perjantai 14. helmikuuta 2020

Bokashi - mikä ihana tekosyy...


Tammikuussa ne tulevat kauppoihin - kotimaiset tulppaanit. Niitä on houkuttelevasti ihan jokaisen ruokakaupan kassojen läheisyydessä, oli kauppa iso taikka pieni. Yllä olevan kimpun ostin kahvitauolla eräänä synkkänä ja sateisena tammikuun päivänä. Kun pääsin kahvilaan, aurinkokin näyttäytyi. Punaiset tulppaanit valitsin kiinalaisen uudenvuoden aaton kunniaksi.

Nämä olivat tämän vuoden ensimmäiset. Valkoinen on suosikkivärini. Kerään rohkeutta ostaa nipun keltaisia tulppaaneja. Tai sellaisen oikein värikkään ja kirjavan kimpun!

Vaikka tulppaanit ovatkin maljakossa pitkäikäisiä, mikään ei ole ikuista. Onneksi on bokashiämpäri! Yksi ämpäri sai tulppaaneista viimeisen täytön...

...ja toisen pääsin aloittamaan niillä.

(Juu, kuvailen näitä. Ovat jotenkin niin kauniita ja runollisia...)

Tuohon uuteen ämpärilliseen menivät pilkottuina myös peikonlehden suuret, kuihtuneet lehdet.

Joillekin henkilöille kompostiastian tyhjentäminen bokashiämpäriin ei ole suurikaan vaiva. Minulle se tuntuu olevan. Ihannetilannehan olisi se, että keittiössä oleva astia tyhjennettäisiin bokashiin vaikkapa parin päivän välein. Ei meillä. Meillä se tyhjennetään silloin kun se on täynnä. Huonompi homma.

Kompostiämpäri on tiskialtaan oikealla puolella olevassa laatikossa. Se on erinomainen paikka. Laatikon voi pitää auki vaikka koko ruoanvalmistelun ajan, koska seuraavana oikealla on seinä, eikä avonainen laatikko ole tiellä.

Ennen tätä astiaa käytössä oli irtokannellinen, sellainen tuplasti korkeampi kompostiastia jonka tilavuus oli n. 6 litraa. No, arvaahan sen: biojätettä tuli kerättyä se viitisen litraa kerrallaan. Aika ei sinänsä ollut ongelma koska meillä tulee kasviperäistä keittiöjätettä kohtuullisen paljon, mutta bokashiin siirtäessä niin suuri määrä kerrallaan oli aika hankala.

Ikean reissulta löysin sitten tämän:


Tilavuus 3 l. Helppo huuhtaista tai tiskata.

Joskus tulppaaniostoksilla joutuu soveltamaan. Kaupassa oli vain yksi nippu valkoisia tulppaaneja, jouduin ottamaan krysanteemeja lisäksi. Kivan näköisiä nekin ovat, huomattavasti lyhytikäisempiä vain kuin tulppaanit.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!