tiistai 23. heinäkuuta 2019

No löytyihän sitä märkää...

´

Viime viikot ovat menneet kevyessä euforiassa: asuinhuoneet alkavat olla asuttavassa kunnossa, keittiöön on saatu kalusteet, kodinkoneet on kytketty ja saan käytellä tiskikonetta, valkkailla sohvatyynyjä ja miettiä viherkasveille paikkoja. Saamme käydä sisällä vessassa ja nukkua makuuhuoneessa. Elämä on ruvennut tuntumaan taas oikein mukavalta.

Mutta joskus tulee niitä ikäviä yllätyksiä, tähän mennessä niiltä onkin vältytty. Eivätkä kosteusvauriot suihkuhuoneessa nyt mikään varsinainen "yllätys" olleet.Tietysti toivottiin, että pahoja ongelmia ei löytyisi, mutta eivät ne pienetkään niin kivoja ole.

Emme nyt säntää myyjien kanssa käräjille kuten nykyisin on tapana, vaan hoidamme homman, koska ymmärämme, että olemme ostaneet vanhan talon joka on rakennettu, ja jota on remontoitu, aina kunkin ajankohdan tapaan. Mitään tavatonta ei tässä ole. 


Suihkuhuoneen lattiassa oli halkeama kahteen suuntaan.



Suihkuhuoneessa suoritettavissa arkeologisissa piikkauksissa on oma jännityksensä. Menneet remontit ja muutokset tulevat esiin laattojen ja paneeleiden alta.





























Tässä suihkuhuoneessa vesipisteitä on tähän mennessä ollut kolme. Ensimmäinen on ollut melko lähellä ovea. Koska suihkuhuoneessa oli myös pata, teimme lyhyen ja hätäisen johtopäätöksen: suihkua ei ihan alunperin ole ollut ollenkaan, vaan hanasta on otettu kylmää vettä ja padasta kuumaa. Peremmällä on ollut tilaa pesupenkille ja vadeille.

Ensimmäinen suihku on ollut hieman edempänä. Sen jäljet näkyvät paneelissa etualalla. Uusin suhku on laitettu taas vähän peremmälle ja tässä yhteydessä kastunutta paneelia on vaihdettu ja suihku on laatoitettu uudelleen.







Laatoitus on tehty suoraan kovalevylle. Yllättävän hyvin pelkkä laatta ja sauma pitävätkin vettä. Paneeli niiden takana oli ihan kuivaa ja tervettä.




























Koska laatat olivat kiinni liimalla, ne lähtivät mukavasti seinälevyjen kanssa ja kaiken sai kantaa kokonaisina "elementteinä" ulos.





























Pahin vaurio löytyi suihkuhuoneen takanurkasta, sieltä missä halkeamat ristesivät. Eristevillat ovat täysin kuivia, eikä mätää, märkää alinta tukipuuta tarvitse vaihtaa kovinkaan pitkälti. Ulkopuolelta pitää tietysti kurkata laudoituksen alle ja tarkistaa, että runkopuut eivät ole kastuneet. Jos ovat, märät, mädät osat uusitaan.

Kuntotarkastuksessa tarkistusaukko oli tehty uusimman suihkun kohdalle johon laudoitusta on uusittu, siksi siinäkään ei havaittu tätä ongelmaa.  Aukosta vasemmalle ovat pahimmat vauriot ja siitä oikealle lievemmät. Emme lähde käräjöimään myöskään kuntotarkastajan kanssa, emmekä kyseenalaista hänen työnsä laatua. Kaikkea ei voi yhdestä aukosta nähdä.




Saunan ja saunan eteisen kohdalta laatta todettiin kuivaksi.





























Nyt pörisevät kuivaajat. Nähtäväksi jää, kaunako laatan kuivuminen kestää. Sen annetaan kuivua nyt rauhassa jotta suihkuhuoneremonttia ei tarvitse tehdä viiden vuoden kuluttua uudelleen...




Mutta on tässä yksi lohtu, tai oikeastaan kaksi: autotallista saadaan kylmää ja kuumaa vettä, puutarhaletkulla saa aikaan vaikka pihasuihkun. Kansallista saunapäivääkin pääsemme viettämään ensi lauantaina ystäväpariskunnan luo.

Toinen, vielä suurempi lohtu on remonttia tekevä lanko, joka tietää mitä tekee, eikä mene sormi suuhun.


Purkuhommaa jatkettiin aamulla ja todettiin kosteuden levinneen aika laajalle ulkoseinässä.

Jossain vaiheessa sitä on vähän yritetty korjaillakin.





























Ja kyllä, kaikki klassiset tuon ajan rakennustavan tuomat ongelmat...




























No, toimiipa ainakin tuuletus.

Miehet ovat rautakaupassa. Palataan asiaan.


EDIT: Paljon on tullut kommentteja muutamassa tunnissa toisaalla siitä, että nyt pitäisi ruveta puuhaamaan hinnanalennusta ja ties mitä. Kuntotarkastajien ammattitaito on kyseenalaistettu, on todettu, että homekoirien olisi pitänyt olla paikalla jne.


Tässä vaiheessa on syytä muistaa, että kun tämä talo on rakennettu, pesulla on käyty ottamalla vatiin kylmää vettä hanasta ja kuumaa vettä padasta. Tällä metodilla voi peseytyä melkein missä huoneessa vain, jonka lattia kestää vettä.

Siinä vaiheessa, kun suihkuttelu on alkanut, olisi tietysti pitänyt miettiä vesieristysasioita, mutta niitä ei siihen aikaan ollut, eli ei niitä mietittykään.

Me teemme nyt suihkuremontin ja tila saatetaan sille tasolle minkä nykyihmisen vedellä lotraaminen ja suihkuttelutiheys vaatii. Jos vanhan talon ostaja ei ymmärrä, että haljenneen betonilaatan alla saattaa olla kosteaa tai vesieristämättömässä suihkutilassa vähän mätää puuta lattianrajassa, niin ei siitä kannata myyjää tai kuntotarkastajaa syyttää. Tiedossa olevat viat ja mahdolliset, todennäköiset mutta toteattomat viat oli otettu huomioon myös hintapyynnössä.

Huolestuneempi olisin, jos näitä ongelmia olisi ilmennyt 10 vuotta vanhassa talossa... 

Kuinka tästä eteenpäin? Lue: No löytyihän sitä märkää osa II - Kuivatus





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!