lauantai 26. lokakuuta 2019

Vihdoinkin multatehdasvaiheessa!

Ensimmäinen sanko täyttyi syyskuun puolessa välissä, nyt täyttyi sanko numero 2. Ensimmäisen satsin oli siis aika päästä multehtaaseen noin kuuden viikon seisottamisen jälkeen. 

Moni miettii mihin perustaa multatehdas. Kompostori esim. on ihan hyvä paikka, samoin mikä tahansa laidallinen astia tai rakennelma johon saa jyrsijänpitävän pohjan ja kannen.
Multatehdas voi olla ulkona tai sisällä. Ulkona oleva tietysti jäätyy talvella, mutta jatkaa elämäänsä kevään tullen. Jos multatehtaan saa sisätiloihin, valmista multaa tulee ennätysvauhtia.

Minä päädyin hankkimaan kannellisen Smart Store -laatikon. Pohjan koko on 60 x 40 cm, korkeus 31 cm, tilavuus 47 litraa. Edullisimmillaan tätä kierrätysmuovista valmistettua versiota saa n. 18 € hintaan. Laatikko on toki hieman pieni, mutta ideana on, että saan niitä pinottua päällekkäin autotalliin ja saan erän valmista tavaraa nopeammin kuin isommasta tehtaasta. Kansi pitää jättää kuitenkin raolleen, eli puupalikat tms. pitää laittaa väliin että ilma pääsee kiertämään.

Heti piti ryhtyä puuhaan kun kotiin pääsi! Kannattaa muuten vaihtaa vaatteet ennen bokashin tyhjennystä, voi olla pikkuisen sottaista puuhaa omista voimista ja tekniikasta riippuen.

Pohjalle hain muutaman lapiollisen vanhaa kompostimultaa tulevan kasvimaan tienoilta.
Nyt siellä rehottavat nokkoset ja muut rikkaruohot.

Massa haisee pahalle. Todella pahalle. Tämä vaihe kannattaa tehdä ulkona jos
mahdollista. Nestesäiliössä ei ollut juurikaan nestettä ja massa oli ihan kiitettävän
kuivaa. Suunnilleen kerran viikossa olin valuttanut nestettä pois.

Massan päälle lisäsin vähän jo kuivahtanutta kukkamultaa jota ei enää huonekasveille
kannata laitta. Ja sitten vähän sekoittelua.

Lopuksi vielä kerros multaa päälle, enää ei haissut. Ja sitten kansi päälle, mutta
rakoselleen, jotta ilma pääsee kiertämään.

Ruokakomerossa on tilaa bokashiämpäreille. Tangon takana olevassa sangossa
on nyt seuraava erä fermentoitumassa ja lähempänä ovea oleva odottaa
ensimmäistä satsia keittiön biojäteastiasta.

Bokashoinnista tulee hyvä mieli. Kun sekoittelee biojätteen vanhan mullan sekaan, mieli melkein herkistyy: kasvinosat ja muu biojäte pääsee taas "kotiin". "Maasta olet sinä tullut ja maaksi pitää sinun taas tuleman" sopii mielestäni tähän tilanteeseen paremmin kuin niihin tilaisuuksiin jossa lausetta on tavattu perinteisesti käyttää...

(Piti tämäkin asia nyt ihan googlata, olen sitä aina ihmetellyt: 
Pentti Lempiäisen Pyhät toimitukset -kirjan (2004) mukaan rituaali viittaa siihen, että elämämme on kolmiyhteisen Jumalan käsissä ja toisaalta kirkon kolmiosaiseen opetukseen ihmisestä:  Ihminen on luotu "maasta". Raamatun luomiskertomuksessa Jumala ottaa maan tomua ja muovaa siitä ensimmäisen ihmisen. Lähde: kirjastot.fi)

Biojätteen palauttaminen maaperään on myös pieni ekoteko: YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että hedelmällinen maaperä loppuu maailmasta tällä menolla 60 vuodessa. Multavaa maata katoaa yksipuolisen tehoviljelyn ja eroosion vuoksi. Bokashointi tai muu kompostointi ei tietenkään maailmaa pelasta, mutta jokainen voi tehdä sen minkä voi. On sanottu, että jos maailman ruokahävikki olisi valtio, se olisi pahin hiilijalanjäljen kasvattaja heti Kiinan ja USA:n jälkeen.

Jos olet vasta aloittamassa, blogista löydät ohjeet:
Ohjeet lyhyesti aloittelijalle

Tuossa bloggauksessa on myös vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Kannattaa lukea myös

Jos aihe kiinnostaa, Facebookissa on riippumaton, epäkaupallinen
bokashiryhmä josta saa neuvoja ja vertaistukea. Siellä voi jakaa myös onnistumisen
ilot ja epäonnistumisen surut, esitellä ensimmäiset bokashipisunsa tai huippuhyvinvoivat
huonekasvinsa tai mahtavan tomaattisatonsa. Klikaa itsesi ryhmään tästä:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!