lauantai 16. helmikuuta 2019

Lattia - parkettia vai laminaattia?

Lattiaongelma ratkesi loppujen lopuksi ihan itsestään. Kauppareissulla nappasin
lehtihyllystä tarjouksessa olevan sisustuslehden, tulin kotiin, keitin kahvit,
istahdin alas... Ja siinä se oli.


Valmistajan kuva

Tarkettin "Lamin'art Manor Oak Classic" oli kaikkea mitä olin toivonut:
vaalea, kalanruoto ja kohtuuhintainen.

Koko syksyn ja talven juoksin kaikissa mahdollisissa kotikaupungistamme löytyvissä rautakaupoissa katselemassa lattioita. Tutustuin erilaisten lattioiden ominaisuuksiin, hyviin ja huonoihin puoliin, luin nettikeskusteluja "puolesta ja vastaan", googlailin hintoja ja ihmettelin, että miten se voi olla näin vaikeaa...

Jos menen jonkun muun kotiin, ei ole yhtään vaikeaa ehdottaa lattiamateriaalia tai väriä, mutta jostakin syystä se itselle valitseminen on niin vaikeaa. Nyt talossa on vaalea Saima-koivuparketti.  Se on vähän kulahtanut ja lakkauksessakin jokin on mennyt pikkuisen pieleen, mutta hiomalla siitä saisi kuin uuden. Vaan sitten on se MUTTA... Lattiat puretaan pois kreosoottisaneerauksen takia ja kaikki betonilaatasta ylöspäin menee uusiksi. Se on sinällään harmi, Saima olisi kelvannut kunnostettuna, ehkä valkolakattuna, meille ihan hyvin. 

Koska nollasta oltiin lähdössä, piti ensin miettiä materiaali ja väri.



Tumma kalanruotoparketti, olisiko mitään ihanampaa... Ei varmaankaan! Olohuoneen ikkunat alkavat matalalta, ihan kuten tuossa kuvassa, oikein hyvin pystyisin kuvittelemaan meille tummat parketit! Mutta olen realisti: en ole innokas siivoaja ja meillä on koira, joka juoksee sisään ja ulos monta kertaa päivässä.

Tummassa lattiassa näkyy kaikki. Aina ja koko ajan. Muistan parinkymmenen vuoden takaa graafikko Jori Svärdin kodin esittelyn jossain sisustuslehdessä, olisikohan ollut Avotakka. Lumoutuneena tuijotin kuvia kiiltävän mustaksi maalatusta lautalattiasta, mutta jo tuon ikäisenä ymmärsin, että joko Jori on intohimoinen moppaaja tai hänellä käy siivooja joka päivä puhdistamassa lattiat. Suomessa riesana on vielä usein matalalta paistava aurinko, joka armotta paljastaa lattioiden puhdisustarpeen. 

Tässä vaiheessa materiaaliksi oli valikoitunut aito parketti. Vinyylilankkulattiat oli hylätty siksi, että ne eivät mittasuhteiltaan mielestäni sovi pieneen taloomme. Leveät lankut, olivatpa mitä materiaalia tahansa, sopivat mielestäni parhaiten vähän suurempiin ja avarampiin tiloihin. Katselin siis aitoja kalanruotoparketteja ja totesin, että vaikka neliöitä ei kauheasti ole, hinta karkaa liian korkeaksi. Siirryin kartottamaan sauvaparketteja.


Olin tietysti vähän pettynyt. Kolmisauvaiset parketit eivät kuulu omiin suosikkeihini, mutta ajattelin, että kaikkea ei voi saada. Parkettien hintaerolla laatottaisimme etukuistit ja rakentaisimme ehkä terassinkin, josta mies haaveilee. No, uusi kierros kolmisauvaisten parkettien maailmaan. Kaikissa tuntui olevan jotain vikaa: liian punertava, liian vihertävä, liian umpeen valkolakattu, liian harmaa, liian sitä, liian tätä. Lopulta löytyi tuossa yllä olevassa kuvassa muistilapulle liimattu Kährsin Tammi Rime, neliöhinta 55 € paikkeilla. Näin siitä kerrottiin ja tuumasin että ok:

"Tammi Rime -parketissa on kaunis vaalea läpikuultava sävy, joka tasoittaa puun luonnollista värivaihtelua ja suodattaa hienovaraisesti lämpimiä tammen sävyjä. Harjauskäsittely korostaa kauniisti puun luontaista syykuviota. Ultramattalakkaus saa puun näyttämään ja tuntumaan käsittelemättömältä vasta hiotulta puulta antaen samalla lattialle silkinhimmeän, huomaamattoman ja kestävän suojan. Valoa heijastamaton pinta korostaa puumateriaalin kauneutta ja lattian pehmeää sävymaailmaa."

"Unelmakarttaan" alkoi kertyä tällaisia kuvia, kalanruotoparketin kaipuu ei 
sittenkään ollut hellittänyt:.


Huh. Asia loppuun käsitelty. Vaan ei. Kun suunnittelee ja pohtii remonttia, kaikilla ystävillä, tutuilla ja kylänmiehillä, Facebookin ryhmistä puhumattakaan, on mielipide sekä väreistä, että materiaaleista. Monet ylistivät parkettia materiaalina sen ajattomuuden ja luonnolisuuden takia. Myös sitä pidettiin etuna, että parketin voi myöhemmin kunnostaa hiomalla ja lakkaamalla uudelleen. (Kun valitsee parkettia, kannattaa ottaakin huomioon kuinka monta hiontakertaa parketti kestää, se näkyy suoraan neliöhinnassa.)

Laminaatin puolestapuhujat taas ylistivät laminaatin helppohoitoisuutta, helppoa asennusta, väri- ja sävyvalikoimaa, elämättömyyttä, huolettomuutta ja ennen kaikkea hintaa. Pitivät meitä aivan hulluina, että parketin ottaisimme. Minä taas olin itse sitä mieltä, että laminaatti on huijausta, tylsä ja kopiseva lattiapäällyste jonka ulkonäköön kuuluvat olennaisesti kosteuskuprut saumoissa. Sieluni silmin näin halvan, punaisen kirsikkalaminaatin lattioillamme ja olin ihan että EI IKINÄ!

Rautakauppakierroksillani yllätin itseni kuitenkin vilkuilemasta laminaatteja. Voi mitkä valikoimat, voi mitkä hinnat... Aiheesta keskusteltiin myös kotona. Voisiko se sittenkin olla laminaatti? Rehvakkaasti ilmoitin, että jos löytyy kalanruotokuvio, niin olkoot! Ja taas alkoi armoton googlailu. Kalanruotolaminaatti, mission impossible?


Tässä kohtaa lienee trendejä ja muoteja kiittäminen. Kalanruoto näyttää olevan kovin suosittu, myös laatoituksissa, ja tämän ovat tietysti myös laminaatin valmistajat hoksanneet.


Yllättävän läheltä löytyikin sitten nimittäin ensimmäinen vaihtoehto: K-Rauta, hinta n. 25 €/m2. Terassin laudat muuttuivat mielessäni tummanharmaiksi komposiittilaudoiksi ja päätin antaa laminaatille mahdollisuuden.  Cello Hailuotoa siis ihmettelemään livenä.

Voi pettymysten pettymys. Sinänsä ihan kaunis, mutta meidän makuumme hieman tunkkainen. Cellon laminaateista löytyy myös Cello Tammi tumma, harmaa versio, mutta sekään ei tuntunut oikealta.
Vihdoin viimein löytyi sitten tämä. 



Tarkettin "Lamin'art Manor Oak Classic" , hinta n. 30 €/m2

Mallipalaa on pyöritelty ympäri huushollia ja sitä on katseltu eri valaistuksissa. Sävy ei juurikaan muutu, laminaatissa on kaunis, puhdas sävy. Kun hehkuttelin oikean laminaatin löytymistä Facebookin sisustusryhmässä, löytyi muitakin tyytyväisiä. Kuvassa näkyy myös nykyinen, ehkä parikymmentä vuotta vanha koivuinen Saima.

VINKKI:
Kun remontoit omaa kotiasi, mieti mikä sinulle itsellesi on tärkeintä. Jollekin se on materiaalin ulkonäkö,
jollekin hinta, jollekin joku muu. Meille tärkeintä oli ulkonäön lisäksi
tietysti myös hinta: koska asuintilat ovat suorassa yhteydessä toisiinsa, halusimme
kaikkien huoneiden lattian olevan samaa materiaalia. Neliöitä on onneksi
vain n. 70, eli vaikka tämä laminaatti on melko hintava moniin muihin verrattuna,
pystymme siihen investoimaan.

LISÄYS:
Suurempaan tilaan sopiva "kalanruotoparketti" isosta vinyylilankusta





3 kommenttia:

  1. Tämä on monille rakentajille ja remontoijille mietinnän paikka, tehdäkö parketin asennus vai laminaatin asennus. Hyviä vinkkejä aiheeseen liittyen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä! Meillä on juurikin pintamateriaalit mietinnässä, kovasti olemme harkinneet tammi lattialautaa. Erittäin vaikea valinta kokonaisuudessaan. Meille myös ulkonäön lisäksi tärkeää on tottakai hinta ja myöskin kestävyys. Itse myös kokosin tuollaista unelmakarttaa. Mielestäni siitä oli kovasti apua. Toki, mistä sitä tietää kuinka monta kertaa mieli vielä ehtii muuttua. Kaunis tuo teidän valitsema lattia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pia! Olen edelleen tyytyväinen lattiavalintaan :)

      Poista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!