keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Remontti etenee: Wesiklosetti



Ensimmäiset vesiklosetit rakennettiin Helsingin silloisen kaupungin lähellä sijaitsevaan Lapinlahden keskuslaitokseen eli mielisairaalaan, joka avattiin vuonna 1841.
Lähde: Achté, K.: 150 vuotta psykiatriaa. Lapinlahden sairaalan historia 1841-1991

"Ensimmäiset saniteettituotteet eivät vielä edellyttäneet vesijohtoliitäntää, mutta kun Helsinkiin valmistui kunnallinen vesilaitos 1888, kaupunki antoi luvan asentaa asuntoihin vesiklosetteja. Vuonna 1910 jo joka kolmannessa helsinkiläisasunnossa oli vesiklosetti."


Tästä lähdettiin. Kuukausi ilman vessaa on pitkä aika. Kokeilkaa vaikka! Kaikki purettiin laattaa myöten. No, seinät jätettiin.

Olin tilannut vessanpöntön jo talvella. Tuntui aika hienolta kun teline pultattiin lattiaan ja härvelille tehtiin oma kotelo. Päädyimme seinävessaan mm. tilan ahtauden takia. Tyhjä lattiatila antaa avaruuden, tai no, "tilan" tuntua, helpottaa siivousta ja koteloinnin päälle saa fiksusti säilytystilaa. 

Laatoittaminen aloitettiin kahteen kertaan: tiililadonta meinasi unohtua! Onneksi olin paikalla; olisi harmittanut aika paljon jos olisi tullut se tavallinen ladonta kun laatta itsessään on vähän tylsä ja tavallinen 20x20 valkoinen.

Lattialämmityselementtien asentamisen jälkeen pääsivät putkimiehet hommiin. Bideesuihkun paikka päätetään lopullisesti sitten kun tiedetään, mitä altaan oikealle puolelle loppujen lopuksi tulee.

Kun poikani näki alumiinilattian, hän ehdotti, että laitettaisiin päälle vain pleksi, on kuulemma niin upea. Pojan poika 5 v ehdotti samaa... Taidetaan olla sen verran tylsiä, että kyllä siihen laatta tulee.

Kyllä se on kuulkaa ihan mahtavaa kun voi käydä kotona vessassa ja huuhtaista pölyrätinkin lavuaarissa.

Monissa perheissä kinastellaan siitä, miten päin vessapaperirulla laitetaan telineeseen. Meillä ei ole tarvinnut aiheesta kinata, mutta patenttihakemuksessa vuodelta 1892 asia on havainnollistettu oikein kuvan kera. Luotan täysin patentin hakijan, Elisha Morganin, näkemykseen aiheesta ja tästä taulusta sen voi halutessaan tarkistaa vaikka jokaisella vessakäynnillä.


Kiva siitä tulee. Ehkä jopa "nätti".






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!