torstai 21. helmikuuta 2019

Wc ja feng shui, itä, elementti puu


Wc on feng shuin kannalta tärkeä paikka: siellä on viemäri, kaksikin. Moni yhtään feng shui-oppeihin perehtynyt tietää, että wc-istuimen kansi on pidettävä kiinni, jotta vauraus ja hyvinvointi eivät valuisi veden mukana viemäriin. Tunnollisimmat laittavat pesualtaan tulpankin paikoileen silloin, kun allasta ei käytetä. Tämä pätee kaikkiin vessoihin, sijaitsivatpa ne missä tahansa osassa taloa.
Jos wc on talon ulko-ovea vastapäätä, on uhkana, että ulko-ovesta tuleva hyvä energia luikahtaa suoraan viemäriin kiertämättä koko asuntoa. Jos wc on kodin keskiosassa, se vaikuttaa koko kodin feng suihin voimakkaasti: keskiosan pitäisi olla väljä ja koska se on maan aluetta, viemäriin valuva vesi vie siltä pois voimaa. Kaakkoisimmassa osassa sijaitseva wc on haasteellinen siksi, että kaakkoisosa on fengshuissa vaurauden aluetta ja jos ei ole tarkkana, vauraus valuu, kuten sanottua, viemäristä alas. 
Meillä wc sijatsee talon itäisessä osassa, 3-sektorilla. Se on perheen, suvun ja terveyden aluetta. Sen elementti on puu, värit vihreä ja ruskea. Tässäpä haastetta: vihreä tai ruskea eivät kuulu suosikkiväreihini, mutta ehkäpä asialle voi tehdä jotain siitä huolimatta.
Wc on siis perusväritykseltään valkoinen, valkoinen, valkoinen. "Piristystä" tuovat harmaa takaseinä ja mustanpuhuva lattia. Musta tuo tähän tilaan lisää vettä. Vesi ravitsee puuta, ja niinpä puun alueella olevassa kylpyhuoneessa puuenergialla on hyvät voimavarat, mutta täytyy sitä puutakin tuoda tilaan... Kasvit tekisivät sen, mutta mikäpä kasvi pimeässä viihtyisi. Ei yhtään mikään, paitsi silkkikasvi, ei sekään huono vaihtoehto. 


Onnekas on se, jonka wc:ssä tai kylpyhyoneessa on edes pieni ikkuna!

Jade toisi vihreää väriä. Sen uskotaan vetävän puoleensa ja vahvistavan positiivisia ominaisuuksia ja luovan harmoniaa, joka saa aikaan miellyttävän chi -energian virtauksen. Kiinalaiset antavat jadesta tehtyjä lahjoja hyville ystäville, koska jaden kivienergia rauhoittaa hermoja ja antaa omistajalleen myönteisiä voimia. Jadepatsas kelpaisi minulle oikein hyvin!


www.absoninc.com, 27 500 $. Ehkä tyydyn hieman pienempiin esineisiin... Niitä löytää lähempääkin, ei tarvitse Amerikkaan asti lähteä.
Hieman proosallisempi, mutta oikein miellyttävä tapa tuoda puuelementtiä wc-tilaan, on tietysti puinen istuinrengas. Biltemasta löytyy, vieläpä edulliseen hintaan. Meille voisi sopia tuo tummin versio. Jos altaan viereinen taso ja kaapin päällä oleva hylly olisivat samaa sävyä, wc saisi kaivattua pehmeyttä ja lämpöä. Samaa puuta voisi olla myös taulujen kehyksissä!

Kuvat Biltema
Ja vielä vähän kun olen katsellut "oikean värisiä" wc- ja kylpyhuonekuvia netistä, vihreä ja ruskea ovat alkaneet tuntua jo aivan siedettäviltä, jopa haluttavilta! olisiko aika päästää irti pelkästä mustasta, valkoisesta, teräksestä ja lasista?

Tässä muutamia kuvia inspiraatioksi:


Puiset rasiat ja telineet bambusta, puuvartiset harjat kivasti lasipurkissa (eihän niitä kukaan siis oikeasti käytä) ja ruskeat saippuat... Kyllä vain, ei yhtään höpsömpää!


Ja entäs sitten pellava... Huipputrendikäs, mutta ajaton. Fantastinen materiaali pyyhkeisiin - ja ruskea. Bambuhammasharjat ovat kauniita, vaikka oikeasti sähköhammasharjalla surauttelisikin hampaat puhtaaksi.
Ei sen ruskean ja vihreän tuominen wc-tilaan tunnu enää yhtään vaikealta!
Sijaitsipa mikä tahansa huone asuntosi tai talosi itäisessä osassa, puisilla huonekaluilla ja vihreällä värillä voi feng shuin mukaan lisätä asukkaiden terveyttä ja vaurautta ja parantaa perheen keskinäisiä suhteita. 
Puuelementin energia on ylöspäin suuntautuvaa, siksi esim. kookkaat, näyttävät viherkasvit ovat onnen omiaan lisäämään tilan puuenergiaa. Myös niillä jade-esineillä, puita tai metsää esittävillä tauluilla tai muilla puuesineillä sitä voi lisätä, varsinkin paikoissa, joissa viherkasvit eivät menesty.
VIHERKASVIVINKIT VARJOON
Idän puoleiset huoneet ovat usein suurimman osan päivästä hämäriä, ellei sitten etelän puoleisista ikkunoista tule tilaan valoa. Näissä hämärissä huoneissa viihtyvät kuitenkin yllättävän monet viherkasvit. Vähiten valoa tarvitsevat mm. erilaiset rönsyliljat, muratti, herttaköynnösvehka ja komeaviirivehka.

Itäiselle ikkunalle sopivat myös tuonenkielo, anopinkieli, palmuvehka, jättipeikonlehti, hopeaköynnös ja kultaköynnös. Ei ihme, että näitä viherkasveja, ainakin joku niistä, löytyy melkein jokaisesta suomalaisesta kodista tässä pitkien pimeiden kausien maassa.

Jos kaipaat tunnelman tai feng shuin takia viherkasveja ikkunalliseen kylpyhuoneeseen, nämä kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja. Ne eivät pidä paahteesta ja pärjäävät hyvin
niukallakin valolla, mutta nauttivat lämmöstä ja kosteudesta.

Jos makuuhuoneesi tai olohuoneesi sijaitsee kotisi itäosassa puun alueella, käytä sisustuksessa ainakin muutamaa puista kalustetta ja pehmeitä, vihertäviä sävyjä, jotka auttavat rentoutumaan. Jos vihreä ei kuulu varsinaisiin lempiväreihisi, koita löytää edes muutama tyyny tai torkkupeitto, jonka sävystä pidät. Näitäkin kuvia katsellessa vihreä alkoi tuntua ihan hyvältä vaihtoehdolta (mutta minulle ihan vain pieninä annoksina, kiitos!).


Erilaiset materiaalit ja struktuurit muuttavat vihreän värin luonnetta.


Vihreä voi olla yhtä hyvin hempeä tai pirtsakka, maanläheinen tai hyvinkin räiskyvä. Väri, tai värit, joihin se yhdistetään, vaikuttavat paljonkin lopputulokseen.  
Vihreä on luovuuden väri. Se rauhoittaa ja tasapainottaa, mutta antaa myös energiaa. Missä muualla sitä ihminen lataa akkujaan paremmin kuin vihreässä metsässä?
Havu, lime, vesi, oliivi, hiirenkorva, sammal, omena, pullo, myrkky, meri, jade, petrooli, lehmus, khaki, ruoho, metsä, laakerinlehti, pistaasi, herne, minttu, smaragdi - kaikki nämä sanat tuovat meille jokaiselle mieleen ihan tietyn vihreän sävyn. Kyllä tuosta valikoimasta luulisi löytyvän passeli joka makuun!

"Ihmissilmä kykenee erottelemaan noin kymmenen miljoonaa eri väriä, joista siis ehkä viitisen miljoonaa on erilaisia vihreitä. Evoluutiopsykologisesti, eli hihasta vetämällä, tämä voidaan selittää sillä, että sademetsässä, jossa esiapinamme elivät, on tärkeä erottaa vihreän sävyjä, jotta ympäristöstään saa ylipäänsä mitään selvää; huonolla vihernäöllä metsä olisi pelkkää vihreä huttua. Vaikkapa sinisen sävyjen erottamiseen ei ole vastaavaa tarvetta, koska sininen kukka nyt on kukka, eikä sitä tarvitse yleensä tunnistaa sinistä taustaa vasten. Vihreällä on siis ainakin viisi miljoonaa sävyä. Selviämisemme lajina on perustunut niiden erottamiseen toisistaan."


Lainaus Otso Kivekkään bloggauksesta "Vihreän viisi miljoonaa sävyä"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!