lauantai 29. helmikuuta 2020

Ranskalainen ripustus

Olen kuumeisesti metsästänyt ruokailutilaan voimapaperin värisiä paperilaskoskaihtimia, mutta sellaisia ei enää valmisteta. On vaihtoehtoja, mutta en ole vielä toennut ProVec-kaihtimien valmistuksen lopettamisesta aiheutuneesta järkytyksestä, enkä osaa muuta nyt vielä edes ajatella.

Kukista, kynttilöistä ja pellavaisesta liinasta huolimatta ruokailutila on tuntunut autiolta ja hengettömältä.  En ole nähnyt muuta kuin ikkunan, joka ammottaa tyhjyyttään. Tilalla ei ole ollut rajoja, se on tuntunut leijuvan jotenkin irrallisena. Nyt marraskuusta lähtien vallinneessa pimeydessä seinät on kuitenkin voinut (vähän ja melkein) unohtaa: ruokapöydän lamppu on luonut tilaan turvallisen valopiirin, jonka alle on ollut hyvä kokoontua.

Ruokailutila on kuitenkin vaivannut mieltä ja olen miettinyt, mitä sille tehdä.

Tauluja?

Kyllä, mutta millaisia ja miten?

Ensimmäisen inspiraation, sellaisen pienen, kytevän, sain Facebookin sisustusryhmästä. Joku oli kääntänyt tauluhyllyn ylösalaisin, eli tehnyt kourumaisesta hyllystä ihan tavallisen, kapean hyllyn. Varastossa on ollut pari 140 cm pitkää, mustaa tauluhyllyä odottamassa mahdollista käyttöä, mutta uusille, vitivalkoisille, vasta tasoitetuille seinille ei voi ruveta roiskimaan tavaraa ihan tuosta vaan. Mutta ajatus jäi muhimaan.








Eli ihan näin! 

Nerokasta.

Mutta ennen kuin tähänkään vaiheeseen pääsin, se vaati käynnin Ikeassa.

Tämä seinä herätti muistamaan sen, kuinka paljon pidän ranskalaisesta ripustuksesta! Ikean taulut nyt ovat vähän miten sattuu, ja taluhyllytkin ovat oikein päin, mutta tajusin, että tuo olisi juuri se oikea juttu meillekin. Mies tykkäsi myös ja antoi siunauksensa projektille.

"Ranskalainen ripustus on yksi vanhimmista tyyleistä. Siinä useita teoksia ripustetaan lähekkäin ja eri korkeuksille, sivuille sekä ylä- ja alapuolelle. Jos taas taulut ripustetaan rinnakkain, tasapaino haetaan joko yhteisestä ala-, ylä- tai keskilinjasta. Teosten välille on hyvä jättää myös rakoa 5-20 senttiä teosten koon mukaan vaihdellen. Tasapaino ja hallittu kokonaisuus ovat avainsanoja."

Syksyn mittaan olin jo vähän keräillyt kehyksiä ja kuvia jemmaan. Kirppareilta tekee hyviä, edullisia löytöjä. Sieltä saattaa ihan muutamalla eurolla löytää jopa kehystämössä tehtyjä, laadukkaita kehyksiä. Tosin aina kassalla metin, että mitäköhän myyjät minusta ajattelevat kun shoppaan "söpöt kissat"- ja "I love home"-tauluja. Mutta kestin sen.


Esimerkiksi tuo yllä olevassa kuvassa oleva 3 €:n kehys on laadukas kehystämön alumiinikehys paspiksella.

Valmiissa pienemmissä kehyksissä on usein myös tuo tuki. No eihän sitä saa millään revittyä taustalevystä irti! Yllättävän pitkään kesti, että tajusin vaihtaa taustapahvin...

Sitten tuli toinen tenkkapoo: ruokailutilan seinät ovat eri mittaiset. Pidemmälle seinälle 140 cm hylly oli ok, mutta lyhyellä seinällä saman mittainen hylly näytti ihan hölmöltä. Autotallista löysin tuollaisen, jo parhaat päivänsä nähneen, pienen sahan (on meillä parempikin saha, ei vain tähän hätään löytynyt) ja katkaisin hyllyn tasan puoliksi ja maalasin katkaisukohdat mustiksi.


Sitten taulujen kimppuun. Mitä seinille?

Joskus on tartuttava siveltimeen itse! Yhtenä aamuna, ennen silmien avaamista, mieleeni tuli kuva mustasta, kullankukertavasta barokkituolista mustaa tapettiseinää vasten.

Syntyi "Rempranttia kotiin", sekatekniikka. Rembrandtin omakuvan löysin sattumalta googlatessani barokkikehyksiä. Hän on nyt printtinä osa kuvaa. Ihana ilme, täydelliset värit.

"Liian ylös ripustetut teokset antavat kuvan, ettei omistaja ole tottunut taiteeseen ja teosta pidetään vain ylellisyyshyödykkeenä. Liian alas ripustetut taulut sen sijaan kirjaimellisesti roikkuvat seinällä.
 
Nojaavat taulut ovat puolestaan hieno tyylikeino.

Ne viestittävät, että omistaja on tottunut taiteeseen. Hän voi käyttää tauluja myös hieman rennommin osana sisustusta."

Vähän rennommin näihin tauluseiniin kannattaa suhtautuakin. Jos uskaltaa, voi ihan hyvin sekoittaa eri tyylisiä tauluja ja kuvia. Myös lasten tekemät, tai omat, voi ihan hyvin laittaa "oikeitten taiteilijoitten" taulujen rinnalle.

Lyhyempi seinä näyttää nyt tältä. Liitutalu on K-raudasta, keskellä lahtelaisen graafikon,Tiina Salmen grafiikanlehti, jossa lenetelee pieni rubensilainen enkeli, ja laitimmaisena tuo oma "taideteokseni". (Tauluja on vähän oiottu kuvan ottamisen jälkeen, silmällä katsoen suorassa, mutta valokuva paljastaa armottoman totuuden.)

Ylin hylly kaipaa vielä jotain, mutta en tiedä vielä mitä. Alahyllyllä isoisoäidin mortteli ja pöytämausteet.

Pieni Fengshui -osuus:
Ruokailutila sijaitsee suurimmaksi osaksi maan alueella (8), mutta tämä seinä on vielä vettä (1). Musta väri ja kirkas lasi edustavat vesi-elementtiä, messinkinen mortteli ja sirottimen ja kaatimien metalliosat tuovat ripauksen metallia. Maaelementtiä alueelle tuovat vaakasuorat linjat, neliöt ja beige, puuta puolestaan pystysuorat suorakaiteet.

Pidemmällä seinällä on päästy tähän vaiheeseen:

Olen yrittänyt välttää kovin "trendikkäitä" sisustuselementtejä omassa kodissamme, mutta karttataulua en pystynyt vastustamaan. Olen aina pitänyt kartoista. Jos muuta lukemista ei aamiaispöytään ole löytynyt, "lukemiseksi" on kelvannut puhelinluettelon karttasivut. Mies ihmettelee aina miten voin tietää niin hyvin kotikaupunkimme katujen sijainteja, mutta karttahulluudesta se johtuu!

Barcelona valikoitui siksi, että se on ensimmäinen yhteinen matkakohteemme ja ihan vain ihana. Tilasin karttajulisteen miehelle syntymäpäivälahjaksi Canvaspicassosta. Se oli ainoa verkkokauppa josta kartta löytyi hiekan värisellä maa-alueella.

Laitimmaisena vasemmalla on taas Tiina Salmea, kaksi suppista, sen alla oma ötökkä opiskeluajoilta. Barcelonan kartan vierssä on Barcelona -paviljongista ostettu kortti jossa on yksityiskohtia rakennuksesta.

Fengshui:
Koska meiltä puuttuu talosta parisuhdealue lähes kokonaan, on kiva löytää tänne sopivia esineitä ja kuvia.

Kaksi suppista ja kaksi tiikkistä sirotinta symboloivat tietysti parisuhdetta. 

Muodoltaan sirottimet edustavat vuorta (8) ja materiaali tuo alueelle tietysti puuta. Koristekurpitsat, nuo rumankauniit, tuovat alueelle kuuluvaa keltaista, maan ja viisauden väriä. Myös luku kolme on hyvä numero, se symboloi mm. pysyvyyttä ja luovuutta. 

Noita suppilovahveroita mietin: periaatteessa kasvit ovat aina puuelemnttiä, mutta sienethän ovat pääasiassa maanalaisia eliöitä ja maan päällä näkyvät osat vain niiden "kukkia", itiöemiä. No, ruskeita ne ovat joka tapauksessa ja sehän tälle alueelle sopii. Maalementtiä edustavia, vaakatasossa olevia tauluja pitää saada seinälle vielä.

Projekti jatkuu, mm. nämä Juha-Pekka Laakion valokuvat etsivät vielä paikkaansa.


(Tämä kollaasi siksi, että siitä näkee niin selkeästi sen, kuinka kehys muuttaa kuvaa.)

Valokuvat olen irrottanut lahjaksi saamastani Laakion kuvateoksesta "Kitchen works". Vähän hirvitti ruveta silppuamaan hienoa kirjaa. Kun laitoin omalle Facebook -seinälleni yhden näistä kuvista ja kauhistelin tekosiani, löytyi Laakiolta ja minulta yksi yhteinen kaveri, jonka kautta Laakio itse kommentoi leikkelyjäni näin: "Heh, heh, vapaa maa. Aina voi ostaa myös uuden, ehjän kirjan." 

Valokuvaajaystäväni puolestaan totesi, että "Kyllä ne kuvat pääsee musta paremmin esiin seinällä kuin kirjan sisällä. Ja aina voi hankkia uuden kirjan jos haluaa myös säilyttää sen."

Mieli keveni. Kannattaa muuten käydä Laakion kotisivulla... Näet hänen kuviaan todennäköisesti lähes päivittäin, ruokakuvien aatelia: www.laakio.fi.

Seinillä, ja niiden "sisällöllä" on yllättävän suuri merkitys fiilikseen.

Kun olin saanut nuokin, vähäiset taulut lyhyelle seinälle, muutos tuntui kropassa. Joka kerran, kun kävelin seinän ohi keittiöön, tuntui rinnassa hyvä olo. Sellainen "tukeva". En osaa paremmin kuvailla. Autius, irrallisuus ja leijumisen tunne olivat kadonneet.

Nyt pystyn jo ajattelemaan, että mietin verhoasioitakin ihan ajan kanssa, ei paniikkia.



perjantai 28. helmikuuta 2020

Lentävät tähdet vuonna 2020 - tähdet 9, 8, 1, 7 ja 6

Eli nyt loput tähdet...

Näitä minun tähti -bloggauksia lukiessa kannattaa muistaa, että tämä on hyvin, hyvin, hyvin kevyt pintaraapaisu lentävien tähtien sielunelämään ja niiden vaikutuksiin. Kuten viisaammat tietävät kertoa, kodin Fengshui ja lentävien tähtien vaikutus riippuu paljon muustakin kuin vain kristalleista ikkunoissa tai oikean värisistä seinistä tai matoista.

Mutta. Mukavaahan se on raapaista vaikka vain vähän pintaa. Ja jos innostusta riittää, aiheesta löytyy kirjallisuutta ja tietojaan ja ymmärrystään voi syventää vaikka Fengshui -kursseilla.

Mitä näiden molempien bloggausten kuvitukseen tulee, en ole laittanut näitä kuvia niinkään ostoslistaksi tai "sisutusvinkeiksi", mutta o
n ollut kiinnostavaa oppia ja nähdä millaisia esineitä nämä Fengshui -tehosteet ovat, niitä kun vilahtelee alan teksteissä melko taajaan. Kiinalaisten estetiikka ja sisustustyyli poikkeavat suuresti meikäläisistä, mutta on siellä kauniita ja kivoja yksittäisiä esineitä joita voisin harkita jopa hankkivani.

Tuulikelloja löytyy moneen makuun


Esim. tuulikelloja roikkuu Suomessakin monen talon parvekkeella tai ulko-oven läheisyydessä, mutta tuskin niitä ripustellessa monikaan on ajatellut ripustavansa perinteistä, kiinalaista fengshui -tehostetta. Pi Xiu -rannekorukin on kaunis, ehkä joskus hankinkin sellaisen. Ja niitä punaisella silkkinauhalla koristeltuja, reiällisiä onnenrahoja...

Markkinoilta löytyy niin krääsää, kuin oikeasti arvokkaita esineitä. On tietysti jokaisen oma asia, mitä haluaa hankkia, mutta

eivät Fengshui -tehosteetkaan mitään taikakaluja ole 

jotka yksin toisivat onnea, rakkautta ja rahaa, mutta jos niistä löytyy mieleisiä, niin miksipä niitä ei voisi hankkia. Mutta nyt niihin tähtiin:

LÄNSI: Tähti 9 (tehokas)

Tähti yhdeksän siirtyy länteen vuonna. Se on "juhlatähti", joka symboloi kaikkea juhlallista ja lupaavaa. Kun alueen Fengshui on kunnossa, toiveilla ja aikeilla (häät, perheenlisäys, ylennys, valmistuminen jne.) on paremmat edellytykset toteutua. Alueen huono järjestely mm. lisää riskiä sairastua, epäonnistua rakkaudessa ja joutua huonompaan taloudelliseen tilanteeseen.

Nukkuminen ja oleilu lännessä hyödyttävät työtä ja lisäävät onnea ja mahdollisuutta vaurastumiseen.

Tähden aktivoiminen
Alue kannattaa pitää puhtaana ja siistinä, kevyenä ja ilmavana ja toivottaa tähti tervetulleeksi tuomaan iloisia tapahtumia ja hyvää elämää. Kylin-koriste korostaa tähden voimaa. Hyvä valaistus ja punainen tässä suunnassa parantavat alueen Fengshuita.

Jos pernan tai mahalaukun toiminnassa on häiriöitä, terveyteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.


Jiu Chao, engl. Nine Gold Ingot Charm, tuo vaurautta.
Kuvalähde uniquefengshui.com

LUODE: Tähti 8 (erittäin tehokas, hyvä)
Kahdeksas tähti edustaa vaurautta ja onnea. Vuonna 2020 se sijaitsee luoteessa. Suunta on erityisen hyvä perheen miehille. Kun kodin Fengshui luoteessa on hyvä, se antaa mahdollisuuden vaurauteen ja uralla etenemiseen, kaikkeen hyvään ja positiiviseen. Huono Fengshui puolestaan ruokkii taipumusta sairasteluun, myös talouden heikkenemiseen. 

Tähden aktivoimien
Kodin luoteisosa kannattaa pitää nyt erityisen siistinä ja puhtaana. Varallisuutta lisäävät luoteeseen avautuva ovi tai ikkuna, nojatuoli ja sänky. Jos sisäänkäynti on luoteessa, sisäänkäynnin läheisyyteen kannattaa lisätä tulielementtiä, väreistä punaista tai violettia. Myös Pi Xiu -patsas ylläpitää ja houkuttelee vaurautta.


Pi Xiun voi laittaa myös ranteeseen.
Kuvalähde qoo10.com

KOILLINEN: Tähti 1 (erittäin hyödyllinen)
Tähti numero 1 on "kahdeksan onnen tähti", eli hyvä tähti millä tahansa baguan alueella. Tänä vuonna se on koillisessa ja siellä se vahvistaa uraa, vaurautta ja rakkautta. Erityisen hyvä tähti se on niille, jotka etsivät rakkautta ja parisuhdetta.

Kun koillisen Fengshui on kohdillaan, siitä hyötyy maine ja omaisuus. Jos ei, se saattaa altistaa sairauksille ja huonoille ihmissuhteille. Mikäli sisäänkäynti tai talon pääty sijaitsee talon länsiosassa, se ruokkii suosiota, yhteisöllisyyttä ja lasten opiskelua.

Tähden aktivoiminen
Jos etsii sitä oikeaa, alueella kannattaa käyttää parisuhdetta symboloivia kuvia tai esineitä. Alueen hyvä Fengshui parantaa ihmissuhteita ja omaa suorituskykyä esim. työelämässä.

KESKUSTA: Tähti 7 (muuttuva)
Seitsemäs tähti siirtyy nyt kodin keskiosaan. Tähti edustaa metallielementtiä ja sen vaikutus muuttuu imansuunnasta riippuen. Joskus se on hyvä, joskus huonompi, ja sitä pitää joko vahvistaa tai heikentää vuodesta riippuen. 

Tänä vuonna tähden asema hyödyttää erityisesti luovien alojen harjoittajia ja kaiken uuden luojia. Tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

Tähden aktivoiminen
Kodin keskiosa kannattaa nyt pitää mahdolliismman tyhjänä ja ainakin poistaa kaikki vaaraa tai sairautta aiheuttavat tai symboloivat esineet. Kylin-patsaspari karkottaa pahat henget ja lisää vaurautta. 

Mikäli makuuhuone tai keittiö on talon keskiosassa, sinne kannattaa lisätä vesielementtiä esim. värinä.
Kylin -patsaat, kuvalähde imall.com

KAAKKO: Tähti 6 (muuttuva)
Tähti 6 on siirtynyt täksi vuodeksi kaakkoon. Ollessaan parhaimmillaan se tuo tullessaan menestystä ja vaurautta, huonoimmillaan riitoja, onnettomuuksia ja taloudellisia menetyksiä. 

Kaakko ei ole sille suotuisin suunta. Ylipäätään vuoden 2020 ennustetaan olevan taloudellisesti heikko, varsinkin sijoitukset mm. tieteen ja tekniikan aloilla, maataloudessa, kaivostoiminnassa tai kiinteistöissä voivat olla vaarassa. Työtä tai uutta työpaikkaa etsivien on syytä järjestää tämä alue erityisen hyvin.

Fengshui korjaukset:
Nojatuolin tai sängyn ei pitäisi tänä vuonna sijaita kaakossa. Peilejä, vaateripustimia tai metalliesineitä ei tulisi laittaa myöskään tälle alueelle. Terveyteen on syytä kiinnittää huomiota mikäli pernan tai vatsan toiminnassa on häiriöitä.

Kaakossa hyvää energiaa voi vahvistaa aidolla vuorikristallilla ja lisätyllä maaelementillä, joko väreinä tai muotoina.


Kuvalähde mysticalbreath.com

Kuten edellisessä bloggauksessani Lentävät tähdet - 5,2,3 ja 4, haluan tässäkin korostaa, että en ole Fengshuin asiantuntija. Teksti on melko suora käännös englanninkieliseltä sivulta yourchineseastrolgy.com.

Googlehauissani törmäsin myös sivuun fengshuiweb.co.uk. Englantia taitavalle sieltä löytyy paljon tarinaa aiheesta.



tiistai 25. helmikuuta 2020

Lentävät tähdet vuonna 2020 - tähdet 5, 2, 3 ja 4




Yhdessä Facebookin Fenghshui -ryhmässä törmäsin blogilinkkiin My Fengshui Life, Sairaustähti aktivoituu etelässä. Ihan kuin olisin omasta helmikuustani lukenut: lonkkia kolottaa ja tuntuu, että ruoansulatus on aivan jumissa vaikka vatsa toimiikin.


Kuparikello

Lentävät tähdet

No ne. Koska en ole alan asiantuntija, en osaa ryhtyä selvittämään niiden syvintä olemusta, mutta vuoden vaihtuessa ne muuttavat sijaintiaan baguan sektorilta toiselle ja aiheuttavat joko hyvää - taikka pahaa.


En löytänyt oikein miltään suomenkieliseltä sivulta aihetta tarkemmin avaavaa, eli mitä pitää pelätä, mitä toivoa ja ennen kaikkea: minkälaisilla muutoksilla saadaan lisättyä hyvää ja torjuttua pahaa.

Löysin englannikielisen nettisivun yourchineseastrolgy.com ja sieltä olen nyt lainannut ja kääntänyt seuraavan tekstin. Eli tähtien uudet paikat ja vaikutus. 

Ensin huonot, ikävät ja vähän vaarallisetkin tähdet ja korjauskeinot:

Itä, tähti 5 (erittäin, erittäin pahaenteinen ja uhkaava)
Epäsuotuisa tähti 5 lentää itään vuonna 2020. Tämä on kaikkein epätoivottavin ja epäsuotuisin tähti. Sen uskotaan enteilevän katastrofeja, onnettomuuksia, kiistoja, vahinkoja ja verenvuotoa.

Jos pääovi, ikkuna, istuin, sänky tai liesi on talon itäosassa, se lisää riskiä erilaisiin pieniin onnettomuuksia, loukkaantumisiin, menetyksiin ja riitoihin.  Kannattaa olla erityisen varovainen. 

Idässä ei vuonna 2020 pitäisi rikkoa maan pintaa tai asettaa sinne punaisia ​​tai keltaisia ​​esineitä. Alueella tulee välttää myös kovia ääniä ja jatkuvaa meteliä. Keittiön tai kylpyhyoneen remontoimista ei suositella tällä alueella tänä vuonna. Myös liikaa maaelementtiä, tai sen värejä, mm. keltaista ja beigeä, kannattaa rajoittaa idässä.

Fengshui korjaukset:
Jos etuovi, makuuhuone tai keittiö sijaitsee itäpuolella, lattialle voi laittaa harmaan tai valkoisen maton (metalli) ongelman ratkaisemiseksi. Ruukkukasvit kannattaa poistaa idässä sijaitsevasta olohuoneesta tai toimistosta.


Liikennesääntöjä kannattaa noudattaa erityisen huoellisesti ja välttää mm. vaarallisia urheilulajeja.

Alueela kannattaa tänä vuonna tehostaa metallielementtiä. Kuusiputkinen, metallinen tuulikello sopii Idän alueelle nyt hyvin. Sinne voi laittaa myös viiden keisarin kolikot, metalliset Pi Xiu- patsaat tai kuparikellot johtamaan pahat henget ja vaarat pois.

Suolapuhdistus on tehokas ja turvallinen tapa vähentää alueen negatiivisia vaikutuksia.



Kuvalähde Amazon.com


ETELÄ, tähti 2 (hyvin pahaenteinen, uhkaava)
Tähti 2 on pahaenteinen. Se altistaa sairauksille, kivulle ja onnettomuuksille. Vuonna 2020 se lentää etelään. Vääränlainen Fengshui tällä alueella saattaa lisätä perheenjäsenten sairauksia, parien erimielisyyksiä ja onnettomuuksia perheelle. 

Tähti 2 vahingoittaa Tai Suita (tasapaino ja järjestys) ja  pahojen henkien voima voi olla vahva. Nyt kannattaakin pitää erityisen hyvää huolta taloudesta ja huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista.


Fengshui korjaukset:

Paras ja tehokkain tapa lievittää tämän tähden vaikutusta on käyttää etelän alueella maaelementtiä ja puuta, kuten puisia veistoksia, saviesineitä ja ruukkuun istutettuja viherkasveja. Maa tehostaa metallia ja metalli heikentää huonoa yin-energiaa.


Metalliesineet, kuten viiden keisarin kolikot, kupariset Pi Xiu -veistokset  ja pullokurpitsa, jolla on voimakas positiivinen energia, poistavat pahat energiat ja tasapainottavat tähden negatiivista vaikutusta. 

Työhuoneessa tai toimistossa kannattaa käyttää myös edellä mainittuja metalliesineitä talouden turvaksi ja positiivisen energian lisäämiseksi.

Jos etuovi, makuuhuone tai keittiö on suoraan itään, lattialle voi laittaa harmaan tai valkoisen maton ongelman ratkaisemiseksi.

Kuten idässä, myös etelässä suolapuhdistus on tehokas ja turvallinen tapa vähentää alueen negatiivisia vaikutuksia.


Pullokurpitsalyhtyjä, kuvalähde Picuki.com

POHJOINEN: tähti 3  (pahaenteinen, uhkaava)
Tähti numero kolme lentää  vuonna 2020 suoraan pohjoiseen. Se on kiistelevä ja riitaisa  tähti, jonka elementti on puu. Se voi ruokkia oikeudenkäyntejä, riitoja, kiistoja ja varkauksia. 

Jos etuovi, kirjoituspöytä tai sänky on tähän suuntaan, saattaa seurata oikeusjuttuja, turhautumista liike-elämässä tai sairastelua. Rotan vuonna 2020 kannattaa rauhoittua, koska riski joutua riitoihin on suuri. 

Väärin järjestetty pohjoinen saattaa johtaa epävakaaseen perheonneen ja taloudellisiin menetyksiin. Samaan aikaan perheenjäsenet kärsivät iho-, maksa- ja sappisairauksista.

Fengshui korjaukset:
Tämän tähden elementti on puu, ja sen pahoja henkiä hillitsee metalli. Metalliset Feng Shui -esineet, kuten Pi Xiu, kengän muotoinen valuharkko ja Bagua-peili, voivat ajaa pahat henget pois. Pohjoisessa ei nyt pitäisi olla sänkyä, työpöytää tai muita sellaisia paikkoja, joissa oleskellaan pitkään.

Tänä vuonna pohjoisen alueella tulisi välttää maanpinnan rikkomista, koristeellisuutta ja vihreitä tai sinisiä kasveja. Sen sijaan kaksi kivistä leijonapatsasta auttavat pysymään poissa riidoista. 


Jos etuovi, makuuhuone tai toimisto on tähän suuntaan, sisäänkäyntiin tai huoneeseen kannattaa lisätä tulielementtiä, jotain punaista tai violettia.


Kengän muotoinen valuharkko, kuvalähde www. shopee.com.my

LOUNAS: tähti 4  (pahaenteinen, uhkaava)
Tähti numero neljä lentää lounaaseen vuonna 2020. Tämä tähti liittyy opiskeluun, uraan ja maineeseen. Tavallisesti se on hyvä tähti esim. opiskelijoille, mutta tänä vuonna, 2020, se ei ole suotuisassa asemassa.

Fengshui korjaukset:
Perheen opiskelijoiden, etenkin miesten, kirjoituspöytä tai sänky kannattaa sijoittaa kodin lounaisosaan oppimisen tehostamiseksi.

Ikivihreät kasvit, mm. havut, lounaassa parantavat ilmansuunnan Fengshuita. Lounaaseen voi asettaa myös pagodin tai kynätelineen Fengshuita parantamaan.

Perinteinen kiinalainen sivellinteline

Eli tässä nyt aluksi ohjeita lentävien tähtien pahojen vaikutusten lievittämiseen. Ohjeet ovat toki hyvin pinnallisia, ja kuten sanottua, en ole asiantuntija, mutta toivottavasti tästä suomennoksesta on jollekulle iloa. Ja virheistä saa huomauttaa, korjaan ne mielelläni!

EDIT:
Ryhmässä tuli konsultilta lohduttava lisäys ja bloggausta on hieman muokattu. Tässä korjaukset lyhyesti:
  • Aasialaiseen kulttuuriin kuuluu katastrofeilla ja vararikolla pelottelu. Samat energat ovat olemassa kodeissa ja työpaikoilla jokaisena vuonna.
  • Lentävät tähdet eivät aiheuta mitään, ne vain julkituovat heikkoutemme ja vahvuutemme.
Eli: ei tarvitse lähteä hysteerisenä nettikauppoja koluamaan ja onnenkaluja etsimään, todennäköistä on, että vuodesta "selviää" ilmankin.

Kiitos, Paula Parjo!


perjantai 14. helmikuuta 2020

Bokashi - mikä ihana tekosyy...


Tammikuussa ne tulevat kauppoihin - kotimaiset tulppaanit. Niitä on houkuttelevasti ihan jokaisen ruokakaupan kassojen läheisyydessä, oli kauppa iso taikka pieni. Yllä olevan kimpun ostin kahvitauolla eräänä synkkänä ja sateisena tammikuun päivänä. Kun pääsin kahvilaan, aurinkokin näyttäytyi. Punaiset tulppaanit valitsin kiinalaisen uudenvuoden aaton kunniaksi.

Nämä olivat tämän vuoden ensimmäiset. Valkoinen on suosikkivärini. Kerään rohkeutta ostaa nipun keltaisia tulppaaneja. Tai sellaisen oikein värikkään ja kirjavan kimpun!

Vaikka tulppaanit ovatkin maljakossa pitkäikäisiä, mikään ei ole ikuista. Onneksi on bokashiämpäri! Yksi ämpäri sai tulppaaneista viimeisen täytön...

...ja toisen pääsin aloittamaan niillä.

(Juu, kuvailen näitä. Ovat jotenkin niin kauniita ja runollisia...)

Tuohon uuteen ämpärilliseen menivät pilkottuina myös peikonlehden suuret, kuihtuneet lehdet.

Joillekin henkilöille kompostiastian tyhjentäminen bokashiämpäriin ei ole suurikaan vaiva. Minulle se tuntuu olevan. Ihannetilannehan olisi se, että keittiössä oleva astia tyhjennettäisiin bokashiin vaikkapa parin päivän välein. Ei meillä. Meillä se tyhjennetään silloin kun se on täynnä. Huonompi homma.

Kompostiämpäri on tiskialtaan oikealla puolella olevassa laatikossa. Se on erinomainen paikka. Laatikon voi pitää auki vaikka koko ruoanvalmistelun ajan, koska seuraavana oikealla on seinä, eikä avonainen laatikko ole tiellä.

Ennen tätä astiaa käytössä oli irtokannellinen, sellainen tuplasti korkeampi kompostiastia jonka tilavuus oli n. 6 litraa. No, arvaahan sen: biojätettä tuli kerättyä se viitisen litraa kerrallaan. Aika ei sinänsä ollut ongelma koska meillä tulee kasviperäistä keittiöjätettä kohtuullisen paljon, mutta bokashiin siirtäessä niin suuri määrä kerrallaan oli aika hankala.

Ikean reissulta löysin sitten tämän:


Tilavuus 3 l. Helppo huuhtaista tai tiskata.

Joskus tulppaaniostoksilla joutuu soveltamaan. Kaupassa oli vain yksi nippu valkoisia tulppaaneja, jouduin ottamaan krysanteemeja lisäksi. Kivan näköisiä nekin ovat, huomattavasti lyhytikäisempiä vain kuin tulppaanit.



keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Kookosmaito - eettistä ja ekologista?

Meilläkin on innostuttu kokeilemaan eläinperäisten tuotteiden korvaamista kasviperäisillä. Osittain terveydellisistä syistä, osittain ekologisista ja eettisistä syistä, mutta myös ihan silkasta kokeilunhalusta ja uteliaisuudesta.

Kasvissyöjäksi tai vegaaniksi ryhtymiselle voi olla useita syitä, mutta monet perustelevat ruokavalionsa juuri näillä kahdella e:llä, eettisyydellä ja ekologisuudella. Intomielisimmät vegaanit eivät käytä hunajaa tai vastustavat leppäkerttujen orjuuttamista biologisessa tuholaistorjunnassa. Leppäkerttuja käytetään mm. kasvihuoneissa torjumassa kirvoja, eli syömässä niitä. Näiden vegaanien on hyvä muistaa, että heidänkään ruokavalionsa ei olisi mahdollinen ilman eläimiä: kasvien luonnollisen lisääntymisen perusta on hyönteisissä, jotka pölyttävät satoa tekevät kasvit. Onko se "orjuuttamista", sitä voi jokainen miettiä.



Minua on ruvennut askarruttamaan monien vegaanisten tuotteiden ekologisuus. Ainakin metallijätettä tulee säilykepurkkien muodossa paljon. Nyt meillä on kokeiltu montaa reseptiä joissa käytetään kookosmaitoa ja aina vähän arveluttaa. Onko se hyvä, paha vai hyvin paha.
Kookospalmuja kasvaa luonnonvaraisena trooppisilla alueilla. Hyötykasvina sitä viljellään Aasiassa ja Afrikassa. Kasvaakseen hyvin kookospalmu tarvitsee hyvän maan, paljon lämpöä ja kosteutta, myös korkean ilmankosteuden.

Kookospalmu saattaa elää jopa 100-vuotiaaksi. 
Vuosittain yksi palmu tuottaa 50-100 pähkinää.
Kookosvesi on kookospähkinän sisällä olevaa kirkasta nestettä. Kookosvesi on steriiliä, lähes rasvatonta ja sen isotoninen arvo on sama kuin veren.
Kookosmaito on sekoitus kookoksen hedelmälihaa ja kookosvettä.
Kookoskerma on kookosmaidon ja kookosöljyn seos. Kookoskermasta saa kookosmaidon vahvuista lisäämällä 3 osaa kermaa ja yhden osan vettä. Kookoksen hedelmäliha sisältää n. 33% kookosöljyä.
Kun ryhdyin selvittämään kookosmaidon ekologisuutta ja eettisyyttä törmäsin lauseeseen " ...osassa kookosviljelmiä käytetään epäeettisesti apinoita keräämään kookospähkinöitä palmuista". Toisaalta sitten: ... työmiehet olivat juuri viimeistelleet kookosten keräilyn puista, eli ne kerättiin ”metsästä” puhvelien avulla päätielle..." (ruohonjuuri.fi)



Apinoita käytetään ainakin mm. Sri Lankassa, Malesiassa ja Intiassa, myös muissa kookospähkinöitä tuottavissa maissa. Kuvalähde www.npr.com Christophe Boisvieux/Corbis
Selvä. Koulutettujen, kesyjen apinoiden käyttäminen on siis epäeettistä, mutta puhveleiden käyttäminen vetoeläiminä ei ole? 
No, apinat ovat tietysti söpömpiä.
Kuten monien muidenkin maanviljelystuotteiden, myös kookospähkinöiden kasvattajat ovat taloudellisesti tiukilla. Säästääkseen kuluissa, monet ovat ryhtyneet käyttämään keräämisessä koulutettuja apinoita. Thaimaassa kerätyistä kookospähkinöistä 99% on apinoiden keräämiä, luku lienee suunnilleen sama myös muissa maissa.
No, mitä siellä kookosmetsässä sitten tapahtuu?
Koulutetut apinat irrottavat pähkinät palmuista ja heittävät ne maahan. Apinat ovat, ainakin koulutuksen alkuvaiheessa, kymmeniä metrejä pitkässä, flexin tapaisessa, liekanarussa. Ne opetetaan myös selvittämään liekanaru jos se menee sotkuun.
Aiemmin raskaimman työn, kookospähkinöiden keräämisen, ovat tehneet alipalkatut nuoret miehet. Työ ei ole ollut houkuttelevaa: huonon palkan lisäksi työ on hyvin vaarallista: pähkinät kerätään korkealta latvustosta, eikä turvavarusteita juuri käytetä. Nuoret miehet menevät nykyään mieluummin kouluun tai paremmin palkattuun työhön.
Täällä kattava artikkeli: Coconuts - uses, cultivation and monkeys
Apinatyövoiman vastustajat sanovat, että apinoita ei saisi orjuuttaa, niiden kuuluisi elää vapaana luonnossa. Niin kuuluisi elää kaikkien muidenkin eläinten. Hevoset, koirat, lehmät, siat, kanat, kissat ja kaikki muutkin eläimet ovat alkuperältään villieläimiä jotka ihminen on vanginnut, kesyttänyt ja kouluttanut, ja sittemmin myös jalostanut, omiin käyttötarpeisiinsa mm. vetojuhdiksi, avuksi pelastus- ja etsintätöihin, ravinnokseen - ja huvikseen.
Apinoita käyttävät kookosfarmarit sanovat kohtelevansa apinoita hyvin. Ne koulutetaan ilman voimakeinoja tai kipua, niitä kohdellaan työpäivän jälkeen kuin lemmikkejä. Koska koulutus vie pitkään, arvokkaan apulaisen levosta, ravinnosta ja terveydestä pidetään hyvää huolta.
Englanninkielisen artikkelin aiheesta voit käydä lukemassa täältä: ”Monkeys pick coconuts...” Jutusta löytyy myös video, jossa apina on työn touhussa.
Samaa sanovat tietysti myös esim. lihakarjan kasvattajat: ”kohtelemme eläimiä hyvin”. Hyvin kohteleminen on tietysti suhteellista ja me kaikki tiedämme, että jotkut ihmiset todellakin kohtelevat eläimiä hyvin, mutta tiedämme myös, että hevosia ja koiria ”koulutetaan” hakkaamalla ja kipua tuottamalla ja lihakarja joutuu monissa tapauksissa elämään elämänsä näkemättä aurinkoa. ”Broileritehtaisiin” en välitä tässä kohtaa edes puuttua...
Summa summarum: vesipuhveleiden käyttö apuna viljelyssä on ok, apinoiden ei?

Koska kookosöljyn ja kookosveden kysyntä on noussut voimakkaasti, myös kookospalmun viljelyalaa on laajennettu ja samalla tuhoutuu rannikkoalueiden mangrovemetsiä, jotka ovat eläimille välttämättömiä ekosysteemejä. Mangrovemetsät tarjoavat niille ravinnon ja suojan, kodin.


Kookospalmu heikentää kasvualustaansa, mutta ei ole ihan niin haitallinen kuin öljypalmu. Viljellyt kookospalmut vaativat lannoitusta ja niiden lannoittamiseen käytetään useimmiten kemiallisia lannotteita koska ne ovat halvempia kuin orgaaniset lannoitteet. Kookosöljytuotteiden jalostuksessa käytetään myös paljon kemikaleja, mm. heksaania, joka luokitellaan hermomyrkyksi. Lähde ecocult.com

Apinoiden, viljelymaan ja lannotteiden lisäksi kookosmaitoon liittyy vielä yksi ongelma: kookosmaito tuodaan meille maapallon toiselta puolelta ja kotiin se kannetaan usein metallisessa säilyketölkissä.Oxfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lähellä tuotettu, pahvitölkkiin pakattu lehmänmaito on ilmastoystävällisempi vaihtoehto kuin kaukana kasvatettu, jalostettu, pakattu ja tänne kuljetettu ”maidon korvike”, olipa se sitten manteli-, soija-, riisi- tai kookosmaitoa. Jos haluaa korvata maidon ruokavaliossaan jollain muulla, 

kotimainen kauramaito on eettisin ja ekologisin valinta.

Mantelimaidosta vielä sananen: Yhden mantelin kasvattaminen vaatii jopa viisi litraa vettä. Suhteutettuna maitoon, 100 litralla vettä voidaan tuottaa desilitra maitoa.
Mantelimaidon voi valmistaa itse, silloin suositellaan käytettäväksi n. 25% manteleita ja 75% vettä, kaupan manteliJUOMISSA suhde on aivan eri, mantelin osuus litrassa mantelijuomaa on alle 3%.
Esim. Alpron makeuttamattonman mantelijuoman sisältö on tämä: vesi,MANTELI* (2,3%), merisuola, stabilointiaineet (johanneksenleipäpuujauhe, gellaanikumi), emulgointiaine (lesitiinit (auringonkukka)), luontainen aromi.

Muutamalla mantelilla höystetty litra vettä maksaa siis n. 2 €/l.

Mantelimaidon voi halutessaan tehdä myös itse: Mantelimaidon resepti
Itse tehty mantelimaito on huomattavasti edullisempaa ja ekologisempaa kuin kaupasta ostettu, varsinkin jos suhteuttaa mantelin määrän mantelijuoman mantelimäärään.
Mantelimaitoa meille ei enää osteta, ryhdyn rajoittamaan myös kookosmaidon ja -kerman käyttämistä vain sellaisiin ruokiin joihin se ihan oikeasti oikeasti alkuperäisen reseptin mukaan kuuluu.
Ruokaostosten teko ekologisesti ja ettisesti on vaikeaa, eikä aina voi tai kannata kaikkea murehtia, mutta hyvä näitäkin on välillä miettiä. Tietoa, varsinkin oikeaa ja puolueetonta, on vaikea löytää, mutta maalaisjärjelläkin pärjää aika hyvin:
Maapallon toiselta puolelta roudattu säilyketölkki, sisälsipä se mitä tahansa,

ei voi olla ainakaan ekologinen.

Kuvat pxhere.com, ellei toisin mainittu.