lauantai 27. heinäkuuta 2019

No löytyihän sitä märkää osa II - kuivatus



Tähän mennessä tapahtunut, osa I: No löytyihän sitä märkää...

Kun talosta löytyy märkää, se poistetaan, kuivataan ja ruvetaan laittamaan uutta tilalle.

Tämä oli oikeastaan aika inspiroiva hetki. Alhaalta tuleva valo! Leikilläni sanoin, että tehdään siihen ikkuna! Jalostuneempi idea oli tehdä korkea, kapea ikkuna pesuhuoneen puolelle mahdollisimman kauas suihkusta, mutta loistava ajatukseni torpattiin.

Ikkunan karmit menevät kuulemma pilalle kosteassa (alumiini?), vanhoista ikkunoista on hyvä tuulettaa (avattava, uusi ikkuna?), ikkuna on suihkutilassa hankala pitää puhtaana (onhan niitä lasisia suihkuseinämiäkin ja todennäköisimmin se olen minä, joka sitä olisi puhdistanut. Kun lattiaan päätettiin laittaa mustat laatat, kukaan ei mu
rehtinut niihin kertyviä kalkkisaostumia.)

Kevyesti harmittaa, että en pitänyt päätäni. Uusi ikkuna olisi maksanut vähän päälle 200 €, seinässä on jo valmiiksi reikä, naapuriin ei näy koska siellä on melkein kaksi metriä korkea orapihlaja-aita ja ikkunan eteen olisi voinut istuttaa jotain ikivihreää, joka olisi tuonut ylellisen elementin suihkuhuoneeseen. Mutta kaikesta ei jaksa vääntää, yllättävän monista asioista omassa kodissaan saa näköjään vääntää kuitenkin "ulkopuolisten" kanssa...

NEUVO:
Jos sinulla on visio ja näkemys jostakin sisustusratkaisusta tai muusta remonttiin liittyvästä, usko siihen ja pidä pääsi. Älä anna sähkömiehen määritellä valaisinvalintoja tai esim. lampun korkeutta ruokapöydästä. Älä anna putkimiehen tai laatoittajan valita kotiisi jotain tavallista,tylsää tai väärän tyylistä sillä verukkeella että "ei näin ole ikinä tehty", "ei tämä ole hyvän näköinen" tai "en kyllä itselleni laittaisi". Ihan varmasti on joskus näin tehty, on se hyvän näköinen, et itsellesi teekkään.

Kaikki nuo ovat huonoja tekosyitä sille, että sinun pitäisi luopua omasta jutustasi. Jostain syystä he eivät kuitenkaan ole sisustussuunnittelijoita, arkkitehtejä tai esine- ja huonekaumuotoilijoita, vaan putkimiehiä, sähkömiehiä, laatoittajia ja kirvesmiehiä. Ei sisustussuunnittelijakaan lähde putkihommia tekemään. Tai voihan sitä yrittää, reaktio ja lopputulos on varmasti kaikkien arvattavissa...

Kaikkien alojen ihmisiä tarvitaan, enkä dissaa mitään ammattikuntaa, mutta "suutari pysyköön lestissään", "sen lauluja laulat kenen leipää syöt" ja "oma koti kullan kallis". Kullan kallis on myös puhelimeen vastaava, sovitusti paikalle tuleva, asianasa osaava rakennusalan ammattilainen, jota ilman visiosi ja haaveesi eivät toteudu. Toisaalta: mihin tarvitaan ammattiatitoa ja kokemusta jos ei ole haasteita tai ketään, joka olisi projektit suunnitellut?

Usein sanotaan myös, että "ei pysty". Yleensä kyllä pystyy, mutta se voi vaatia hieman enemmän vaivannäköä ja kenties jopa ajattelutyötä. Pro-tyypit ottavat haasteen vastaan ja useimmiten keksivät keinon.

Vaikka minä joudunkin täällä meillä välillä "kinaamaan" valinnoista ja ratkaisuista, täytyy sanoa, että kun kinasteluvaihe on ohi, priimaa pukkaa ja hyvällä aikataululla! Toki kokeneen remonttimiehen neuvoja kannattaa kuunnella. Heillä voi olla parempia ehdotuksia liittyen esim. toteutukseen, materiaaleihin jne., sellaisia ajatuksia ja sellaista tietoa jota itse ei ole tullut ajatelleeksi tai ei tiedä. Silloin lopputulos on vielä parempi.




























Pesuhuoneen lattiaa on nyt siis piikattu ja kuivatettu muutamien päivien (ja öiden) ajan. Laatta ei ollut kovin paksu, eikä kosteutta ollut levinnyt lattiassa kuin melko pienelle alueelle ja kuivatukseen riitti kuivaimilla kaksi vuorokautta. Myös heinäkuinen helleaalto ja läpiveto auttoivat kuivaamisessa osaltaan. Lattiaa ja kaivojen ympäristöä olisi jouduttu jonkin verran piikkaamaan myös lattialmmityksen takia, eli sinänsä suunniteltu työmäärä ei ihan kauhean paljoa kasvanut. Jätekasa kyllä...

Suihkun seinän takana on ruokakonttori. Myös sen seinä ja osittain lattiakin, ovat kärsineet kosteudesta, mutta ne korjataan ensi kesänä. 


Suihkuseinässä olevasta reiästä näkyy nyt siis ruokakonttorin puoelle. Alajuoksu ja tukipuut on uusittu varmasti riittävältä matkalta ja alajuoksun alla ja takana on eriste, joka pitää ruokanottorin kosteuden omalla puolellaan korjaukseen asti.

Sokkelin routaeriste oli huvennut jonnekin vuosien saatossa.Nykyisinhän uusi tehdään yleensä sokkelin ulkopuolelle, mutta koska talomme on kallion päällä, se ei ole mahdollsta ilman dynamiittia, joka taas tuntuu kirjaimellisesti hieman yliampuvalta keinolta. XPS:ää siis.

Eristysvilloja jouduttiin tietysti vaihtamaan. Villaa on ollut seinässä 100 mm ja eristystä lisättiin vielä hieman 50 mm XPS:llä. Saunan puolelle tehtiin sama juttu.

60-luvulla ei useinkaan jätetty tuuletusrakoja eristeiden, tuulensuojalevyjen ja julkisivun paneloinnin väliin. Rakenne on toiminut hyvin talon muissa seinissä, ne ovat kuivat ja terveet, mutta saunan ja pesuhuoneen ulkovuoraus menee uusiksi. Emme muuta tätä sinänsä huonoa rakennetta, mutta nyt pyritään varmistamaan kaikin tavoin, että ainakaan sisältä ei enää kosteutta pääse eristeisiin ja paneeliin.

Nyt työmaa odottaa putkimiestä korottamaan lattiakaivot ja tekemään vähän haaroituksia ja sulkuja jotta seinien rakennus voi jatkua. Emme ole saaneet omaa putkimiestämme kiinni, mutta Facebookin avulla löytyi kolmessa tunnissa "kaverin kaveri", joka tulee tekemään tämän homman. Suuret kiitokset molemmille!

Palataan asiaan kun alkaa syntyä valmista.

Tässä vielä korvamato kaikille remppaajille ja rakentajille. Ja tsemppiä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!