keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Pieni WC ennen ja nyt


Ennen kuin tähän päästiin, oli tehty aika paljon töitä.

Vessa oli alkuperäisessä kunnossa kun ostimme talon. Hyvä niin. Olisi ollut harmi ryhtyä purkamaan melkein uutta. Kreosootin takia se olisi ollut välttämätöntä.


Kuten kaikki muukin talossa, myös wc oli aivan toimiva, mutta auttamatta parhaat päivänsä nähnyt. Säilytystilaa ei ollut, eikä vanhaa pönttöä enää saanut oikein puhtaaksikaan, vaikka oli se kyllä hurjan söpö.

Vessa purettiin kokonaan laattaa myöten. Kreosootti eliminoitiin ruiskukumilla, vedet vedettiin uudestaan, uudet villat ja lattialevyt laitettiin tietysti myös.

Vaikka tilassa ei ole lattiakaivoa, se vesieristettiin. Wc-kalusteiden sijoittelu ei juurikaan muuttunut, mutta nyt oli mahdollisuus saada seinälle asennettava wc-pönttö.

Wc:ssä on sama laatoitus kuin suihkuhuoneessa ja keittiössä. Tässä vaiheessa olimme eläneet jo jonkun aikaa ilman vessaa ja tämä näky antoi toivoa paremmasta!

Yksi remontin kohokohtia! Vesi tulee ja menee,
vessaa voi käyttää. Valosta ja ovesta nyt ei niin väliä...

Vaan saatiinhan sitten ne valotkin.

Vessassa on pöntön ja lavuaarin lisäksi yksi tärkeä juttu. Se on säilytystilat. Usein seinäpöntön vesisäiliön päällinen jätetään tyhjäksi, mutta me päätimme käyttää sen säilytystilana koska altaan alla olevat kaapit ovat pieniä, ahtaita ja epäkäytännöllisiä. Emme halunneet takaseinälle myöskään avohyllyä, sillä suurin osa vessassa säilytettävästä rekvisiitasta on melko epäesteettistä ja sekalaista seurakuntaa. Peilikaappikin suljettiin pois juuri tilanahtauden takia. 


Meillä päädyttiin vetimettömään malliin. Runko ja ovet tehtiin mittojen mukaan Charmia-keittiöillä ja kaappi toimitettiin samaan aikaan keittiön kiintokalusteiden kanssa. Päällä on ihan itse petsattu liimapuulevy antamassa vähän ilmettä muuten haalean vaalealle vessalle.

Ovet ovat täsmälleen samalla kohdalla kuin vesisäiliön kotelointi. Se vaati tarkkuutta säiliön kotelointia rakennettaessa, mutta taitavalta lankomieheltä se onnistui. Kaapin taakse jätettiin kyllä hieman pelivaraa: laatoituksen paksuutta kiinnityslaasteineen on lähes mahdotonta arvioida etukäteen ihan millilleen...


Pomppumekanismi on tämä yksinkertaisin ja kestävin.


Meillä ei tuota kosmetiikkaa nyt niin ylenpalttisesti ole, eli noin metrin
leveään, 25 cm syvään ja 0,5 m korkeaan kaappiin mahtuu kaikki.


Kaapin takakulmaan jemmatusta pistorasiasta olen erityisen iloinen!
Pistorasiahan on vessassakin nykyään välttämättömyys, mutta koskaan ne
eivät ole ole mikään kaunistus. Kaappiin mahtuvat myös
"ensiapusiivousvälineet".
  

Altaaksi valikoitui IDO 500. 60 cm leveä IDO 600 olisi ollut mieluisampi, mutta
se oli tilaan liian syvä. Klassinen, ajaton malli ei muodin oikuista piittaa ja
sopii hyvin tähän 50-vuotiaaseen taloon. Ja ilman allaskaappia.


Oras Cubista on tätä päivää, ei kuitenkaan liian moderni.

On mukavaa kun vesassa näkyvillä olevat tavarat ovat kauniita ja sinne
nimenomaan valittuja. "Välttämättömät pahat" ovat piilossa.

Matkamuisto Kanarialta.

Vessapaperiteline tuli hankittua samaa sarjaa pyyhekoukkujen kanssa, mutta tarkemmin asiaa harkittuamme päädyimme tällaiseen DIY-ratkaisuun:

Tason päällä voi säilyttää kivoja juttuja, tason alle mahtuu monta rullaa vessapaperia eikä pääse loppumaan yllättäen! Nurkassa on vielä piilopaikka käsisuihkulle kunhan se sinne saadaan asennettua... Taso on tehty mäntyliimapuulevystä, petsattu vesiohenteisella petsillä ja öljytty. "Ihan ite" suunnittelin.

Kaapin päällä on kokoelma "turhuuksia". Aloe vera on Jyskistä, kukkateline löytyi kirpparilta.






Tästä julisteesta ilmenee kuinka päin se vessapaperirulla laitetaan
seinätelineeseen jos sellainen on. Patentinhakija kyllä tietää!


Olemme oikein tyytyväisiä lopputulokseen. Minimaalisen pieneen tilaan (1,6 m2) on saatu mahtumaan kaikki tarpeellinen, eikä ulkonäöstä ole tarvinut tinkiä. Tila ei tunnu ahdistavan pieneltä, seinät eivät kaadu päälle.

Eikä se niin kalliiksikaan tullut. Kalusteet keräiltiin tarjouksista talven mittaan, laatatkin ovat sieltä edullisimmasta päästä: seinälaatat (Bauhaus) n. 22 €/m2 ja lattian kuusikulmanen (Bauhaus, Hexo) samaa hintaluokkaa.

Ja tuliko siitä sellainen kuin oli ajatus? Talvella tehdyt suunnitelmat täällä:

Fengshuista kiinnostuneille:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!