investointina n. 4000 €, eli mikäli teille sitä suositellaan vaikkapa toimittajan tai putkimiehen toimesta, kannattaa heidän suositustaan kuunnella. Pinta-alasta ja pohjaratkaisusta riippuu pumpun tehon tarve.
      Meille tämä ei ole ollut ongelma, viihdymme ja voimme premmin ehkä keskimääräistä viileämmissä huoneissa.
      Sähköisessä lattialämmityksessä lämpökaapelit ovat ohuemmat ja siten tiheämmässä. Luulen, että siitä saadaan tasaisempi lämpö lattiapintaan, mutta koska olemme kaukolämmössä, sähköä ei tietenkään edes harkittu. (Ja tuntuu vähän pelottavaltakin muualla kuin laatan alla... ) Mutta mitenkään häiritsevän epätasainen ei lattialämpö tälläkään metodilla ole :)
      Ainoa miinus lattialämmityksessä verrattuna ikkunan alla oleviin pattereihin on se, että ikkunoiden eteen ei synny talvella "lämpöverhoa". Patterithan ovat yleensä ikkunan alla juuri siitä syystä, että lämpimän ilman noustessa ylös, se vähentää vetoa. Vedon tunne ikkunoista saattaa siis lisääntyä, mutta se on ratkaistavissa verhoilla. Meillä kaihtimet lasketaan talvikuukausina aina yöksi alas jotta suuret ikkuna-alat eivät turhaan anna huoneen viilentyä yön aikana.

      Poista
  3. Moi. Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta. Lattialämpölevyllä tehty ratkaisu kiinnostaa, sillä siihen liittyy vain 25mm lattiakorotus. Mitä mieltä olet lämmön jaksutumisesta lattiaan? Onko joka kohta lattiasta tasaista vai onko siinä eroja lämpimyydessä erityisesti kylmällä ilmalla? Oletteko pitäneet lattian lämpötilan nopeaa säätämistä hyvänä asiana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos :)
      Lämpö ei ehkä ole ihan tasaista, mutta osittain se johtunee siitä, että viime talvi oli niin leuto, että lämmitystarve ei kovin suuri ollut. Lattian pintamateriaali vaikuttaa myös: laatta lämmittyy tasaisemmin kuin laminaatti. Nopea säätö on ilman muuta hyvä juttu.

      Poista
  4. Tarvitseko apua lattianlämmityksen kanssa apua tai etsitkö luotettavaa tekijää? https://kodinplaza.fi kautta kilpailutat tarvitsemasi palvelun nopeasti! Yhdellä tarjouspyynnöllä vertailet yritysten hinnat, ehdot, arvostelut, takuut ja referenssit!

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!