Kasvissyöjäksi tai vegaaniksi ryhtymiselle voi olla useita syitä, mutta monet perustelevat ruokavalionsa juuri näillä kahdella e:llä, eettisyydellä ja ekologisuudella. Intomielisimmät vegaanit eivät käytä hunajaa tai vastustavat leppäkerttujen orjuuttamista biologisessa tuholaistorjunnassa. Leppäkerttuja käytetään mm. kasvihuoneissa torjumassa kirvoja, eli syömässä niitä. Näiden vegaanien on hyvä muistaa, että heidänkään ruokavalionsa ei olisi mahdollinen ilman eläimiä: kasvien luonnollisen lisääntymisen perusta on hyönteisissä, jotka pölyttävät satoa tekevät kasvit. Onko se "orjuuttamista", sitä voi jokainen miettiä.
Minua on ruvennut askarruttamaan monien vegaanisten tuotteiden ekologisuus. Ainakin metallijätettä tulee säilykepurkkien muodossa paljon. Nyt meillä on kokeiltu montaa reseptiä joissa käytetään kookosmaitoa ja aina vähän arveluttaa. Onko se hyvä, paha vai hyvin paha.
Kookospalmuja
kasvaa luonnonvaraisena trooppisilla alueilla. Hyötykasvina
sitä viljellään Aasiassa ja Afrikassa. Kasvaakseen
hyvin kookospalmu tarvitsee hyvän maan, paljon
lämpöä ja kosteutta,
myös korkean
ilmankosteuden.
Kookospalmu saattaa elää jopa 100-vuotiaaksi.
Vuosittain
yksi palmu tuottaa 50-100
pähkinää.
Kookosvesi
on kookospähkinän sisällä olevaa kirkasta nestettä. Kookosvesi
on steriiliä, lähes rasvatonta ja sen isotoninen arvo on sama kuin
veren.
Kookosmaito on sekoitus kookoksen hedelmälihaa ja
kookosvettä.
Kookoskerma on kookosmaidon ja kookosöljyn seos.
Kookoskermasta
saa kookosmaidon vahvuista lisäämällä 3 osaa kermaa ja yhden osan
vettä.
Kookoksen
hedelmäliha sisältää n. 33% kookosöljyä.
Kun ryhdyin
selvittämään kookosmaidon ekologisuutta ja eettisyyttä törmäsin lauseeseen
" ...osassa kookosviljelmiä käytetään epäeettisesti
apinoita keräämään kookospähkinöitä palmuista". Toisaalta
sitten: ... työmiehet olivat juuri viimeistelleet kookosten keräilyn
puista, eli ne kerättiin ”metsästä” puhvelien avulla
päätielle..." (ruohonjuuri.fi)
Apinoita
käytetään ainakin mm.
Sri
Lankassa,
Malesiassa
ja
Intiassa, myös muissa kookospähkinöitä tuottavissa maissa. Kuvalähde www.npr.com / Christophe
Boisvieux/Corbis
Selvä.
Koulutettujen, kesyjen apinoiden käyttäminen on siis epäeettistä,
mutta puhveleiden käyttäminen vetoeläiminä ei ole?
No, apinat ovat tietysti söpömpiä.
Kuten monien muidenkin maanviljelystuotteiden, myös kookospähkinöiden kasvattajat ovat taloudellisesti tiukilla. Säästääkseen kuluissa, monet ovat ryhtyneet käyttämään keräämisessä koulutettuja apinoita. Thaimaassa kerätyistä kookospähkinöistä 99% on apinoiden keräämiä, luku lienee suunnilleen sama myös muissa maissa.
No,
mitä siellä kookosmetsässä sitten tapahtuu?
Koulutetut apinat
irrottavat pähkinät palmuista ja heittävät ne maahan. Apinat
ovat, ainakin koulutuksen alkuvaiheessa, kymmeniä metrejä pitkässä,
flexin tapaisessa, liekanarussa. Ne opetetaan myös selvittämään
liekanaru jos se menee sotkuun.
Aiemmin raskaimman työn,
kookospähkinöiden keräämisen, ovat tehneet alipalkatut nuoret
miehet. Työ ei ole ollut houkuttelevaa: huonon palkan lisäksi työ
on hyvin vaarallista: pähkinät kerätään korkealta latvustosta,
eikä turvavarusteita juuri käytetä. Nuoret miehet menevät nykyään mieluummin kouluun tai paremmin palkattuun työhön.
Täällä kattava artikkeli: Coconuts - uses, cultivation and monkeys
Apinatyövoiman
vastustajat sanovat, että apinoita ei saisi orjuuttaa, niiden
kuuluisi elää vapaana luonnossa. Niin kuuluisi elää kaikkien
muidenkin eläinten. Hevoset, koirat, lehmät, siat, kanat, kissat ja
kaikki muutkin eläimet ovat alkuperältään villieläimiä jotka
ihminen on vanginnut, kesyttänyt ja kouluttanut, ja sittemmin myös
jalostanut, omiin käyttötarpeisiinsa mm. vetojuhdiksi, avuksi
pelastus- ja etsintätöihin, ravinnokseen - ja huvikseen.
Apinoita
käyttävät kookosfarmarit sanovat kohtelevansa apinoita hyvin. Ne
koulutetaan ilman voimakeinoja tai kipua, niitä kohdellaan työpäivän
jälkeen kuin lemmikkejä. Koska koulutus vie pitkään, arvokkaan
apulaisen levosta, ravinnosta ja terveydestä pidetään hyvää
huolta.
Englanninkielisen
artikkelin aiheesta voit käydä lukemassa täältä: ”Monkeys pick coconuts...” Jutusta löytyy myös video, jossa apina on työn
touhussa.
Samaa sanovat tietysti myös esim. lihakarjan kasvattajat:
”kohtelemme eläimiä hyvin”. Hyvin kohteleminen on tietysti
suhteellista ja me kaikki tiedämme, että jotkut ihmiset todellakin
kohtelevat eläimiä hyvin, mutta tiedämme myös, että hevosia ja
koiria ”koulutetaan” hakkaamalla ja kipua tuottamalla ja
lihakarja joutuu monissa tapauksissa elämään elämänsä näkemättä
aurinkoa. ”Broileritehtaisiin” en välitä tässä kohtaa edes
puuttua...
Summa
summarum: vesipuhveleiden käyttö apuna viljelyssä on ok, apinoiden
ei?
Koska kookosöljyn ja kookosveden kysyntä on noussut voimakkaasti, myös kookospalmun viljelyalaa on laajennettu ja samalla tuhoutuu rannikkoalueiden mangrovemetsiä, jotka ovat eläimille välttämättömiä ekosysteemejä. Mangrovemetsät tarjoavat niille ravinnon ja suojan, kodin.
Kookospalmu heikentää kasvualustaansa, mutta ei ole ihan niin haitallinen kuin öljypalmu. Viljellyt kookospalmut vaativat lannoitusta ja niiden lannoittamiseen käytetään useimmiten kemiallisia lannotteita koska ne ovat halvempia kuin orgaaniset lannoitteet. Kookosöljytuotteiden jalostuksessa käytetään myös paljon kemikaleja, mm. heksaania, joka luokitellaan hermomyrkyksi. Lähde ecocult.com
Apinoiden,
viljelymaan ja lannotteiden lisäksi kookosmaitoon liittyy vielä
yksi ongelma: kookosmaito
tuodaan meille maapallon toiselta puolelta ja
kotiin se kannetaan
usein metallisessa
säilyketölkissä.Oxfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan
lähellä tuotettu, pahvitölkkiin pakattu lehmänmaito on
ilmastoystävällisempi vaihtoehto kuin kaukana kasvatettu,
jalostettu, pakattu ja tänne kuljetettu ”maidon korvike”, olipa
se sitten manteli-, soija-, riisi- tai kookosmaitoa. Jos haluaa
korvata maidon ruokavaliossaan jollain muulla,
kotimainen kauramaito
on eettisin ja ekologisin valinta.
Mantelimaidosta
vielä sananen: Yhden
mantelin kasvattaminen vaatii jopa viisi litraa vettä. Suhteutettuna
maitoon, 100 litralla vettä voidaan tuottaa desilitra
maitoa.
Mantelimaidon
voi valmistaa itse, silloin suositellaan käytettäväksi n. 25%
manteleita ja 75% vettä, kaupan manteliJUOMISSA suhde on aivan eri, mantelin
osuus litrassa mantelijuomaa
on alle 3%.
Esim. Alpron makeuttamattonman
mantelijuoman
sisältö
on tämä: vesi,MANTELI*
(2,3%), merisuola, stabilointiaineet (johanneksenleipäpuujauhe,
gellaanikumi), emulgointiaine (lesitiinit (auringonkukka)),
luontainen aromi.
Muutamalla mantelilla höystetty litra vettä
maksaa siis n. 2 €/l.
Mantelimaidon voi halutessaan tehdä myös itse: Mantelimaidon resepti
Itse tehty mantelimaito on huomattavasti edullisempaa ja ekologisempaa kuin kaupasta ostettu, varsinkin jos suhteuttaa mantelin määrän mantelijuoman mantelimäärään.
Mantelimaitoa meille ei enää osteta, ryhdyn rajoittamaan myös kookosmaidon ja -kerman käyttämistä vain sellaisiin ruokiin joihin se ihan oikeasti oikeasti alkuperäisen reseptin mukaan kuuluu.
Ruokaostosten teko ekologisesti ja ettisesti on vaikeaa, eikä aina voi tai kannata kaikkea murehtia, mutta hyvä näitäkin on välillä miettiä. Tietoa, varsinkin oikeaa ja puolueetonta, on vaikea löytää, mutta maalaisjärjelläkin pärjää aika hyvin:
Maapallon toiselta puolelta roudattu säilyketölkki, sisälsipä se mitä tahansa,
ei voi olla ainakaan ekologinen.
ei voi olla ainakaan ekologinen.
Kuvat pxhere.com, ellei toisin mainittu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!