lauantai 14. maaliskuuta 2020

Olohuoneen ikkunaseinä, baguan sektorit 3,4 ja 9



3 ja 4 ovat puun alueita ja niiden vuorokaudenaika ajoittuu aamuun ja aamupäivään.
9 on tulta, sen vuorokaudenaika on keskipäivä.

Olohuoneessamme on lähes viisi metriä valoisaa ikkunaseinää. Ikkunat ylettyvät melkein lattiasta kattoon. Kun vesikiertoiset patterit poistettiin ja laitettiin lattialämmitys, ikkunoiden alle oli mahdollista rakentaa "yhden kirjan kirjahylly" joka toimii myös ikkunalautana. (Nyt tekisin siitä 10 cm syvemmän, 40 senttisen.)

Näkymä etelään.


Aloitetaan kolmoselta, perhe ja terveys.

Tästä nurkasta tuli oikeastaan myös "vaurausnurkkaus". Olin jo ennen remonttia pohtinut mitä tehdä tuolla syvennyksellä. Lukunurkkausta sinne ei mahdu, kirjahyllyn olisi voinut laittaa, mutta koska myös ikkunalauta oli suunnitelmissa, ei sekään tuntunut hyvältä ajatukselta. Kun istuu sohvalla (alueella 5), ikkunasta näkee etuovelle ja halusin säilyttää tämän näköyhteyden, ei mitään peittävääkään siis.

Sitten muistin, että varastossa on yleisestä tyylistämme poikkeavia juttuja: kultakehyksiset kynttilälampetti, valokuvakehys ja peili. Niillehän tyhjä seinä olisi mitä mainioin! Baguaan tutustuttuani harmitti tietysti se, että vaurausalue liippaa vain läheltä... Mikä neuvoksi?

Fengshui-arkkitehti Kristiina Mäntysen tekstejä luettuani arvelin, että paikka on sittenkin ihan ok näille kultaisille esineille: "Käytän suunnittelussa vähintään 15 asteen tarkkuuksia." www.fengshuiarkkitehti.fi 

Jos 15 asteen tarkkuus kelpaa pitkän linjan fengshuiarkkitehdille, kelpaa se myös minulle!


Oikealla on siis ikkuna ja vasemmalla mustaksi maalattu sivuseinä. Musta seinä liittyy tv:n sijoitteluun, sen syvennys näkyykin kuvassa, mutta tälle alueelle väri sopii: vesi ruokkii puuta. Lisäksi seinänpätkä on pystysuora suorakaide (puu).


Jukkapalmun terävät lehdet eivät sovi alueelle. Se vaihtaa paikkaa tulen alueelle ja tähän tulee jotain pyöreämpilehtistä... Puistokultapalmu ei myöskään ole omalla paikallaan, se on joulukuusta lähtien ollut saamassa valohoitoa, sen paikka on normaalisti sisemmällä huoneessa.


Voiko olla täydellisempää valokuvakehystä puun alueelle! Kirpparilöydössä on lintuja, tammenoksia, pieni linnunpesäkin. Ja kehyksissä kuva rakkaasta, jo edesmenneestä, perheenjäsenestä.

Varsinasella vaurausalueella kirjahyllyssä on kirjoja jotka liittyvät sekä perheeseen, että vaurauteen. Isoisäni ei jaksa enää lukea, olen saanut hänen upeat shampanja -kirjansa. 

Tason päällä hymyilee iloinen Buddha rahasäkkinsä kanssa.

Olen löytänyt patsaan kirpparilta vuosia sitten. Värit, ilme, ja erityisesti musta helminauha, hurmasivat minut täysin. Buddha on ollut kesiä "puutarhatonttuna", talvet sisällä, mutta vasta nyt se tuntuu löytäneen oman paikkansa.

Rahapuu on vielä onnettoman pieni, ja sen kyllä kukkarossa huomaa! Lisää on tulossa, toivottavasti määrä korvaa hieman kokoa...

Buddhan vierellä on myös toinen, vähän hassu kirpparilöytö. Tuhkis.

Tässä esineessä oli myös jotain vastustamatonta. Vaikka meillä ei sisällä tupakoida, on sillekin käyttöä: tuhkakuppi toimii kynttilöiden sytytyksessä käytettyjen tulitikujen välisijoituspaikkana. Pienestä koostaan huolimatta se sisältää aika montaa elementtiä: maata (muoto, väri, materiaali), vettä (musta), puuta (kasviaihe), ehkä rippusen tultakin (koristekuvioiden terävät muodot).

Baguan sektorilla 4, ikkunaseinän keskivaiheilla, on tällä hetkellä lisää kasveja saamassa aurinkoa. Juorun alut ovat ruokailutilasta, rönsylilja eteisaulasta. Kunhan päivät pitenevät ja valo lisääntyy, ne muuttavat taas omille paikoilleen ja tähän toivon löytäväni paahdetta kestäviä uusia viherkasveja. Paikka on haasteellinen. Kaakon ja etelän suuntaan antavalle ikkunalle paistaa aurinko aamupäivästä pitkälle iltapäivään.

Tason alla olevissa koreissa (muoto maata, väri vettä) on piilossa pelikortteja, lämpökynttilöitä ja muuta pikkusälää.

Seuraavaksi hyllyllä onkin varsinainen aarre. 

Beatles -kirja oli lapsuuteni lempilukemistoa, hiljattain sain sen äidiltä tänne omaan kotiini.

Vaikka fengshui ei suosi kaktuksia, en taida pienestä kokoelmastani luopua. Nämä pikkuiset odottavat pääsyä oikeisiin ruukkuihin, talven ovat muoviruukuissaan kituutelleet.

Olen etsinyt suorakaiteen muotoista punasaviastiaa, johon voisin istuttaa ne ryhmäksi, mutta vielä ei ole osunut kohdalle. Kaktukset ovat tasolla puun ja tulen rajamailla. Ne taitavat olla ainoa huonekasvilaji, joka kestää paahteen ja lämmön tässä kohtaa.

Ikkunan edessä olevat rottinkituolit ovat tietysti oivalliset istuimet puun alueelle.

Perheemme elävä tulielementti tykkää nukkua niissä mikäli sohvalta tulee lähtö, ja onhan rottinkisäleiden välistä hyvä tarkkailla myö lintulaudan elämää. Talvella, orapihlaja-aidan ollessa lehdetön, pystyy vahtimaan myös naapuria...

Päivällä, auringon paistaessa, tämä paikka on kuuma. Todella kuuma. Kun ilta pimenee, ulkoa ei näy juuri mitään. Tuttavaamme lainatakseni:

"Ihan kuin olisi illalla laivalla, avomerellä".

Vettä samettityynyn muodossa:

Sitten tullaan tulen, eli menestyksen ja maineen sektorille. Tulta värinä ja kuvana:

Tämä alue on valoisuutensa takia melko ylikorostunut. Metallia on paljon valkoisena värinä, mutta tulielementit puolestaan hillitsevät sitä. 

Puu, eli kasvit, ruokkivat tulta. Koska tulta ja sitä ruokkiviakin elementtejä on paljon, tarvitaan tänne myös vettä. Tason alla on lähinnä miehen työhön liittyvää kirjallisuutta.

Lokeron toiseen laitaan on sijoitettu mustakantiset aiheeseen liittyvät.


Tason päällä on minun yhteen työhöni liittyvä symboli, hevonen.

Punainen maljakko on miehen lapsuudenkodista. Aika raju. Tulen lisäksi se edustaa vettä (lasi).

Aluksi ajattelin että tämä nurkkaus ei ole hyvä paikka metallirunkoiselle, mustalle, lasihyllylliselle hyllykölle, mutta kyllä se itseasiassa on. (Ja tähän se olisi laitettu vaikka ei niin hyvä olisi ollutkaan...)


Musta väri ja lasi tuovat vesielementtiä tähän kovin metalliseen, tuliseen ja puiseen nurkkaan. Hyllyillä vaihtelevia kokoelmia.

Kello ei toimi, lasikin on haljennut, mutta

kaikki ei aina voi olla ihan "fengshui".

Eikä tarvitse.

Ihmeellisen ihana mehikasvi. Ja lentävien tähtien vaikutuksen tasaamiseen tarkoitettu suola-vesiastia. Tuntuu toimivan.


Mennään vielä vähän tuolle yhdelle seinustalle. Musta nahkasohva sijoittuu kahdelle baguan sektorille: tulen (9) ja maan (5) alueelle. Ihan rajoilla ollaan myös 2-sektorin (maa, parisuhde) kanssa. 

Muodoltaan se edustaa maata, väriltään vettä, materiaaliltaan tulta. Maa ja vesi lienevät kuitenkin ne hallitsevimmat elementit tässä tapauksessa.

Parisuhdealue puuttuu kotimme sisätiloista kokonaan, mutta sohva, jolla vietämme aikaa yhdessä, korjaa tilannetta jonkin verran. Eiköhän tämä määrä vettä hillinne tulta?

Koska vesi puolestaan on huono elementti maan alueelle, tälle sektorille tarvitaan korjauksia. Kuvassa näkyvä torkkupeitto on jo pieni yritys siihen suuntaan, mutta pellavan värisiä pikkutyynyjä on nyt etsinnässä.


Neliönmuotoisen (maa) valaisimen laitoin tuolle ulkoseinälle korvaamaan puuttuvaa 2-sektoria. Valaisimen suunnittelin ja funtsin ihan itse ja miehen kanssa yhdessä ripustimme sen seinälle käden käänteessä, ilman sanaharkkaa tai riitaa... (Toimii?)

Valaisimen vaiheista voit lukea lisää bloggauksesta "DIY Seinävalaisin suuren maailman tyyliin".

Tietoa fengshuista olen hakenut internetistä. Suomenkielisinä tietolähteinäni ovat toimineet mm. Riikka Pöntysen, Hannupekka Huovilaisen ja Energiakeskus Indigon sivustot. Englanninkielistä materiaalia netistä löytyy myös pilvin pimein...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!