perjantai 1. helmikuuta 2019

Ruokakonttori

No mikäs sen hienompaa kuin talo, jossa on oikea ruokakonttori tai miksi tätä "walk in"-ruokakomeroa nyt haluaakaan kutsua. Lattiassa on luukku pieneen kellarikuoppaan ja oikealla seinustalla on vesijohtosysteemi, joka ei tietenkään tilaa kaunista.

Ruokakonttorin olemassaolo on varsinainen siunaus. Pienen pieneen keittiöön ei mahdu korkeaa pakastinta ja sellaisen halusin ehdottomasti. Vaikka meitä ei ole kuin kaksi, olisi mukava pakastaa marjoja, puutarhan satoa ja etenkin valmiita ruoka-annoksia kiireisen, vuorotyöläisten arjen helpottamiseksi. Pakastin oli päätetty sijoittaa tänne.

Ruokakonttori on ainoa tila jolle ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään perustavanlaatuista, sisustaminen riittää. Ensihätään viritimme seinälle muutaman hyllyn.  20 cm syvät (syvemmille ei tilaa oviaukon takia), 2 m pitkät liimapuulevyt eivät paljoa maksaneet, n. 10 € / kpl. Jätimme ne täyspitkiksi koska suunnitelmissa oli vähän perusteellisempikin muutos. Jouluna oli ihanaa viedä ruoat komeroon, eivät ne olisi jääkaappiin mitenkään mahtuneetkaan. 


Emme miettineet ruokakonttoria sen enempää, ajattelimme että laitellaan sitten kuntoon kun tehdään muutakin ja hankitaan kodinkoneet yhdellä kertaa. Projekti sai kuitenkin sysäyksen kun meille tarjottiin kaappipakastinta. Työkaveri oli aloittamassa keittiöremonttia ja vaihtamassa korkean pakastimen ja jääkaapin side-by-side -versioon ja kysyi, kelpaisiko heidän vanha, tosin uudehko, pakastin meille. No ihan varmasti! Pakastimen värilläkään ei sinänsä ollut merkitystä koska se kätkettiin kuitenkin katseilta piiloon. Keittiöön tulee rosteriset kodinkoneet, siisti valkoinen kelpasi hyvin tänne. Hinnaksi kollega ilmoitti "kunhan haette pois". Peräkärryhommat eivät nyt lumisena talvena houkutelleet, tilasimme kaapille kyydin paikalliselta kodinkoneiden huoltoliikkeeltä. Ammattilaisilta homma kävi kätevästi ja ripeästi, palvelu oli ehdottomasti hintansa väärtti.


Siellä se sitten kökötti viikon yksinään. Oikealla näkyvät vesisysteemit
ja kaide, josta voi ottaa tukea kellarikuoppaan laskeutuessaan.


Kun pakastimesta saatiin tarkat mitat, alkoi suunnittelu. Mittailin pulloja ja purkkeja, mietin mitä tulee mihinkin ja mitkä olisivat sopivat hyllyvälit. Tilaa ei ollut hukattavaksi, koska hyllyjä mahtuu ainoastaan toiselle seinälle ja komeron perälle. Kuohuviinipullojen mittauksessa meinasi tapahtua kamala virhe: mittasin tyhjän pullon ILMAN korkkia. Onneksi mies ehti hätiin ja tilanne saatiin pikaisesti korjattua.

Ruokakonttorissa säilytetään mm. tyhjät lasipurkit, talouspaperipaalit, säilykkeet, kuivatut sienet, ne kuohuviinipullot, kylmälaukku ja suuremmat tarjoiluastiat joille on hankala löytää paikkaa tavallisista keittiökaapeista ja jotka meillä tulevat olemaan kaikki vain 60 cm leveitä.


VIRHE!
Ei maalissa mitään vikaa: helppo levittää, peittää hyvin ja kuivuu nopeasti,
mutta se haju! Ja ulkona miljoona astetta pakkasta, ei ollut kiva tuuletella...
Varmasti pysyy kyllä hyllyissä.


Kapeat hyllyt pätkittiin oikean kokoisiksi ja takaseinälle tehtiin täsmämitoituksella syvät, joskin kapeat hyllyt. Koko komeron leveys on 108 cm (syvyys n. 250 cm) ja pakastin ottaa sen 60 cm. Lisäsivu kiinnitettiin kulmaraudoilla seinään ja ylin hylly lepää keskeltä sen päällä, reunoista sekin on kulmaraudoilla kiinni. Vesijohdon takia hyllyihin jouduttiin tekemään loveuksia, mutta kuviosahalla sekin onnistui. Alin hylly sijoitetiin niin, että siniset vesijohdot eivät osu ihan ensimmäisenä silmään, mutta mittarin pystyy lukemaan helposti. Kuvassa näkyy myös mittatikkuna käytetty, hieman surullisen näköinen, yksinäinen ja tyhjä skumppapullo.

HUOM!

Jos tekee itse tällaisen viritelmän, on muistettava tehdä pakastimen (tai jääkaapin)
yläpuolelle riittävän iso tuuletusaukko. 

Toinen huomiotava asia on pistorasia, jota tässä kuvassa ei vielä ole. Pistorasian
tulee olla sijoitettuna niin, että töpselin voi hätätilanteessa irrottaa
siirtämättä pakastinta. Sen voi vaatia vakuutusyhtiökin.


Kyllä nyt kelpaa!

Projektin hinnaksi tuli n. 300 €. Tämä summa sisältää pakastimen kuljetuksen, liimapuulevyt, maalit, hyllynkannattimet, kulmaraudat, ruuvit, sähkötyöt ja sisustutilpehöörin. Lattialla olevat puiset laatikot ovat Ikeasta, hyllyllä olevat kannettomat rasiat Hog Kongin-jämälaarista. 

Aikaa kuiui hyllyjen maalaamiseen muutama tunti yhtenä iltana, asentamiseen sahauksineen ja muutamine rautakauppakeikkoineen päivä.

VINKKI:
Vanhassa talossa kaikki seinät tai lattiat eivät ole aina suorassa. Työ olisi ollut helpompaa, ja varsinkin nopeampaa, jos esim. hyllynkannakkeet olisi voinut ruuvata kiinni valmiiksi mittojen mukaan. Näin homma ei kuitenkaan onnistunut, vaan jokainen hylly kiinnitettiin seinään yksi kerrallaan avustajan (minä!) pidellessä hyllyä suorassa ja oikeassa kohdassa. Kärsimys kannatti!

Kevyt Feng shui -osuus:

Ruokakonttori sijaitsee talomme luoteisosassa. Alueen elementti on metalli ja se on auttavien ystävien ja matkustamisen alue talossamme. Metalli ravitsee vettä (mustat hyllyt), saa kasvua maaelementiltä (ruskea väri), mutta sen vihollinen on tuli. Vähän tulta tulee monista elintarvikepakkauksista, toivottavasti ei liikaa. Metalli itsessään on terveyttä ja vaurautta edistävä elementti ja sen väri on valkoinen, muoto pyöreä. Pakastin hoitaa väriosuuden, ehkäpä ruokaomerossa  säilytettävät tavarat sen pyöreän? Seinälle on vielä tulossa taidetta, pitää pohtia minkälaista: me tulemme tarvitsemaan ystäviemme apua ja haluamme vähän matkustellakin! Feng shuit siis kohdilleen. 

Jos sinulla on ideoita ruokakonttorin Feng shuin suhteen, kerro ne kommenteissa,
otan ne ilolla vastaan.





3 kommenttia:

  1. Oi voi, miten ihana! Ruokakonttori, maakellari! Kyllä huolellinen suunnittelu kannattaa, ja sen te osaatte. Että pitää huomioida skummappapullon korkit ja kaikki, jotta toteutus osuus kohdilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkkana saa olla :) Ruokakonttori on ihan mahtava bonus kun keittiö on oikeasti hurja pieni.

      Poista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!