perjantai 14. elokuuta 2020

Autotalli lämpimäksi - uusi seinä

Komanneksi viimeinen rakennusprojekti tälle kesälle.

Mutta ehkä se tärkein.

Vanha autotallin ovi oli lämmöneristyskyvyltään melko heikko, eikä se mennyt enää kunnolla kiinni uuden lattian valamisen jälkeen. Tämä remontti tehtiin viime vuonna ja jos valuhommat tai lattialämmitysasiat kiinnostavat, projektista voi lukea bologgauksesta Autotallin lattialämmitys, lattian valu pikatasoitteella.

Koska talli on talon takaosassa ja melko peini nykyautojen autotalliksi, siitä ajateltiin tehtävän varasto- ja työhuonetilaa. Viime talvi oli leuto, eikä autotallissa mahtunut tekemään muuta kuin varastoimaan röykkiöittäin tavaraa, eli sen lämpö pidettiin hyvin alhaisena, eikä sen plussan puolella pitämisestä aiheutunut sen kummempia kuluja, mutta tulee varmasti taas kylmiä talviakin, eli aukko oli saatava umpeen ja lämpöeristettyä.

Aamulla kun lähdin töihin, näytti vielä tältä:


Valitettavasti en ollut paikalla kun vanha ovi purettiin pois ja muutenkin olen vältellyt tämän kohdan kuvaamista - yhtään varsinaista kuvaa vanhasta ovesta ei löytynyt arkistojen kätköistä, mutta tuosta yllä olevasta kuvasta näkee suurin piirtein minkä näköinen se oli.

Kun tulin kotiin, näky oli tällainen:  

Seinän rakentaminen jouduttiin aloittamaan vanhan patin pois piikkaamisella. Tilalle tehtiin sokkeli pikatasoitteella ja tuohon tallin puolella olevaan "alamäkeen" valetaan vielä tasainen lattiaosuus.

Valuhomma ei kummoinen ollut ja muotiksi löytyi talon takaa vanhaa aitalautaa. Pikatasoite kuivuu hurjan nopeasti, mutta tämän annettiin kuivua varmuuden vuoksi yön yli. Kuivumista odotellessa tehtiin muita hommia.

Uuden seinän koolaus tehtiin vanhoihin karmeihin. Ideana oli, että päädyn ulkonäkö säilyy suunnilleen entisenlaisena, eikä vanhaa oviaukkoa ollut tarkoitus naamioida. Päätös helpotti tietysti myös puutavaran hankkimista: vanhaa seinälaudoitusta vastaavaa uutta puutavaraa olisi ollut todella vaikea löytää valmiina kaupasta.

Tässä vaiheessa mietittiin vielä kerran tulisiko seinään kuitenkin ikkuna, mutta päädyimme alkuperäiseen ajatukseen:

seinä saa näyttää ovelta.

Eristeeksi laitettiin 10 cm Finnfoamia jota oli jäänyt sopivasti yli kylpyhuoneen ulkoseinäremontista.

Vanha ovi oli sisäpuolelta todella kaunis. Sitäkin pähkittiin olisiko vanerin ja kehyslaudat saanut kierrätettyä uudeksi sisäseinän pinnaksi, mutta projekti tuntui työläältä ja hitaalta, eikä lopputuloskaan välttämättä olisi ollut toivotunlainen.

Vain kahva puuttuu... 

Paneeliksi valitsimme pohjamaalatun paneelin. Se saa odottaa varsinaista maalausta ensi kesään, jolloin olisi tarkoitus maalata koko talo.

Maalamisen yhteydessä seinän panelointi saa vielä listoituksen ja ulkonäkö tulee muistuttamaan vielä enemmän vanhaa ovea.


Sisäpuolelle laitettiin OSB-levyä. Edullinen ja vallan mainio materiaali varaston seinään.



Harakka-kyltti on itse suunnittelemani ja sen alkuperäinen paikka oli myymälän kylttinä vanhan talon seinällä. On sitä yritetty ostaakin, mutta en ole raaskinut, enkä halunnut, luopua siitä. Nyt löysi paikkansa tässäkin kodissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!