tiistai 2. heinäkuuta 2019

Ensimmäinen kesäkuu


Kesäkuun kukkijoita ei vielä montaakaan puutarhassa ole.



Saksankurjenmiekka (Iris Germanica) 'Ice Queen' on tehnyt tähän samaan kukkavarteen jo yhdeksän kukkaa. Näyttää viihtyvän penkissä, johon paahtaa aurinko koko päivän.

Iris Pumilaa löytyy sitruunankeltaisen lisäksi myös tumman musteensinisenä.

Kyläkurjenpolvi (Geranium pratense) 'Dark Reiter', viihtyy puolivarjossa ja melko kosteassa maassa. Kuivassa se jää kitukasvuiseksi. Sen lehdet ovat aluksi vihertävät, mutta muuttuvat tumman violeteiksi. Kukka on sähäkän sininen.

Akileijat (Aquilegia) ovat pihan vanhoja kasveja, eikä minulla ole lajikkeista tietoa. Tämä tumman violetti kaunokainen teki kukkansa metrin korkeuteen.

Kiinanpioni (Paeonia lactiflora) 'Sarah Bernhardt' on pioniklassikko, joka löytyy useimman pionien ystävän puutahasta. Siirsin pionin viime syksynä, mutta teki siitä huolimatta yhden kukan. Sen kaverina on penkissä kiinanpioni Eden´s Perfume, mutta siihen ei taida tänä vuonna kukkia tulla. Pionit eivät pidä siirtämisestä, mutta elo-syyskuu on parasta aikaa jos toimenpiteeseen on pakko ryhtyä. Toivottavasti Eden´s Perfume toipuu traumatisoivasta kokemuksestaan ja saamme nauttia sen kukista ensi vuonna.

Neilikkaruusu, todennäköisesti Rosa ’F. J. Grootendorst’, on pihan alkuperäisiä asukkeja.

Punasavisilla kukkaruukuilla saa pihaan kivaa ilmettä vaikka niissä ei mitään kasvaisikaan. ???

Osa viherkasveista oli aika huonossa hapessa muutaman kuukauden autotallikuurin jälkeen, mutta nyt saavat nekin valoa ja happea!

Juhannuksen jälkeen kannattaa koluta halpahallien puutarhamyymälät. Kaikki myydään pilkkahinnalla pois koska kukaan ei ehdi hoitaa kasveja.

Kotona alekasvit pääsivät paljuun kylpyyn orapihlaja-aidan varjoon laattapinojen ja raksaimurin naapureiksi.

Telan vartta mentiin ostamaan, tämän kanssa tultiin kotiin... Portti ei johda mihinkään, mutta sen luokse johtaa polku. Alle tulee mietiskelytuoli ja köynnöshortensia istutetaan kiipeilemään sitä pitkin. Portin alta on kiva näkymä puutarhaan. Kun arvelin, että portti on ehkä vähän turhan arvokas (129 €) sinne pihan perälle, totesi mies: "kaikki puutarhan alueet ovat yhtä arvokkaita." Okei.

Rytöä ja rikkaruohoa riittää, odottaa katetta... Onneksi Facebookin kirppareilta tekee joskus löytöjä:

2 metriä leveästä rullasta riittää katetta aika moneen paikkaan...








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!