tiistai 3. maaliskuuta 2020

Karkauspäivän blini-illallinen


Blinidinnerit on pidettävä helmikuussa, maaliskuussa syödään jo jotain ihan muuta (parsaa...). Onneksi oli karkauspäivä, ehdittiin!

Boris Kustodijev: Maslenitsa (1919)

Mutta mitä me oikein söimme ja miksi juuri helmikuussa?... Wikipedia avuksi:

"Blinit (ven. блины), eli linnit, ovat alkuperältään venäläisiä, suolaisia ohukaisia. Blinit syödään useimmiten voisulan tai smetanan kanssa. Lisukkeena tarjoillaan hienonnettua sipulia ja mätiä tai kaviaaria. Sana blini on muotoutunut sanasta mlin, joka tarkoittaa myllyä. 

Blinit ovat helmikuussa järjestettävän maslenitsa-viikon pääruokalaji. Maslenitsa on venäläinen juhla, jonka nimen alkuperä johtuu voista,

масло, maslo

ja jonka alkuperä on pakanallisissa ajoissa. Maslenitsaa vietetään seitsemännellä viikolla ennen pääsiäistä, juuri ennen kristittyjen suurta paastoa, ja se vastaa suomalaista laskiaista.  Slaavilaisessa muinaisuskossa maslenitsaa vastasi talven loppumisen ja auringon juhla."


"Blinien sanotaan symboloivan aurinkoa ja ne on omistettu muinaiselle slaavijumalalle, Jarilolle, kasvillisuuden, hedelmällisyyden ja kevään jumalalle. Jarilo yhdistettiin myös sodankäyntiin ja sadonkorjuuseen. Hänen uskottiin kuolevan ja syntyvän uudelleen joka vuosi. Tämä myyttinen syklinen elämä noudatti kasvien vuotuista kiertoa siemenistä kuihtumiseen talven tullessa."

Jarilo on slaavien ylijumalan ja ukkosen jumalan Perunin poika.

Kevään kunniaksi pöydässä oli keltaisia tulppaaneja.


Näyttävä ja hieno tapa aloittaa blini-illallinen on tuoda ensimmäinen annos pöytään valmiiksi lautaselle aseteltuna.

Siianmätiä, sipulia, smetanaa. Tällä voisi elää... Muut lisukkeet odottivat valmiina pöydässä.

Kylmäsavulohimousse, leväkaviaari, venäläiset hapankurkut, sienisalaatti. Tämä lisukkeiden määrä riitti neljälle, blinit ovat täyttä tavaraa.

Venäläiset kurkut smetanan ja hunajan kanssa ovat aivan vertaansa vailla oleva herkku. Vaikka yhdistelmä voi kuulostaakin hieman omituiselta, kannattaa kokeilla.

Saatavissa ainakin Citymarketeista. 

Hunajaostoksilla ollessani törmäsin tällaiseen hunajapurkkiin. Vähän tyyriimpää, mutta kivan näköinen purkki joka kelpasi katettuun pöytään sellaisenaan.

Ruokajuomaksi blinien kanssa sopii olut tai valkoviini. Koska blinit ovat rasvaisia ja niiden kanssa tarjotaan usein myös raakaa sipulia, kannattaa valita

hapokas, kuiva viini.

Raikkaus, hapokkuus ja hedelmäisys leikkaavat rasvaista suutuntumaa. Alsacen alueen viinit ovat varma valinta. Meillä nautittiin kuohuviiniä koko aterian ajan. Bestheim maisteltiin kokatessa, Gratin & Meyer blinien kanssa.

Bestheim Grand Prestige Crémant d'Alsace Brut 2014  (linkki Alkon sivulle)
Erittäin kuiva, hapokas, kypsän klementiininen, keltaluumuinen, limettinen, pähkinäinen, hennon paahteinen. 19.98 €.

Gratien & Meyer Crémant de Loire Brut (linkki Alkon sivulle)
Erittäin kuiva, hapokas, viheromenainen, sitruunainen, keltaluumuinen, hennon mantelinen, kevyen mausteinen. 13.98 €.

Juontijärjestys meni aivan oikein. Gratien & Meyer sopi varmasti paremmin blinien kanssa kuin vähän kirpsakampi Bestheim. Molemmat ovat erinomaisia kuohuviinejä, mutta G & M:ssä on huomattavasti parempi hinta/laatusuhde. (Ainakin meidän neljän mielestä, mutta makuasia sekin.)

Jälkiruoaksi nautimme äitini tekemää rommiruukkua ja jäätelöä, hänen tekemäänsä luumulikööriä (jossa ihana kiven aromi) ja pienet espressot.



Kutsuilta jää yleensä ruokaa yli, niin kävi nytkin. Ei hätää! Aamulla paistoin tattarijauhoista tehtyjä, ohuita lettuja. Tavallisesta lettutaikinasta poiketen käytin kananmunia tuplamäärän,  jauhoja normaalia vähemmän. Kermaviilipurkista löytyi vähän happamuuttakin taikinaan.

Ajan ja vaivan säästämiseksi paistoin taikinasta ihan tavallisia, isoja lettuja. Oikein kelvollinen brunssi näistä aineksista syntyikin:

Ei niin juhlallista, mutta maistuvaa...

VINKIT:
  • Tee blinitaikina edellisenä päivänä lähes valmiiksi. Ohjeessa neuvotaan seisottamaan vielä hieman keskeneräistä taikinaa muutama tunti tai pidempään, mutta yön yli seisseen taikinan maku ja koostumus on parhaimmillaan. Tattarijauholaatikon kyljestä löytyy erinomainen ohje, tässä sama ohje netistä: Viljatuotteen bliniresepti
  • Käytä paistamiseen valurautapannua ja voita.
  • Paista blinit miedolla lämmöllä jotta ne ehtivät kypsyä kunnolla. Aivan kuten lettuja paistaessa, voin pitää kuitenkin antaa ruskistua ja pannun kuumeta rauhassa ennen taikinan kaatamista pannulle.
  • Blineistä voi tehdä ohuita tai paksuja, makuasia.
  • Täytteet voivat olla myös makeita, esim. lakkahillo ja paksu, hyvin valutettu luonnonjogurtti käyvät hyvin.
  • Blinit säilyvät kuumina ja rapsakoina tarjoiluun asti uuniritilällä, lämpöä 100 ° C.
  • Pelkästä tattarijauhosta tehdyt blinit ovat gluteenittomia, eli ne sopivat myös keliaakikoille.

хороший аппетит!

eli: hyvää ruokahalua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!