lauantai 12. lokakuuta 2019

Suihkuhuone - ennen ja nyt

Suihkuhuone oli periaatteessa alkuperäisessä kunnossa kun muutimme taloon vuosi sitten. Alunperin täällä on peseydytty vatimenetelmällä ja padassa on lämmitetty vettä. Jossain vaiheessa on laitettu sitten suihku ja senkin paikkaa vaihdettu kerran käyttövesiputkiston remontissa. Kynttilänvalossa suihkuhuone oli aivan mukiinmenevä.

Toki paremmat päivänsä nähnyt... Maalatussa betonilattiassa oli aikamoisia halkeamia ja tiedossa oli, että ei siihen vain laiteta uutta pintaa päälle, vaan hieman on piikkaamista ja kuivatteluakin.

Aikoinaan tehty laattavalinta oli sinänsä ihan ok, ajaton ja klassinen, mutta miehelle se toi mieleen armeijan. Täällä kuitenkin suihkuteltiin koko talvi, pitkälle kesäänkin. Sitten paikka laitettiin päreiksi ja alettiin tehdä uutta. Kylpyhuoneremontin vaiheista voi käydä lukemassa bloggauksista


Alkuperäinen laatoitus kuitenkin inspiroi ja muutaman havainnekuvan esittämisen jälkeen  sain luvan tehdä suunnitelman 20x20 valkoisella laatalla. Nyt tuo yllä oleva kohta näyttää tältä:

Saa nähdä selviääkö juoru niin vähässä luonnonvalossa kuin tarjolla on. Jos ei, keksitään jotain muuta, mutta viherkasvit kylppärissä ovat ihan luksusta!


Katon ja lattiankin ulkomuotokin on hieman kohentunut. Katossa oli sinänsä aivan upea tumma, kiiltävä panelointi, mutta sähköjen pintavetojen ja valaisinten kiinnitysten jäljiltä sen siistiminen ja kunnostaminen olisi ollut turhan kova homma. Vanha paneeli on kyllä tuolla alla piilossa, joku sen sieltä ehkä joskus löytää. Kattoa laskettiin hieman uudelleen paneloinnin yhteydessä ja suihkuhuoneeseen saatiin himmennettävät, upotetut LED-spotit.


En suosittele mustaa laattaa kylpyhuoneen tai saunan lattiaan. Hermoni ovat nyt jo aivan riekaleina. Musta laatta mustalla saumalla on toki upea, mutta se on ihan järkyttävän näköinen heti, jos lattialla on yhtään roskaa esim. saunanlämmittäjän jäljiltä. Kalkkisaostumia ei ole vielä päässyt syntymään, paitsi yhteen kohtaan lauteitten alle, mutta niitä odotellessa... Olemme kyllä hankkineet höyrypesurin ja sen säännöllisen käytön toivon ehkäisevän pahimmat ongelmat. Mutta on se nätti. Muoto on tietysti tyylipuhdasta 60-lukua talon omaa aikakautta kunnioittaen, mutta laatoittajan painajainen... 

Hana ja suihku vaihdettiin astetta modernimpiin vaikka ei tuo vanhakaan niin kauhean vanha ollut. Nyt pysyy suihku päällä pienemmälläkin paineella ja mies saa fiilistellä sateessa...



Yksi parhaista ideoistani koski laatoitusta. Ymmärrän hyvin, että mies ei halua muistella armeija-aikojaan aamusuihkussa, mutta pieni yksityiskohta pelastaa tilanteen. "Vähän Hercule Poirottia."


Laatoitus loppuu noin 1,70 m korkeuteen. Korkeus määrittyi kokonaisen laatan ja ikkunan mukaan (siitä puuttuu vielä vähän maalia...) Maalin (Tikkurilan Luja) ja laatan rajalle laitettiin kapea, puolipyöreä musta laatta ja se antaa mielestäni kivasti ilmettä ja ryhtiä koko tilalle. Harmaan sävy on sama kuin kaikkialla muuallakin asunnossa, Tikkurilan 1951.

Ikean Tjusig -naulakkoa katkaistiin molemmista päistä muutama sentti jotta se saatiin sopimaan oven vieressä olevalle seinän pätkälle. Tätä samaa naulakkoa on myös saunan eteisessä ja teknisen tilan "pyykkituvassa". Simppeli. Tykkään.

Ja siinä missä ennen paloivat kynttilät padan kannella, palavat tuikut edelleen... Ruskeista lämpökynttilöistä leviää suihkun puolelle häivähdys tervan tuoksua.


Shampoot ja suihkusaippuat löytyvät hyllyllä olevasta korista. Lapsiperheessä tämä ratkaisu olisi vähän hankala, meilläkin se on väliaikainen. Kunhan se oikea ratkaisu vain löytyisi...
Hylly K-raudasta, tuikut ties mistä...


Oli kyllä aika mahtava fiilis päästä suihkuun omassa kodissa kohtuullisen pitkän suihkuttoman rupeaman jälkeen. Nyt vain toivotaan että nämä valinnat kestävät aikaa ja muodin vaihteluita yhtä hyvin kuin edelliset, vuonna 1962 tehdyt.

Yksi hauska juttu suihkuun on vielä tulossa, mutta sitä joudutaan tovi odottelemaan...


2 kommenttia:

  1. Tervehdys

    Ensin tahdon sanoa, että hyvä meininki tekemisessä, ja hienoa tulee.

    Päädyin blogiin kreosiitin Google haun kautta. Erikoinen ja kätevän oloinen tuo lattian kumipinnoitus, toivottavasti toimii hyvin. Blogia lisää selatessa huomasin kuvia, joissa seiniä on purettu. Tuli vain mieleen, että oletteko huomioineet vanhojen tervapahvien, joita teilläkin seinät näyttävät sisältävän, saattavan sisältää runsaasti myös kreosoottia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys ja kiitos <3
      Kreosoottihan on helppo tunnistaa hajusta. Kun saunaa purettiin, siellä ei kyseinen tavara haissut, eli tervapaperi on varmaankin ollut kreosoottivapaata. Kaikki muu tervapaperi, jota oli mm. laatan päällä ja eristeiden seassa, tuoksahti sille kyllä, samoin kaikki villa joka kannettiin ulos, mutta niihin se haju on tietysti vuosikymmenten saatossa tarttunut. Kaikki haju on tullut laatalta lattian läpi, esim. seinien haltex- ja lastulevyjä ei uusittu, koska ne eivät haisseet.
      Ruiskukumi tuntuu toimivan, täällä haisee hyvälle, eli tuoksuu juuri remontoidulle :).
      Aika kova homma on ollut, mutta tämä talo on vaivan arvoinen. Ja mehän pääsemme helpolla: ei ole esim. kolmea lasta hoidettavana ja remonttihommia iltapuhteina, vaan päämestarina on ollut taitava lankomies, jonka pyyteettömästä avusta ja neuvoista olemme loputtoman kiitollisia.

      Poista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!