keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Keittiösuunnitelma



Keittiö on varmasti se paikka, jossa autotallin ja säilytystilan lisäksi parhaiten näkyy elämäntyylin muuttuminen sitten 60-luvun. Esim. vuonna 1964 suomalaissa kotitalouksissa oli 578 000 jääkaappia, pakastimia vain 4000. (Lähde: Ruokatieto, Keittiön koneellistuminen 1900-luvulla)

Mitä penempi, sen huolellisemman suunnittelun se vaatii. Kuten pohjakuvasta näkyy, seinää ei ole metrikaupalla, olohuoneen vastaisella seinällä sitä on tasan kolme metriä ja siihen on saatava lieden ja pesualtaan lisäksi myös se nykyajan luksus: tiskikone. Kaipaan tiskikonetta kovasti, koska sen avulla pieni keittiö pysyy paljon siistimpänä kun likaiset astiat eivät odota tiskaajaa tiskipöydällä tai altaassa.

Olen aina ollut komposiittialtaiden ystävä. Ne on helppo pitää puhtaana, niiden ulkonäkö pysyy muuttumattomana, eivätkä ne kolise. Olen päätynyt kuitenkin teräksiseen tiskipöytään. Teräs on ainoa materiaali joka oikeasti kestää lähes mitä vain ja toisekseen se on "ajan hengen" mukainen. Terästasoja saa 3 m pitkinä ja niihin voi upottaa myös liesitason. Ilman korotusta oleva reuna on linjakas, eikä lyhyelle pätkälle tule eri materiaaleja, vaan yhtenäinen, helppohoitoinen taso. 

Kuvat Stala Oy ja Oras

Stalan F-Seitsikossa on kohtuullisen tilava allas, mutta myös  kaatoallas, joka on ihan ehdoton esim. silloin, kun käsin tiskattavia astioita on paljon: lasien lirut voi kaadella kaatoaltaaseen vaikka tiskialtaassa olisi vesi. Hanan valinta, Oras Optima, noudattelee vedinten muotokieltä. 


Alaovien musta mikrolaminaatti ei ole "ajan hengen" mukainen, mutta se on meidän makuumme. Näiden kahden vetimen välillä vielä pohditaan: ensimmäinen vaihtoehto olisi tietysti enemmän talon tyylin mukainen, todennäköisesti siihen päädytään. Yläkaapeista tulee valkoiset, vetimettömät ehkä kuitenkin. 

Kun tein remonttibudjettia ennen talon ostotarjouksen tekoa, kävin Keittiötukussa pyytämässä alustavan tarjouksen kalusteista ja kodinkoneista jotta tietäisin vähän missä mennään. Mies ei ollut kauhean innostunut lähtemään helteisenä heinäkuun päivänä ihmettelemään ovimalleja ja laminaattitasoja, mutta lupasin, että ei mene kauan. Eikä mennyt! Puolessa tunnissa keittiösuunnitelma oli piirretty koneelle ja materiaalit valittu. Myyjäkin taisi olla vähän ihmeissään mutta tyytyväinen: olimme perjantai-iltapäivän viimeiset asiakkaat ja nuori mies pelkäsi varmasti istuvansa kanssamme pitkän, pitkän tovin.

Jotkut asiat ovat tuosta ensimmäisestä suunnitelmasta muuttuneet, mutta eivät kovinkaan paljoa. Taso ja allas ovat vaihtuneet laminaatista ja komposiitista yhtenäiseen terästasoon, alarunkojen leveyksiä olen vähän muuttanut ja ylhäältä on lähtenyt yksi kaappi, tilalla avohyllyt. Oikealla oleva hyllykaappi on mitoitettu bokashi-kompostorille. Facebookissa on aiheelle oma ryhmänsäkin, epäkaupallinen Bokashi-kompostointi (riippumaton). Tervetuloa mukaan, jos aihe kiinnostaa!


Isot vetolaatikot ovat kalliimpia kuin hyllykomerot, mutta niiden avulla saadaan maksimaalisesti säilytystilaa. Liesitason alle kattilat ja paistinpannut yms., vasemmalle ruokailuvälineet ja usein käytettävät veitset, lastat ja kauhat, isompiin laatikoihin suuret puurohiutalepakkaukset ja muut usein käytettävät kuivaruoka-aineet. Avohyllyt löytyvät todennäköisesti Ikeasta, materiaaliksi on valikoitunut bambu.

Kuva Ikea (Kungsfors-sarja)

Kuva Savo

Minua ovat aina ahdistaneet liesikuvut ja -tuulettimet jotka ovat kiinni yläkaapeissa. Koska tilaa on vähän, toivoin löytäväni kapean liesituulettimen. Onhan tämäkin aika moderni, mutta kevyt, hauska ja tyylikäs, halkaisijaltaan vain 37 cm.


Välitila. Melkein yhtä vaikea valinta kuin lattiamateriaalien valinta... Olen pompotellut erilaisia vaihtoehtoja loputtomiin. Tämä laatta on ollut pitkään vahva suosikki. Laatta löytyy ainakin RTV:n valikoimista, hinta n. 30 € m2:


Päätin kuitenkin olla aika paljon tylsempi. Neliömäiset laatat ovat olleet yleisin seinälaattamalli 60-luvulla, tiiliskiviladonnalla siitäkin saa vähän mielenkiintoisemman, mutta ihan varmasti aikaa kestävän ja muotivirtauksista ja omista mielen ailahteluista riippumattoman. Peruslaatta on myös edullinen, eikä tarvitse miettiä kuinka suuren alan sillä laatoittaa. Keittiössä laatoitus tulee jatkumaan liesituulettimen ja avohyllyjen takana aina kattoon asti. Toivon, että saamme laatat laitettua mahdollisimman kapealla, tuskin havaittavalla saumalla.


Jos tilaa ja rahaa olisi rajattomasti, ottaisin mieluiten teräksisen suurtalouskeittiön ja kokonaan, lattiasta kattoon laatoitetut seinät. Koska kaikkia unelmia ei voi toteuttaa, teollista suurtalouskeittiötyyliä tuokoon ripauksen Ikean Rimforsa-työpöytä.


Saareke tulee matalalla (60 cm lattiasta) olevan ikkunan eteen ja siihen saa laitettua paljon keittössä tarvittavia astioita, kuivaruoka-aineita ja muuten hankalasti säilytettävät leikkuulaudat. Matalalla olevan ikkunan eteen olisi mielestäni hieman hassua laittaa kiintokaluste, luulen, että tämä irtokaluste näyttää siinä paremmalta ja luontevammalta.


Moni on olettanut että puramme keittiön ja ruokailutilan välisen seinän saadaksemme avaruutta. Kyllä se meilläkin mielessä kävi, mutta tilaa ei tulisi lisää ja kaikki keittiön sotkut näkyisivät suoraan illallispöytään. Keittiön puolelle jää tässä suunnitelmassa seinätilaa hyllylle johon saa kasveja, keittokirjoja ym. kivan näköistä tavaraa ja ruokailutilan puolella voin ripustaa seinälle vaikka taulun. Seinä siis jää.

Ikkunan ja saarekkeen vasemmalle puolelle, ulkoseinää vasten, mahtuu kalusteita 120 cm. Siihen saadaan korkea jääkaappi ja komero uunille ja mikrolle. Pakastin on ruokakonttorin puolella ja siihen voit käydä tutustumassa TÄÄLLÄ. Iso jääkaappi on suuri haaveeni. On helpompi syödä terveellisesti ja taloudellisesti, kun jääkaapissa on tilaa tilaa vieville vihanneksille ja hedelmille, eikä tarvitse joka päivä juosta kaupassa. Toivon myös, että suurempi tila helpottaa kaapin siistinä pysymistä ja kun tavarat ovat väljemmin, huonot ja/tai vanhentuneet elintarvikkeet on helpompi havaita ja laittaa tarvittaessa pois.

Lattiamateriaali on vielä auki. Ruokailutilan ja keittiön ovella lattiamateriaali vaihtuu, ja sillä samalla mennään sitten saunan eteisessä/kodinhoitohuoneessa, suihkussa ja saunassa. Ajatus jo on, mutta vielä pitää selvittää muutama juttu joista yksi on hinta.

Vaikka kaappeja ja laatikoita on aika vähän, uskon että saamme kaiken tarpeellisen mahtumaan, ruokakonttorin puolelle loput...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!