perjantai 11. lokakuuta 2019

Saunan eteinen - ennen ja nyt


 Tältä eteisessä näyttää nyt:

Tästä lähdettiin:

Seinäpaneeleita ei pystytty säästämään vaikka kiva olisi ollutkin. Vuosien varrella seiniin on kiinnitetty lisääntyneitä sähköjohtoja, pistokkeita ja katkaisijoita ja alkuperäinen paneeli oli peitetty naulaamalla siihen sisustuslevyä. Käyttövesiremontin yhteydessä siihen oli tehty myös reikiä vesijohdoille.

Katossa ollut panelointi on jossain vaiheessa peitetty styrox-levyillä. Niiden kiinnitysliimojen pois hiominen olisi ollut myös valtaisa urakka, eikä lopputulos olisi kuitenkaan ollut siisti. 

Kyllä eteisen lattiassa ollut mattokin oli tullut tiensä päähän. Eikä värikään niin miellyttänyt.

Ja sitten vielä tämä hökötys; jakotukki. Kun lämmitys vaihdettiin vesikiertoisista pattereista vesikiertoiseen lattialämmitykseen, vanhaan taloon jouduttiin lisäämään asioita joita siellä ei ole ennen ollut. Onneksi tähänkin keksittiin helppo ja käytännöllinen ratkaisu!

Kun kaikki poistettava oli poistettu, alettiin rakentamaan uutta. Ensin valettiin tietysti uutta lattiaa lattialämmitysputkien päälle.

Tuossa nurkassa oli ennen paikka pesukoneelle. Ovesta näkyy pesuhuoneeseen.

Kun laitetaan lattialämmitys vanhaan taloon, eikä ole tarvetta piikata vanhaa laattaa pois, seurauksena on luonnollisesti se, että lattiapinta nousee. Tämä johti siihen, että suihkuhuoneen ovi ja ulko-ovi jouduttiin uusimaan ja asentamaan uudelle korkeudelle. Teknisen tilan ja ruokakonttorin ovet jätettiin ennalleen. Niiden yläkarmit ovat nyt toki matalammalla kuin muiden ovien, ja ensin ajattelin että se on grande katastrof, mutta nyt kun eteinen on valmis, ei se niin haittaakaan.

Vanha panelointi jätettiin sekä kattoon, että lattiaan. Seinät levytettiin saneerauskipsilevyllä. Osa seinistä voitiin koolata niin, että sähköt saattiin vedettyä piilossa ja kattoa madallettiin sen verran että sinne saatiin upotettavat valaisimet. 

Saunan eteisen huonekorkeus on nyt vaatimattomat 217 cm, mutta koska kaikkea ei voi aina saada, olemme todenneet, että se riittää tähän tilaan.


Seinien pohjamaalaus. Ovi vie patiolle ja puutarhaan, takana oleva ovi tekniseen tilaan. Tässä kuvassa näkyy uuden ja vanhan oven korkeusero. Teknisen tilan ovi jää onneksi vähän piiloon, eli ei pistä silmään. Vaikka täytyy myöntää, että kun tämä tilanne aikoinaan minulle valkeni, ihan pientä remonttikiukkua pukkasi...

Näin päätettiin käyttää nurkka ja kätkeä jakotukki! Liukuovikomero. (Tähän kuuluisi nyt laittaa sydän.)

Oikeanpuoleisessa nurkassa oli siis ennen pesukoneen paikka. Oikealla häämöttää myös suihkun lasiovi. Ensin oli tarkoitus laittaa suihkuhuoneen oveksi kosteuden kestävä, ihan tavallinen laakaovi, mutta sitten ajattelin, että jos vanhaa ei kerran pystytty säästämään, niin laitetaan sitten ihan kunnolla uusiksi. Lasiovi on K-raudan valikoimasta Cello-sarjan silkkipainettu kosteaan tilaan sopiva lasiovi. Sen hinta karmeineen on n. 250 €. Nojallaan olevan valkoisen levyn takana on lattialämmityksen jakotukki.

Ja miksi seinien pohjamaali oli musta? Tämän takia:

Yhtenä iltana työmaavalon loisteessa... Tapetti on Caselion Hygge-sarjaa.Se löytyi tuosta läheisestä rautakaupasta kun oltiin hakemassa jotain ihan muuta. Tuntui vähän rajulta, mutta kyllähän saunan eteinen voi olla vähän raju!

Todella helppo tapetoida (ihan ite): liima seinään ja tapettia päälle. Tukevan, kuivan tapetin kuviokohdistaminen on myös huomattavasti helpompaa kuin liisterissä lilluneen...

Lattialaatta on musta Hexo. Se löytyi sattumalta Bauhausista, hinta n. 23 €/m2.

Liukuovet kätkevät siis taakseen sekä ruman jakotukin, joka häämöttää tuolla "valkoisen puolen" alareunassa, ja siivouskomeron. Peilin takana ovat vieraspyyhkeet ja muu "siistimpi" tavara, mustan lasioven takana kaikki muu. Kaappien sisustaminen on vielä hieman vaiheessa, mutta mustalle puolelle mahtuvat imuri, lakaisuharja ja lattianpesin. Liukuovikomerossa on myös kotimme ainoa kokovartalopeili ja kyllä sellaisellekin aina käyttöä on.

Liukuovet toimitti lahtelainen Keittiövalinta. Hintaa niille kertyi ilman runkoa n. 250 €, toimitusaika n. kaksi viikkoa.

Eteisen naulakot ja kenkähyllyn olimme hankkineet jo ennen remonttia. Tjusig -sarjasta löytyivät mieleiset.

Ikkunan alapuolella on naulakko avaimille, koiran hihnalle ja vieraiden saunapyyhkeille.


Nikolai Lehdon pieni merimiestaulu tuo tilaan väriä. "Vähän vappua", kuten mies asian muotoili. Jospa vielä keksin, miten saisin sijoitettua tänne jonkun ihan oikean viherkasvin...


Näkymä keittiöstä.
Tykätään! Mataluudestaan, pienuudestaan, moniovisuudestaan ja mustuudestaan
huolimatta eteinen tuntuu raikkaalta ja valoisalta, jopa tilavalta.

Himmennettävät kattovalaisimet ja lämmin lattia lisäävät omalta osaltaan hyvää fiilistä.

Bloggaus EI sisällä kaupallista yhteistyötä.
Kaikki on ostettu omalla rahalla ilman ylimääräisiä alennuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä, kommentit ilahduttavat!