perjantai 26. heinäkuuta 2019

Bokashi - vihdoinkin! Ohjeet lyhyesti aloittelijalle



Vihdoin koitti se päivä että meille saatiin bokashiämpärit. Tässä ensimmäiset sinne pääsevät biojätteet. Oli pakko ottaa kuva, olin niin fiiliksissä :) .




























Oikeasti tuo kuva on lavastettu. Porkkananakannat menevät nimittäin kompostisnautserille. Se tunnistaa kuorimaveitsen helähdyksen ja säntää keittiöön odottamaan makupalaansa.






























"Bokashi on eloperäistä ainesta, joka on fermentoitu, eli hapatettu, kompostointia varten. Bokashi on siis hapatettua biomassaa, usein kotitalouksien tuottamaa biojätettä, josta on tarkoitus valmistaa multaa. Sana bokashi on japania ja tarkoittaa "fermentoitua orgaanista ainesta"." - Wikipedia - 

Miksi bokashi?
En ole niin innostunut kompostoinnista, että investoisin monta sataa euroa lämpökompostoriin. Muissa kompostoreissa valmista multaa joutuu odottelemaan aika kauan, eikä se lämpökompostorissakaan ilman aikaa ja vaivaa käy.

Olen sen verran laiska, että kompostin kääntely, lämpötilan seuraaminen ja kuivikkeiden lisäily ja kompostin hämmentely tuntuvat työläiltä.

Bokashoinnissa biojätteen käsittely tapahtuu melko pieninä erinä sisätiloissa, ja siinä vaiheessa, kun bokashista aletaan oikeasti odottaa multaa, sen voi jättää täysin oman onnensa nojaan jos kaikki menee niinkuin pitää.

Bokashointi lyhyesti "kahden ämpärin taktiikalla"
  • Biojätettä kerätään biojäteastiaan n. 1 l kerrallaan. Jos jätettä ei tule näin paljoa muutamassa päivässä, voi bokashiin toki laittaa pienempiäkin määriä kerrallaan, mutta noin litran saa mukavasti leviteltyä tasaiseksi kerrokseksi.
  • Biojäte laitetaan bokashiämpriin nro 1. Massa painellaan mahdollisimman tiiviiksi ja päälle ripotellaan 0,5 - 1 rkl bokashirouhetta.



























Kun aloitetaan uusi ämpärillinen, rouhetta laitetaan myös pohjalle. Reiällisen pohjan päälle voi laittaa esim. talouspaperia, jotta rouheen tai biojätteen murusia ei turhaan joutuisi nestesäiliöön.
  • Näin jatketaan kunnes ämpäri nro 1 on täynnä. Välillä valutetaan pois nestettä. Bokashin tulisi pysyä mahdollisimman kuivana ja ilmattomana. Tässä vaiheessa ei kannata huolestua, jos nestettä ei vielä paljoa tule.
  • Kun ämpäri nro 1 on täynnä, se jätetään tekeytymään muutamaksi viikoksi ja aletaan täyttää ämpäriä nro 2.
"Tekeytymisvaihe" on se varsinainen fermentoitumisvaihe. Tämän vaiheen tulisi antaa kestää ainakin kaksi viikkoa ja sen aikana bokashista alkaa tulla enemmän nestettä. Ämpäri kannattaa pitää sellaisessa paikassa, jossa siitä on helppo ja mukava valutella "bokashipisua" muutaman päivän välein. 
  • Valmis, fermentoitunut massa laitetaan ns. multaehtaaseen. Multatehdas voi olla puutahakompostori, lavakaulus tai vaikka laastipalju, pääasia, että jyrsijät tai muut eläimet eivät pääse jätteeseen käsiksi.
  • Fermentoituneeseen massaan sekoitetaan vanhaa multaa (tai ostomultaa) suunnilleen saman verran kuin on bokashia ja koko hoito peitetään kerroksella multaa.Tässä vaiheessa bokashi tarvitsee ilmaa jotta prosessi etenee loppuun asti. 
  • Valmista, käyttökelpoista tuoretta ja ravinteikasta multaa saa kesälämpimillä jopa kolmessa viikossa. Viileämmillä keleillä vauhti hidastuu, talvella bokashi voi jäätyäkin, mutta kunhan se taas sulaa, prosessi lähtee käyntiin itsestään.
Miksi kaksi astiaa?
Toista täytetään, toisessa täysi satsi fermentoituu. Suurperheessä tarvetta voi olla useammallekin ämpärille (ne onnekkaat!)




Miksi ämpäreiden pohjissa pitää olla reiät?
Liika kosteus haittaa fermentoitumisprosessia ja biojäte rupeaa ennemminkin mätänemään. Koska vihannekset ja hedelmät ovat suurimmaksi osaksi vettä, niistä irtoaa yllättävän paljon nestettä. Tästä syystä myös jätteen mmärä näyttää bokashissa jopa vähenevän ajan kuluessa.

Mitä bokashirouhe on ja mihin sitä tarvitaan?
Bokashirouhe voi olla valmistettu esim. vehnänleseistä jotka on fermentoitu EM:llä. Bokashirouheen sisältämiä mikrobeja tarvitaan jotta käyminen bokashiastiassa alkaa. 

Mitä "EM" tarkoittaa?
"EM" on lyhenne sanoista "Effective Microorganisms" ja tarkoittaa tehokkaita mikro-organismeja eli mikrobeja. EM koostuu yhdessä elävistä ja toisistaan hyötyvistä maitohappobakteereista, hiivasta ja fotosynteettisista bakteereista. EM on nestemäistä ja sitä käytetään myös mm. maan ja vesistöjen parannuksessa ja puhdistuksessa. 

Voiko bokashia pitää sisällä keittiössä?
Voi. Hyvin hoidettu, toimiva bokashi on hajuton. Sitä voi pitää myös vaikka vaatehuoneessa, ihan missä vain missä sille on tilaa.

Mitä bokashiin voi laittaa?
Bokashiin voi laittaa kaiken kasviperäisen jätteen: vihannesten ja hedelmien kuoret kypsinä tai raakoina, kuihtuneet kukat tai huonekasvien lehdet, teenlehdet jne. Kahvinporotkin voi laittaa, mutta ne voi lisätä bokashiin myös vasta multatehdasvaiheessa. 
- Suodatinpussit ym. selluloosapohjanen jäte ei hajoa fermentoitumalla. 
- Isommat tai paksummat jätteet, esim. banaaninkuoret, kannattaa pilkkoa hieman pienemmiksi. 
- Jos laitat bokashiin suuremman määrän sitrushedelmien kuoria kerralla, lisää bokashirouhetta reilummin. Sitrushedelmien sisältämät ainesosat voivat altistaa bokashin homeelle.

Mitä bokashiin ei kannata laittaa?
Eläinperäisten jätteitten kanssa on syytä pysyä kohtuudessa. Pieninä määrinä niistä ei ole haittaa, mutta isommasta satsista voi syntyä hajuhaitta. Juomat kannattaa kaataa viemäriin, ruokaöljyt pyyhkäistä talouspaperiin ja laittaa vaikka sekajätteeseen; ne vain kostuttavat bokashia turhaan. Myöskään tuhkaa tai esim. hamsterin papanoita ei bokashiin kannata laittaa.

Bokashi löyhkää! Miksi?
Bokashi-ämpäriin on jäänyt liikaa ilmaa tai siinä on liikaa pois valumatonta nestettä. Tällöin fermentointi ei ole onnistunut vaan biojäte on ruvennut mätänemään.
- Lisää bokashirouhetta
- Valuta neste pois
- Lisää bokashiin biohiiltä (tai tavallista hiiltä), joka sitoo hajuja

Bokashissa voi olla voimakas tuoksu riippuen siitä millä sitä on täytetty. Jos siinä on esim. paljon appelsiininkuoria, bokanestekin voi tuoksua sitrukselle. Normaalisti haju haihtuu aika pian multatehtaassa.

Bokashiin on ilmestynyt hometta, miksi?
Jos käymisastiaan pääsee liikaa ilmaa, voi syntyä hometta. Pieninä määrinä se ei ole haitallista.
- Lisää bokashirouhetta ja tiivistä massa paremmin

"Pisua" ei tule. Miksi?
Bokashi voi olla liian kuiva. Jos nestettä ei tule fermentoitumisvaiheessa, bokashia voi vähän kastella vedellä.

Mitä bokanesteellä voi tehdä?
Bokashineste on hyvää ja vahvaa lannoitetta. Sitä voi antaa kesällä perennolille ja muille monivuotisille kasveille juhannukseen asti ja kesäkukille ja vihanneksille kasvukauden loppuun asti, samoin huonekasveille silloin kun niille muutenkin annetaan lisäravinteita.
Bokashineste laimennetaan 1/100 - 200, eli 10 l kastelukannuun sitä laitetaan 0,5 - 1 dl.


Bokashineste sisältää vähän typpeä, mutta runsaasti kaliumia ja fosforia joten se edistää kasvien kukintaa. Tästä on hyötyä tietysti myös kasvihuoneessa.



Nesteen voi kaataa viemäriinkin jos sille ei ole käyttöä esim. talvella. Bokanesteen mikrobit puhdistavat viemäreistä niihin kertynyttä rasvaa ja muuta likaa. Et siis tarvitse enää edes viemäriä avaavia kemikaaleja.

Kannattaako bokashiämpärit pesaista välillä?
Ei kannata. Silloin ämpäreissä jo oleva mikrobikanta tuhoutuu ja menee hukkaan.

Jos astiat on jostain syystä pakko pestä, käytä pelkkää vettä. Tarvittaessa ämpäreiden sisäpuolen voi sivellä ruokaöljyllä ja antaa vaikuttaa hetken. Öljyn avulla mm. pinttynyt, hyvin paha haju lähtee pois.

Multatehdas on ulkona talven ja jäässä. Meneekö pilalle?
Ei mene. Kun bokashi pääsee taas lämpimään, toiminta jatkuu.

Mihin bokashimultaa voi käyttää?
Ravinteikasta bokashimultaa voi käyttää samalla tavalla kuin puutarha- tai kukkamultaa. Sitä voi käyttää puutarhassa ja kasvimaalla maanparannukseen, kesäkukille ja perennoille, myös huonekasveille.
HUOM! Koska bokashimulta on hyvin ravinteikasta, älä lisää sitä monivuotisten kasvien juurelle enää juhannuksen jälkeen. Hyvin ravinteikas multa voi estää tuleentumisen, eli kasvien valmistautumisen talveen.

Onko bokashi ilmastoteko?
On. Toki pieni, mutta kuitenkin. Bokashissa syntyy hyvin vähän metaanikaasua tavalliseen kompostiin verrattuna koska metaanikaasua aiheuttavat mikrobit eivät viihdy happamassa. Lisäksi biomassan sisältämät hiili ja ravinteet eivät karkaa taivaan tuuliin vaan ne saadaan palautettua takaisin maaperään.


Jos olet kiinnostunut bokashoinnin aloittamisesta tai vasta aloittelet, tervetuloa Facebookin riippumattomaan, epäkaupalliseen ryhmään Bokashi-kompostointi (riippumaton). Mukaan kaivataan tietysti myös bokashoinnin konkareita jakamaan neuvoja kokemuksen syvällä rintaäänellä...

Palataan asiaan kunhan ensimmäinen ämpäri on saatu täyteen... Jännää ja hauskaa!






6 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista. Pienenä huomautuksena se, että ruokaöljyä ei saa kaataa vieämäriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin muuten ihan totta! Fiksu pyyhkäisee salaattikulhon tai paistinpannun ennen tiskiin laittoa ja puhdistaa viemäreitään bokapisulla muutenkin :) Korjaan! :)

      Poista
  2. Selkeä ohje kiitos siitä. Tässä suunnittelemme aloittamista ja lueskelemme ohjeita ja kokemuksia. T. Leila

    VastaaPoista
  3. Fotosynteettiset bakteerit saavat energiansa valoenergiasta.Bokashointi tapahtuu pimeässä, jolloin fotosynteettiset bakteerit eivät voi toimia. Lämpökompostorissa, kuten kaikissa komposteissa biomassan hajoaminen perustuu hapellisiin olosuhteisiin. Viittauksesi metaanin tuottamiseen tavallisessa kompostissa on virheellinen. Metaania syntyy hapettomissa olosuhteissa. Metaanikaasun tuotannossa kaasu syntyy etikkahaposta, eli siltäkin osin tekstisi on virheellinen. Taivaan tuuliin eivät myöskään pääse missään kompostissa ravinteet, jotka eivät kaasuunnu ja oikein hoidettuna lämpökompostorissa ei tapahdu typen denitrifikaatiota. Toisella sivullasi väität, että vedellä voi nostaa pH:ta, tämäkin on virheellinen tieto.

    VastaaPoista
  4. Miten on, voiko uuden bokashierän mullata aiemmin valmistuneeseen bokashimultaan? Itselläni on pulaa "vanhasta mullasta"...

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!