tiistai 21. toukokuuta 2019

Otsonointi


Ihan aluksi:

Vaikka mainosteksteissä usein annetaan kovin harhaanjohtavasti ymmärtää, että otsonointi poistaisi homeongelman, näin ei suinkaan ole. Otsonoinnilla voidaan poistaa homeen hajua ja tappaa itiöitä, mutta mikäli homeen ja homeitiöiden (tai minkä muun tahansa hajupesäkkeen) lähdettä ei poisteta, ongelmasta ei päästä eroon millään laitteella.

Otsoni ei tunkeudu rakenteisiin tai muihin suljettuihin tiloihin. Se ei poista hometta seinärakenteista tai lattian alta. Se ei tee lahosta tervettä, eikä märästä kuivaa. Kun kaikki muu tarvittava korjaamiseksi on tehty, otsonoinnilla voidaan viimeistellä lopputulos.
  • Otsoni on kolmiatominen happimolekyyli, hengitettävä happimolekyyli sisältää vain kaksi atomia. Kaasuna se on vaalean sinertävää, nesteenä voimakkaan sinistä. Sen tuoksu on pistävä, mutta raikas. Kun salamoi ja ukostaa, syntyy otsonia ja ukonilman jälkeen sen haju on voimakkaimmillaan. Sana "otsoni" onkin johdettu kreikan kielen sanasta "οσμή" (osmí), haju.
  • Luonnossa otsonia esiintyy ilmakehässä. Yläilmakehässä se suojaa mm. auringon UV-säteilyltä, mutta alailmakehässä otsoni on ilmanasaaste. Hengitettynä se pääsee syvälle keuhkorakkuloihin ja ärsyttää keuhkojen limakalvoja  ja vaurioittaa keuhkokudosta. Otsoni on toiseksi eniten terveyteen vaikuttava ilmansaaste pienhiukkasten jälkeen.
  • Otsoni on voimakas hapetin, voimakkaampi kuin kloori,  ja se tuhoaa kaikkia tunnettuja bakteereja, viruksia sekä home- ja hiivasieniä.
Meillä ei ole, eikä ole ollut, homeongelmaa. Kreosootin aiheuttama sisäilmaongelma on eliminoitu ruiskukumilla, eikä mitään muitakaan pysyviä hajuongelmia ole, mutta koska tuttavapariskunnalla on otsonointilaite, kiinnosti kokeilla kuinka se toimii. Ajatuksena oli kokeilla, poistaako laite remontinaikaisia hajuja ja saada rakenteet "puhtaiksi" ennen lopullisia pintoja. Laite asetettiin illalla keskelle taloa tikkaiden ylimmälle tasolle. Kaikki ikkunat suljettiin ja ilmanvaihtoräppänät tukittiin. Otsonointilaite jäi yöksi pöhisemään ajastimella. 80 m2 käsittelyyn menee tällä laitteella kahdeksan tuntia.


OTSONOINTILAITTEEN KÄYTTÖ
  • Koska otsoni on ilmaa raskaampaa, huonetiloja otsonoitaessa laite kannattaa sijoittaa n. 1,5 m korkeudelle. Otsonin levittäytymistä voi tehostaa tuulettimilla. Jos puhdistettava tila on sokkeloinen, kannattaa otsonaattoria käyttää yhdessä, suljettavassa tilassa kerrallaan tai käsitellä tila useampaan kertaan niin, että laitetta siirretään paikasta toiseen.
  • Tilan koosta,  materiaaleista ja hajun pinttyneisyydestä riippuu, kauanko käsittely kestää. Ilmankosteus ja korkea lämpötila vähentävät otsonoinnin tehoa. Yleensä käsittely kestää huoneistossa 1-4 vuorokautta, mutta mutta esim. kalman tai tulipalon aiheuttamien hajujen poistoon voi mennä pidempikin aika.
Aamulla menin avaamaan ovet, jotta taloon saatiin läpiveto ja kunnon tuuletus. Tulin takaisin tähän koneelle ja ryhdyin opiskelemaan lisää aiheesta. Ja sitten sattui silmiin teksti:
"HUOM! Otsoni haurastuttaa luonnonkumia, eli kumia sisältävät esineet on syytä poistaa tilasta."

Voi ei!!! Meillähän on ruiskukumitettu lattia! No, uskoakseni vahinkoa ei ole tapahtunut, mutta toinen otsonointikierros tehdään vasta sitten, kun villat, lattialevyt ovat paikallaan ja seinät maalattu...

Eli: Lue käyttöohjeet tarkoin ennen otsonointia ja tee kuten ohjeissa sanotaan :)

Oliko otsonoinnista hyötyä?

Omaan nenään tuntui että oli. Minulla on hyvä hajuaisti, harmittavankin hyvä. Mies, jonka nenä ei ole ihan niin tarkka, oli myös sitä mieltä, että talossa tuoksuu erilaiselta. Sähkärin mielipidettä kysyin iltapäivällä kertomatta otsonoinnista:

- No nyt kun kysyt, niin ei tuo kumin haju tunnu enää oikeastaan ollenkaan. Vähän ihmettelinkin että hyvin on yön aikana tuulettunut.





























Meillä oli lainassa tällainen kotikäyttöön tarkoitettu laite. Näiden hinnat lähtevät n 300 eurosta, mutta hintahaitari on hyvin laaja ja eri tehoisia laitteita on eri käyttötarkoituksiin. Otsonointiaitteita voi myös vuokrata, haastaviin, suurempiin kohteisiin voi tilata ammattilaset tekemään työn ja yksittäisiä esineitä voi lähettää otsonoitavaksi. Hakusanalla "otsonointi" löytyy aiheesta runsaasti asiallista (ja epäasiallista) tietoa.

Otsonointi voi olla mukava tehdä esim. silloin, kun muuttaa uuteen kotiin ja haluaa sieltä entisen asukkaan hajut ja tuoksut pois tai on tehnyt remonttia ja haluaa neutraloida uusien seinä- ja lattiapintojen tuoksut nopeasti esim. hajusteallergian vuoksi. 

Seuraavaksi otsonoin autoni nyt kun laite kerran täällä meillä on.

Eli: Ei mikään poppakonsti, esim. hometaloon, mutta, kuten sanottua, hyvä apu siihen loppusilaukseen...





1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus otsonointiin liittyen. Monille varmasti hyödyllinen tieto, että varsinainen kosteusongelma tulee hoitaa kuntoon ennen otsonointia.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!